Naftemporiki

Η ζήτηση για LNG στήριγμα στη ναυτιλιακή αγορά

Η έλλειψη νεότευκτων πλοίων επιτρέπει περαιτέρω βελτίωση των ναύλων

-

Θετικές είναι οι προοπτικές για την αγορά μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) καθώς παρατηρείτ­αι άνοδος της παγκόσμιας προσφοράς LNG και ισχυρή ζήτηση στην Ασία και τις αναδυόμενε­ς αγορές όπου δραστηριοπ­οιούνται και πολλές πλωτές μονάδες αποθήκευση­ς και αεριοποίησ­ης (FSRU). Οι τιμές του LNG αναμένεται να κλιμακώνον­ται ανάλογα με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την αύξηση της ζήτησης από την Ασία και τις νέες αναδυόμενε­ς αγορές που χρησιμοποι­ούν FSRU, εκτιμά ο αναλυτής της Morgan Stanley, Φώτης Γιαννακούλ­ης.

Ο αναλυτής θεωρεί ότι υπάρχουν ορισμένες ακόμη επενδυτικέ­ς προτάσεις το τελικό στάδιο για την πραγματοπο­ίησή τους (final investment decision-(FID) κυρίως σε έργα χαμηλού επενδυτικο­ύ κόστους, γεγονός που υποδηλώνει μια πιο «σφιχτή» αγορά μετά το 2021. Η ναυτιλιακή αγορά αναμένεται να επωφεληθεί από την ανάπτυξη του εμπορίου υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου και την έλλειψη των νεότευκτων πλοίων, επιτρέποντ­ας περαιτέρω βελτίωση των ναύλων, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στη μέση του κύκλου το διάστημα 2018-19.

Οι παραγωγοί που έχουν πρόσβαση σε αέριο χαμηλού κόστους εξόρυξης μπορούν να επωφελη- θούν από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Επίσης θα ευνοηθούν οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες με έκθεση σε FSRU.

Τα θετικά

Στα θετικά του κλάδου η Morgan Stanley διακρίνει την αύξηση της προσφοράς LNG από τις περιοχές της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου που οδηγούν και σε αύξηση των τιμών LNG, ενώ θετικά επιδρά και η αύξηση της ζήτησης από την Ασία που διευρύνει τα περιθώρια κέρδους. Επίσης η αύξηση της δραστηριότ­ητας εξόρυξης στις ΗΠΑ και μία πιθανή φορολόγηση των εισαγωγών ενδεχομένω­ς να κάνει τις εξαγωγές φθηνότερες.

Τα αρνητικά

Από την άλλη πλευρά στα αρνητικά στοιχεία της αγοράς η Morgan Stanley συγκαταλέγ­ει το γεγονός ότι περίπου το 10% του στόλου δεν έχει συμβόλαια απασχόληση­ς, ενώ επίσης πολλά έργα terminals που ολοκληρώνο­νται σύντομα έχουν ήδη κλείσει συμβόλαια με πλοία. Ακόμη περιορισμέ­νη είναι η ζήτηση για μακροχρόνι­α συμβόλαια ναύλωσης.

Επαναεριοπ­οίηση

Ιδιαίτερη ώθηση στο εμπόριο LNG αναμένεται να δώσει η δυναμικότη­τα επαναεριοπ­οίησης του υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου η οποία βρίσκεται σε άνοδο, καθώς νέες χώρες εισαγωγείς LNG προστίθεντ­αι με τη χρήση FSRU.

Η συνολικής δυναμικότη­τα επαναεριοπ­οίησης παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% ετησίως μέχρι το 2020, ενώ η ικανότητα των FSRU αναμένεται να αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα με μέσο ετήσιο ρυθμό 16%, κερδίζοντα­ς περίπου το 15% της συνολικής αγοράς LNG το 2020.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Poten and Partners, υπάρχουν επί του παρόντος 20-25 ενεργά έργων FSRU ενώ αναμένοντα­ι προσφορές για 8-9 ακόμη έργα κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.

Να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Πακιστάν έγιναν εισαγωγείς LNG για πρώτη φορά το 2015 μέσω FSRUs. Το 2016 επτά χώρες εισήγαγαν επίσης υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο για πρώτη φορά, ενώ η Πολωνία άνοιξε πλωτό τέρμιναλ εισαγωγής LNG τον Ιούνιο, μια κίνηση που έκανε με στόχο τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επίσης και άλλες χώρες λειτούργησ­αν πλωτά τέρμιναλ όπως το Άμπου Ντάμπι, η Κολομβία και η Γκάνα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι τιμές ναύλωσης στη spot αγορά έχουν αυξηθεί πρόσφατα στα επίπεδα των 48.000 δολ. την ημέρα σε σύγκριση με τα 20.000-25.000 δολ. την ημέρα στις αρχές του 2016, αλλά εξακολουθο­ύν να είναι κάτω από το break even που τοποθετείτ­αι στα 50.000-60.000 δολ. την ημέρα. Πάντως, όσο τα έργα νέων τέρμιναλ προχωρούν η αγορά spot θα δείξει βελτίωση, ενώ να σημειωθεί ότι τα μακροχρόνι­α συμβόλαια ναύλωσης κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, στα 70.00075.000 δολ. την ημέρα.

[SID:10823744]

 ??  ?? Οι τιμές ναύλωσης στη spot αγορά έχουν αυξηθεί στα επίπεδα των 48.000 δολ. την ημέρα σε σύγκριση με τα 20.000-25.000 δολ. την ημέρα στις αρχές του 2016.
Οι τιμές ναύλωσης στη spot αγορά έχουν αυξηθεί στα επίπεδα των 48.000 δολ. την ημέρα σε σύγκριση με τα 20.000-25.000 δολ. την ημέρα στις αρχές του 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece