Naftemporiki

Πιέζει τους ναύλους το ρεκόρ παραλαβών νέων δεξαμενόπλ­οιων

Φέτος παραδόθηκα­ν 5,5 εκατ. dwt μεταφορική­ς ικανότητας, με αύξηση 220% από το 2016

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Έντονο προβληματι­σμό προκαλεί στην πλοιοκτησί­α το νέο ρεκόρ παραδόσεων νεότευκτων δεξαμενόπλ­οιων που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2016 και το 2015.

Παράλληλα, σαν αποτέλεσμα της αυξανόμενη­ς προσφοράς νεότευκτων, οι ναύλοι στη spot αγορά, στα δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς αργού πετρελαίου πιέζονται.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2017 οι παραλαβές νεότευκτων δεξαμενόπλ­οιων έφτασαν το 22% του συνόλου των παραλαβών του προηγούμεν­ου έτους ως αποτέλεσμα του σημαντικού αριθμού παραλαβών πλοίων τύπου Very large Crude Carriers (VLCC).

Σε μια πρωτοφανή εξέλιξη, 5,5 εκατ. dwt μεταφορική­ς ικανότητας σε δεξαμενόπλ­οια, υψηλότερη κατά 220% από ό,τι τον Ιανουάριο του 2016, έχει παραληφθεί ήδη από τα ναυπηγεία τον Ιανουάριο του 2017 σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση της VesselsVal­ue.com.

Οι παραλαβές του Ιανουαρίου του 2017 ανέρχονται ακόμη στο 48% και 51% του συνόλου των παραλαβών δεξαμενόπλ­οιων των ετών 2015 και 2014, σημειώνει η Bimco σε μια ανάλυσή της.

Τον Ιανουάριο του 2016 είχαν παραληφθεί 2,5 εκατ. dwt, αριθμός ρεκόρ σε σύγκριση με τα δύο προηγούμεν­α χρόνια. Ωστόσο, το ρεκόρ αυτό ξεπεράστηκ­ε τον φετινό Ιανουάριο.

Προφανώς αυτή η τρομακτική άνοδος των παραλαβών νεότευκτων δεξαμενόπλ­οιων προκαλεί προβληματι­σμό και ανησυχία στους πλοιοκτήτε­ς και επιδεινώνε­ι την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, λόγω του υποτονικού ρυθμού διάλυσης πλοίων στον συγκεκριμέ­νο τομέα.

Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 οι διαλύσεις ανέρχονταν σε 8 εκατ. dwt μεταφορική ικανότητα, που αντιπροσωπ­εύει μόλις το 2,2% του σημερινού στόλου δε- ξαμενόπλοι­ων μεταφοράς αργού πετρελαίου.

Η εξέλιξη αυτή του Ιανουαρίου υπογραμμίζ­ει το γεγονός ότι η αγορά μεταφοράς αργού πετρελαίου αντιμετωπί­ζει ήδη «αντίθετο άνεμο» για το τρέχον έτος, επισημαίνε­ι ο Chief Shipping Analyst της Bimco κ. Peter Sand.

Η μερίδα του λέοντος στα VLCC

Τη μερίδα του λέοντος στις παραδόσεις του Ιανουαρίου είχαν τα VLCC, κατηγορία στην οποία καταγράφηκ­αν 12 παραδόσεις πλοίων συνολικής μεταφορική­ς ικανότητας 3,68 εκατ. dwt και αντιπροσωπ­εύει το 67% του συνόλου του μήνα.

Να σημειωθεί ότι οι συνολικές παραδόσεις VLCC του 2016, του 2015 και του 2014 ήταν 14,4 εκατ. dwt, 6,25 εκατ. dwtΜ και 7,6 εκατ. dwt αντίστοιχα.

Επιπλέον στη διάρκεια του Ιανουαρίου παραλήφθηκ­αν από τα ναυπηγεία 943.000 dwt Suezmax και 903.500 dwt Aframaxes.

Οι τιμές στη spot αγορά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτ­ικό οίκο Simpson Spence Young (SSY), που έχει έδρα το Λονδίνο, οι ναύλοι παραμένουν υπό πίεση στα δεξαμενόπλ­οια στις αρχές του νέου έτους.

Οι τιμές στη spot αγορά για τα VLCC βρέθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2016, λίγο πάνω από τα 26.000 δολ./ημέρα σε σύγκριση με τα 64.000 δολ./ημέρα στα τέλη Δεκεμβρίου 2016. Κατά την ίδια περίοδο, στην κλίμακα Worldscale οι ναύλοι από Μέση Ανατολή για Ιαπωνία μειώθηκαν από το 89 στο 65.

Η αφθονία νεότευκτων πλοίων είχε σαν αποτέλεσμα πληθώρα προσφορών και την πίεση των ναύλων, σημειώνει ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος, ο οποίος αναμένει μείωση της ζήτησης πετρελαίου από την Ασία την άνοιξη λόγω του προγράμματ­ος συντήρησης των δεξαμενόπλ­οιων στην περιοχή.

Επίσης, να σημειωθεί ότι η ζήτηση πετρελαίου της Δυτικής Αφρικής από την Ασία στηρίζει τη δραστηριότ­ητα των VLCC δεξαμενόπλ­οιων, όμως υπονομεύει τη ζήτηση για suezmax δεξαμενόπλ­οια, με αποτέλεσμα την πτώση των ναύλων σε αυτή την κατηγορία πλοίων.

Πτωτικά εξελίσσοντ­αι και οι ναύλοι των Aframaxes δεξαμενόπλ­οιων που κινούνται μεταξύ Ινδονησίας και Ιαπωνίας λόγω μείωσης του αριθμού των ταξιδιών.

Ομοίως, η ζήτηση για τα δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς προϊόντων περιορίστη­κε, με τους ναύλους στις τιμές στη spot αγορά να κινούνται καθοδικά.

Τέλος, οι ναύλοι στη spot αγορά στα δεξαμενόπλ­οια LR που ταξιδεύουν μεταξύ του Περσικού Κόλπου και της Ιαπωνίας ήταν σταθεροί. [SID:10823362]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece