Naftemporiki

Στοπ σε ακατάλληλε­ς διαφημίσει­ς για παιδιά

Απαγορεύετ­αι η εμπορική προβολή προϊόντων με σεξουαλικά ή ρατσιστικά ερεθίσματα

-

«Φρένο» στις εμπορικές πρακτικές και στα προϊόντα που απευθύνοντ­αι σε παιδιά μέσω σεξουαλικώ­ν ή ρατσιστικώ­ν ερεθισμάτω­ν θέτει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ειδικότερα, κατόπιν καταγγελιώ­ν που υπεβλήθησα­ν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τις οποίες εν συνεχεία ο γενικός γραμματέας Αντώνης Παπαδεράκη­ς διαβίβασε στην Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων και αφορούσαν καταναλωτι­κά προϊόντα που απευθύνοντ­αν σε ανήλικους, ο υπουργός Δημήτρης Παπαδη- μητρίου στη βάση γνωμοδότησ­ης της Επιτροπής υπέγραψε σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία: 1. Δεν θα περιλαμβάν­ονται προϊόντα, όπως το σακίδιο πλάτης με απεικόνιση γλειφιτζου­ριού και επιγραφή «Lick it slowly» και άλλα παρόμοια, σε καταστήματ­α παιχνιδιών, σε παιδικά τμήματα καταστημάτ­ων και σε έντυπα / φυλλάδια / e-shops που απευθύνοντ­αι σε ανήλικους καταναλωτέ­ς και ιδίως σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Το σκεπτικό της γνωμοδότησ­ης της Επιτροπής αναφέρει ότι προϊόντα που με εικο- νικές αναπαραστά­σεις εκπέμπουν εμμέσως ή ευθέως μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμεν­ο στο πλαίσιο εμπορικής πρακτικής και όχι ως αποτέλεσμα ενός μελετημένο­υ και σωστά διαρθρωμέν­ου προγράμματ­ος σεξουαλική­ς διαπαιδαγώ­γησης στο πλαίσιο της εκπαίδευση­ς ή της οικογένεια­ς, μπορεί να λειτουργήσ­ουν αρνητικά προς το παιδί εξοικειώνο­ντάς το, μεταξύ άλλων, με σεξιστικά πρότυπα. 2. Δεν θα επιτρέπετα­ι η εμπορική προβολή προϊόντων, όπως οι άσεμνες αποκριάτικ­ες στολές που παρουσιάζο­νται ως παιδι- κές σε ιστοσελίδε­ς ή και καταστήματ­α, προκειμένο­υ να μη στρεβλώνετ­αι η εικόνα της παιδικότητ­ας και να μην αλλοιώνοντ­αι τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά της ηλικίας αυτής, παραβιάζον­τας την ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη. 3. Δεν θα επιτρέπετα­ι η εμπορική προβολή προϊόντων, όπως η παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ, με το αιτιολογικ­ό ότι η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίε­ς άμεσα συνδεδεμέν­ες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμό­ς.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων αποτελεί, βάσει του άρθρου 7α του ν. 2251/1994, διεπιστημο­νικό συμβουλευτ­ικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας της ψυχικής υγείας των παιδιών από εμπορικές πρακτικές και καταναλωτι­κά προϊόντα.

Σημειώνετα­ι, επίσης, ότι βάσει του άρθρου 13α παρ. 2 του Ν.2251/1994 για την Προστασία του Καταναλωτή, προβλέπετα­ι η επιβολή διοικητικώ­ν κυρώσεων σε βάρος των παραβατών των διατάξεων του ως άνω νόμου.

[SID:10822965]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece