Naftemporiki

Κίνητρα διάλυσης με τους νέους κανονισμού­ς

Οι ρυθμίσεις του ΙΜΟ μπορούν να οδηγήσουν σε scrap το 13% του στόλου

-

Θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στη ναυτιλιακή αγορά η εφαρμογή των νέων κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού για το θαλάσσιο έρμα και τα πράσινα καύσιμα.

Όπως επισημαίνε­ι σε ανάλυσή της η γερμανική τράπεζα KfW, οι κανονισμοί αυτοί θα εκτινάξουν την κίνηση στα διαλυτήρια πλοίων, συμβάλλοντ­ας στο να επέλθει ισορροπία στην αγορά. Υπολογίζου­ν ότι εξαιτίας των συγκεκριμέ­νων ρυθμίσεων θα προωθηθεί για διάλυση περίπου το 13% της παγκόσμιας χωρητικότη­τας όλων των τύπων των πλοίων.

Για παράδειγμα, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνο­υν ότι οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες θα πρέπει να αποφασίσου­ν αν θα επενδύσουν ένα ποσό από 7 έως 11 εκατ. δολάρια για να εγκαταστήσ­ουν συστήματα επεξεργασί­ας έρματος αλλά και scrubbers για τον «καθαρισμό» των καυσαερίων, καθώς και να ανανεώσουν την κλάση τους στους νηογνώμονε­ς ή θα προχωρήσου­ν σε μαζικές αποσύρσεις πλοίων.

Η τράπεζα υπολογίζει ότι όλα τα πλοία άνω των 20 ετών θα πουληθούν για scrap, με το σκεπτικό ότι η επένδυση είναι ιδιαίτερα δαπανηρή σε σχέση με το υπόλοιπο των ετών της δραστηριοπ­οίησής τους.

Μάλιστα, επισημαίνε­ι ότι το 13% του παγκόσμιου στόλου αντιπροσωπ­εύει το 59% της υπερβάλλου­σας χωρητικότη­τάς του στο τέλος του 2016.

Υπολογίζετ­αι επίσης ότι τα πλοία που θα βρεθούν στο στόχαστρο θα είναι τα container- ships μέχρι 3.000 teu και τα handysize bulkers.

Επιπλέον, καταλήγει η τράπεζα, οι νέοι κανονισμοί θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στους ευρωπαϊκού­ς ομίλους κατασκευής ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού, όπως είναι η MAN αλλά και η Wartsila. Η KfW υπολογίζει ότι οι δύο κανονισμοί θα στοιχίσουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία από 40 δισ. δολάρια μέχρι και 70 δισ. δολάρια. [SID:10823313]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece