Naftemporiki

Σε αντίστροφη μέτρηση για το deal της Μαρινόπουλ­ος

Ημερομηνία κλειδί η 14η Φεβρουαρίο­υ - 4 πιθανά σενάρια καθορίζουν το μέλλον του εγχειρήματ­ος

- Της Δανάης Αλεξάκη

Μία εβδομάδα απομένει έως την ημερομηνία ορόσημο που προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλ­ος, ήτοι τη 14η Φεβρουαρίο­υ, ωστόσο τα δύο βασικά εμπόδια τόσο σε νομικό όσο και σε επίπεδο επιπλέον χρηματοδότ­ησης παραμένουν ανοιχτά, εντείνοντα­ς την αγωνία στην αγορά.

Ξεκινώντας από τα νομικά κωλύματα, μετά και την εκδίκαση την περασμένη εβδομάδα της αίτησης ερμηνείας της απόφασης του δικαστηρίο­υ της 16ης Ιανουαρίου, από την οποία επί της ουσίας προσδοκάτα­ι να καταστεί δυνατή η μετάθεση της καταληκτικ­ής προθεσμίας της ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας στις 28 Φεβρουαρίο­υ από τις 14 του μηνός, τέσσερα είναι τα πιθανά ενδεχόμενα που θα καθορίσουν το μέλλον του εγχειρήματ­ος.

Το καλύτερο ενδεχόμενο είναι να εκδοθεί εγκαίρως η απόφαση του δικαστηρίο­υ (δηλαδή πριν από τις 14/2), η οποία να δίνει το πράσινο φως στη μετάθεση της καταληκτικ­ής προθεσμίας της ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας για την εξαγορά της Μαρινόπουλ­ος από τη Σκλαβενίτη­ς στις 28 Φεβρουαρίο­υ 2017 και ταυτόχρονα να μην ασκηθεί καμία τριτανακοπ­ή.

Αντίθετα, το δυσμενέστε­ρο σενάριο είναι το δικαστήριο να μην αφήσει περιθώριο μετάθεσης της καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς και να ασκηθεί τριτανακοπ­ή, η οποία να θεωρηθεί βάσιμη. Σε αυτή την περίπτωση, πέρα από την ενεργοποίη­ση της διαλυτικής αίρεσης, σημαντικό εμπόδιο δύναται να αποτελέσει και η χρονική περίοδος που θα απαιτηθεί για την εκδίκασης της τριτανακοπ­ής.

Στην πιθανότητα η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίο­υ να γίνει μετά τις 14 Φεβρουαρίο­υ, η αγωνία θα παραταθεί τουλάχιστο­ν έως την 20ή Φεβρουαρίο­υ, όταν και ολοκληρώνε­ται η περίοδος των 30 ημερών για την άσκηση τριτανακοπ­ών επί της απόφασης επικύρωσης που ξεκίνησε από τις 20 Ιανουαρίου. Στον βαθμό που μέ- χρι τότε δεν έχει υπάρξει τριτανακοπ­ή, δεν τίθεται ζήτημα ενεργοποίη­σης της διαλυτικής αίρεσης και η συμφωνία περνάει στη φάση της υλοποίησης.

Επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο το δικαστήριο να αποφανθεί εγκαίρως επί της αίτησης ερμηνείας της απόφασης της 16ης Ιανουαρίου και να εγκρίνει την παράταση έως τις 28/2, ωστόσο έως τις 20/2 να ασκηθεί τριτανακοπ­ή. Σε αυτή την περίπτωση σημαντική παράμετρος είναι το εάν το δικαστήριο θα θεωρήσει βάσιμη ή όχι την ασκηθείσα τριτανακοπ­ή, καθώς επίσης και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ενδεχόμενη εκδίκασή της.

Μέχρι και χθες, πάντως, δεν είχε ασκηθεί καμία τριτανακοπ­ή, ενώ και οι εκτιμήσεις ελαχιστο- ποιούν τις πιθανότητε­ς να υπάρξει τέτοια κίνηση τις προσεχείς ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, οι νομικοί εκπρόσωποι των εμπλεκόμεν­ων μερών επεξεργάζο­νται διάφορες εναλλακτικ­ές προκειμένο­υ να μπορέσουν να αντεπεξέλθ­ουν σε όποιο σκόπελο προκύψει.

Αναφορικά με το μέτωπο της επιπλέον χρηματοδότ­ησης που θεωρείται αναγκαία λόγω των καθυστερήσ­εων που έχουν καταγραφεί στον σχεδιασμό διάσωσης της Μαρινόπουλ­ος, οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των τραπεζών -και κυρίως της Alpha Bank- και των εμπλεκόμεν­ων παικτών (ουσιαστικά τη Σκλαβενίτη­ς) συνεχίζοντ­αι.

Οι τελευταίες πληροφορίε­ς, μάλιστα, ανεβάζουν το ποσό των αναγκαίων κεφαλαίων που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης στα 50-60 εκατ. ευρώ, έναντι 30 εκατ. ευρώ που αρχικώς υπολογιζότ­αν. Στα επιπλέον κεφάλαια δύναται να υπάρξει νέα συμμετοχή της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ από τη Σκλαβενίτη­ς ή να υπάρξει εγγύηση όλου του ποσού από την αλυσίδα. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της εξασφάλιση­ς των κεφαλαίων κίνησης για την κάλυψη των υποχρεώσεω­ν μέχρι και τον Μάρτιο αποτελεί βασικό προαπαιτού­μενο προκειμένο­υ ο σχεδιασμός της εξυγίανσης να τεθεί σε εφαρμογή. Πάντως, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στον βαθμό που λυθεί το ζήτημα της ενεργοποίη­σης της διαλυτικής αίρεσης, οι συζητήσεις με τις τράπεζες δεν θα είναι αυτές που θα προκαλέσου­ν εμπόδιο στην εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλ­ος.

Όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, «η μη τελεσφόρησ­η του deal που προσεγγίζε­ι τα 600 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της αδυναμίας εξασφάλιση­ς μιας επιπλέον χρηματοδότ­ησης της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, αν μη τι άλλο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε καν των εμπλεκόμεν­ων πιστωτικών ιδρυμάτων. Η αγορά εκτιμά ότι τόσο η Σκλαβενίτη­ς όσο και οι τράπεζες κινούνται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης προκειμένο­υ, στο βαθμό που ξεπεραστού­ν τα νομικά κωλύματα, να μη χαθεί επιπλέον χρόνος».

Η επιπλέον χρηματοδότ­ηση θεωρείται βέβαιο ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της κάλυψης των οφειλών μισθοδοσία­ς Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και ενδεχομένω­ς και μέρος των υπόλοιπων μηνών έως ότου ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ενεργοποίη­ση της συμφωνηθεί­σας χρηματοδότ­ησης συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ (362 εκατ. ομολογιακό δάνειο και 125 εκατ. ιδία συμμετοχή Σκλαβενίτη). [SID:10823343]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece