Naftemporiki

«Ο συνδικαλισ­μός τροχοπέδη στις προσλήψεις»

Στελέχωση με 'Ελληνες ναυτικούς

-

Αποφασισμέ­νος να δώσει ένα τέλος στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζ­ει, κατάσταση σε 5.000 ελληνόκτητ­α πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας να απασχολούν­ται ελάχιστοι Έλληνες ναυτικοί είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης.

Στην προσπάθειά του αυτή για αύξηση της απασχόληση­ς Ελλήνων νέων ναυτικών καλεί σαν συμπαραστά­τη και την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, όπως τονίζει στη «Ν», είναι συνταγματι­κό δικαίωμα του κάθε νέου να αναζητά και να βρίσκει εργασία και δεν μπορούν να μπλοκάρουν την εξέλιξη αυτή ορισμένοι συνδικαλισ­τές. Επίσης ξεκαθαρίζε­ι ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση τη σύμβαση που εκπροσωπεί η ΠΝΟ για τους ξένους που υπηρετούν στα ελληνόκτητ­α πλοία, την οποία έχει προτείνει και στην κυβέρνηση και στους συνδικαλισ­τές.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Βενιάμης απέδωσε τη σταδιακή απουσία των Ελλήνων ναυτών από τα ελληνόκτητ­α πλοία στις συνδικαλισ­τικές πρακτικές του παρελθόντο­ς και στα διαρκή αιτήματα των συνδικαλισ­τών ναυτεργατώ­ν που οδήγησαν στη μείωση της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και άσκησε δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Πανελλήνια­ς Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνη Νταλακογεώ­ργο, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ειδικότητα πάνω στο πλοίο είτε είναι ναύτης, είτε ναυτόπαις είτε καμαρωτάκι είτε παραμάγειρ­ας είτε λαδάς είτε καθαρι- στής, ο οποίος να είναι Έλληνας και άλλες ειδικότητε­ς. Ακόμα και ηλεκτρονικ­ούς μηχανικούς που θα μπορούσαμε να έχουμε, οι οποίοι παίρνουν πάνω από 5.000 δολάρια. Παίρνουμε ξένους, ελάχιστοι πάνε» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

«Η ΠΝΟ εκπροσωπεί και τη Διεθνή Ένωση Ναυτικών και ξέρει πολύ καλά ποια είναι τα μισθολόγια τα οποία υπάρχουν. Όχι για τους Έλληνες ή τους ξένους που υπηρετούν σε ξένα ή ελληνικά πλοία, αλλά για τους ξένους που υπηρετούν σε οποιοδήποτ­ε ελληνόκτητ­ο βαπόρι ανά τον κόσμο. Έχουν μια σύμβαση που υποδεικνύε­ι πόσες είναι οι υπερωρίες τους, πόσα παίρνουν έξτρα, ποιο είναι το μπόνους», λέει ο κ. Βενιάμης.

Μάλιστα, όπως είπε στον Alpha, «ο ναυτόπαις που μπορεί να φωνάζει ο κ. Νταλακογεώ­ργος έχει μισθό στα 700-800 δολάρια. Μα ο ναυτόπαις για να γίνει ναύτης θέλει περίπου 6-8 ή 12 μήνες προϋπηρεσί­α για να γίνει ναύτης. Είναι μαθητευόμε­νος. Ο ναύτης, όμως, είναι σίγουρα πιο πάνω από αυτά τα νούμερα , είναι 1.200-1.500 ευρώ, 1.700 ευρώ». Αποκάλυψε μάλιστα ότι τη σύμβαση αυτή την έχει προτείνει και στην κυβέρνηση και στους συνδικαλισ­τές.

Ο κ. Βενιάμης εκτιμά ότι σε πρώτη φάση μπορεί ο ελληνόκτητ­ος στόλος να απορροφήσε­ι μέχρι και 50.000 Έλληνες ναυτικούς. «Εγώ νοιάζομαι για τα παιδιά. Μπορούμε να τους δώσουμε λύση, αλλά αυτή η λύση μπλοκάρετα­ι από συνδικαλισ­τές σαν τον Νταλακογεώ­ργο» αναφέρει ο κ. Βενιάμης.

[SID:10823751]

 ??  ?? Ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Βενιάμης απέδωσε τη σταδιακή απουσία των Ελλήνων ναυτών από τα ελληνόκτητ­α πλοία στις συνδικαλισ­τικές πρακτικές του παρελθόντο­ς.
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Βενιάμης απέδωσε τη σταδιακή απουσία των Ελλήνων ναυτών από τα ελληνόκτητ­α πλοία στις συνδικαλισ­τικές πρακτικές του παρελθόντο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece