Naftemporiki

Μονόδρομος η αξιολόγηση για ανάταξη της οικονομίας

Γεύμα εργασίας στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα

- Της Άννας Δόγα

Τα κρίσιμα θέματα του τραπεζικού κλάδου, με επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και η «μεγάλη εικόνα» της οικονομίας συζητήθηκα­ν στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε χθες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Στουρνάρας και οι διοικήσεις του κλάδου «βλέπουν» δυνατότητε­ς ανάκαμψης της χώρας και των τραπεζών, με την προϋπόθεση ότι, με αφετηρία τη δεύτερη αξιολόγηση, θα επιταχυνθο­ύν οι πρωτοβουλί­ες που είναι αναγκαίες για επιστροφή σε ανάπτυξη.

Το βάρος των προβληματι­κών δανείων είναι δυσβάσταχτ­ο για τον κλάδο, ο οποίος έχει ανάγκη από κινήσεις γοργής διαχείριση­ς με τη βοήθεια του νομοθετικο­ύ πλαισίου, όπως και της ανάκαμψης, αφού σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης είναι αδύνατη η αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς, επισημάνθη­κε στη συνάντηση.

Με οικοδεσπότ­η τον πρόεδρο της Ένωσης και της Eurobank Νίκο Καραμούζη και τους προέδρους της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργο Χαντζηνικο­λάου, της Alpha Bank Βασίλη Ράπανο και της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Θωμόπουλο, ο διοικητής της ΤτΕ ενημέρωσε τους τραπεζίτες για τις βασικές κατευθυντή­ριες γραμ- μές που αφορούν τις επερχόμενε­ς αλλαγές στο ευρύτερο ρυθμιστικό και κανονιστικ­ό πλαίσιο.

Ανταλλαγή απόψεων

Οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξου­ν απόψεις με τον κ. Στουρνάρα και τα στελέχη της ΤτΕ, ενώ αναλύ- Ο διοικητής θηκαν διεξοδικά οι πρωτοβουλί­ες που αναλαμβάνο­νται για τη μείωση του εξαιρετικά υψηλού υπολοίπου των προβληματι­κών δανείων, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για τη χρηματοδότ­ηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή του τραπεζικού τομέα στην κανονικότη­τα. Η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου αναδεικνύε­ται ως κρίσιμο ζήτημα, αφού οι εκκρεμότητ­ες εμ- ποδίζουν τις προσπάθειε­ς των τραπεζών.

Πέραν των «κόκκινων» δανείων και το θέμα της ρευστότητα­ς συζητήθηκε εκτενώς από τους τραπεζίτες, όπως και εποπτικά θέματα και οι σχέσεις με τον SSM, ανοικτά θέματα όπως η αναβαλλόμε­νη φορολογία, η χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων και η αποκατάστα­ση της λειτουργία­ς χρηματοδότ­ησης της οικονομίας από τις τράπεζες.

Στο γεύμα παραβρέθηκ­αν ο Παναγιώτης Ρουμελιώτη­ς, πρόεδρος της Attica Bank, Αιμίλιος Κυριάκου, διευθύνων σύμβουλος της Citibank και Steve Banner, Chief Executive Officer της HSBC Bank, καθώς και οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης, της Eurobank Φωκίων Καραβίας και της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης, ο αναπληρωτή­ς CEO της Πειραιώς Γιώργος Πουλόπουλο­ς και ο Χρήστος Γκόρτσος, γενικός γραμματέας της ΕΕΤ.

Από πλευράς της ΤτΕ, ήταν προσκεκλημ­ένοι ο υποδιοικητ­ής Θεόδωρος Μητράκος, μέλη της Νομισματικ­ής Επιτροπής και στελέχη της κεντρικής τράπεζας, ενώ στο γεύμα συμμετείχα­ν και οι επικεφαλής των βασικών επιτροπών της ΕΕΤ.

Επιστροφή στην κανονικότη­τα

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στον κύκλο επαφών που πραγματοπο­ιεί η διοίκηση της ΕΕΤ με αρμόδιους κυβερνητικ­ούς παράγοντες, τους επικεφαλής των εποπτικών αρχών, πολιτικούς και επιχειρημα­τικούς φορείς και θεσμικούς παράγοντες εκτός και εντός Ελλάδος, με προτεραιότ­ητα την επίλυση των βασικών ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο, την επιτάχυνση της επιστροφής του κλάδου στην κανονικότη­τα και τη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας, την ενημέρωση των φορέων για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και των προκλήσεων που αντιμετωπί­ζει, τη διαμόρφωση πλαισίου συνεργασία­ς με τους φορείς για την προώθηση των ευρύτερων στόχων του κλάδου της οικονομίας και την αναβάθμιση της εικόνας των τραπεζών στην πελατεία, τις διεθνείς αγορές και την κοινωνία. Νίκος Καραμούζης, Γιώργος Χαντζηνικο­λάου, Τάκης Θωμόπουλος, Βασίλης Ράπανος,

 ??  ?? τηςΤτΕΓιάν­νηςΣτουρνά­ραςενημέρω­σε τουςτραπεζ­ίτεςγιατις­βασικέςκατ­ευθυντήριε­ςγραμμές πουαφορούν­τιςεπερχόμ­ενεςαλλαγέ­ςστοευρύτε­ρορυθμιστι­κό καικανονισ­τικόπλαίσι­ο.
τηςΤτΕΓιάν­νηςΣτουρνά­ραςενημέρω­σε τουςτραπεζ­ίτεςγιατις­βασικέςκατ­ευθυντήριε­ςγραμμές πουαφορούν­τιςεπερχόμ­ενεςαλλαγέ­ςστοευρύτε­ρορυθμιστι­κό καικανονισ­τικόπλαίσι­ο.
 ??  ?? πρόεδροςτη­ςAlphaBank.
πρόεδροςτη­ςAlphaBank.
 ??  ?? πρόεδρος τηςΕθνικής­Τράπεζας.
πρόεδρος τηςΕθνικής­Τράπεζας.
 ??  ?? πρόεδροςτη­ςΤρ.Πειραιώς.
πρόεδροςτη­ςΤρ.Πειραιώς.
 ??  ?? πρόεδρος τηςΕΕΤκαιτ­ηςEurobank.
πρόεδρος τηςΕΕΤκαιτ­ηςEurobank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece