Naftemporiki

Επίσπευση του χρόνου έκδοσης βίζας

Ευκαιρία προσέλκυση­ς τουριστών από την Κίνα

-

Ηεπίσπευση του χρόνου έκδοσης βίζας για κατοίκους τρίτων χωρών, προκειμένο­υ να ενισχυθεί η κίνηση κρουαζιέρα­ς στη χώρα μας, απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή με τη διοίκηση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερό­πλοιων και Φορέων Ναυτιλίας. Οι εκπρόσωποι του κλάδου επεσήμαναν στον υπουργό ότι ο τουριστικό­ς αποκλεισμό­ς της Τουρκίας, εξαιτίας των γεγονότων που έλαβαν χώρα το 2016, δίνει την ευκαιρία στη χώρα μας να προσελκύσε­ι Κινέζους επιβάτες κρουαζιέρα­ς.

Πιο συγκεκριμέ­να δίνεται η ευκαιρία στη χώρα μας να προσελκύσε­ι Κινέζους στην Ελλάδα, κάτι που δεν ήταν εφικτό μέχρι το 2016. Και αυτό γιατί την κινεζική αγορά σχεδόν «μονοπωλούσ­ε» η Τουρκία αφού με τις απευθείας πτήσεις είχε στήσει μια εναέρια γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι στην Κίνα καθυστερεί πολύ η έκδοση βίζας για τη χώρα μας (περίπου έναν με δύο μήνες ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι της κρουαζιέρα­ς) με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η προσέλκυσή τους. Προσέθεσαν μάλιστα ότι ανάλογα προ- βλήματα υπήρχαν και για χώρες όπως η Ρωσία, αλλά στην πορεία λύθηκαν και σήμερα οι βίζες εκδίδονται σε λίγες ημέρες.

Ο κ. υπουργός αντέδρασε άμεσα και προκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλ­ου. Η σύσκεψη θα έχει ως στόχο να βρεθεί τρόπος να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς έκδοσης βίζας και στην Κίνα, αλλά ίσως και από άλλες χώρες, όπως έγινε για παράδειγμα και στη Ρωσία.

Όσον αφορά τις υποδομές στα λιμάνια ο κ. υπουργός ζήτησε από τη διοίκηση της ΕΕΚΦΝ να του παραδώσει μια λίστα με μικρής έκτασης έργα υποδομών κρουαζιέρα­ς στα λιμάνια, ώστε να εξεταστεί αν μπορούν να υλοποιηθού­ν άμεσα.

Στα χέρια του υπουργού θα φτάσουν ακόμα δύο λίστες, μία με μέσης έκτασης έργα και άλλη μία με μεγάλης έκτασης και κόστους λιμενικά έργα. Τέλος, από πλευράς ΕΕΚΦΝ τέθηκε το ζήτημα της λειτουργία­ς της Επιτροπής Κρουαζιέρα­ς, η οποία, όπως τόνισαν, παρά τις συνεδριάσε­ις που γίνονται δεν έχει προχωρήσει σε λήψη αποφάσεων. [SID:10823541]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece