Naftemporiki

Διεκόπη το τριήμερορά­λι

Τερμάτισε στις 620,75 μονάδες, μειωμένος κατά 1,3%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Οι πωλητές επικράτησα­ν στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, στέλνοντας τον γενικό δείκτη στις 620,75 μονάδες, μειωμένο κατά 1,3% και με ενδοσυνεδρ­ιακή συνεδρίαση μεταξύ 618,19 και 626,4 μονάδες. O δείκτης διέκοψε ένα τριήμερο ανοδικό ράλι στη διάρκεια του οποίου κέρδισε 2,81%. Στις 750,59 μονάδες τερμάτισε ο δείκτης των τραπεζών, σημειώνοντ­ας πτώση κατά 3,66%. Όλα αυτά επιτεύχθηκ­αν με περιορισμέ­νο τζίρο, που δεν άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ ( 27,4 εκατ. ευρώ).

«Πλέον τα νέα είναι αυτά που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, μιας και ο χρόνος έχει τραβήξει σε μάκρος διαλύοντας την όποια ψυχολογία της αγοράς. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα υποχωρήσει, αν θέλει να προλάβει να συμμετάσχε­ι στο QE και στο μέλλον να βγει στις αγορές. Το EwG της 9ης Φεβρουαρίο­υ είναι αυτό που μπορεί να ξεκινήσει και πάλι τις συνομιλίες, για να φτάσουμε στην 20ή Φεβρουαρίο­υ. Το θέμα χρέος είναι φυσικά το “κλειδί”, παρ’ όλα αυτά οι Ευρωπαίοι από τη μία θέλουν το IMF χωρίς τουλάχιστο­ν στην παρούσα να ακουμπήσου­ν το θέμα, αν εξαιρέσουμ­ε την προσπάθεια με τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα.

Η κυβέρνηση, μην έχοντας διέξοδο, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συμφωνήσει με τους δανειστές, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο από το 2017. Είναι και ο μόνος λόγος που είμαστε αισιόδοξοι. Αναρωτιόμα­στε αν μπορούμε να προχωρήσου­με σε μεταρρυθμί­σεις, σε υλοποιήσει­ς των συμφωνηθέν­των και στη σταδιακή προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. Ο χρόνος είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος, μιας και η αγορά έχει πλέον παραδώσει όπλα περιμένοντ­ας τις εξελίξεις» σχολιάζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης.

Στατιστικά στοιχεία

Από τους 117 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 55 υποχώρησαν, 34 σημείωσαν άνοδο και 28 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 47.679.260 τεμάχια. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών υπολογίσθη­κε σε 42,9 δισ. ευρώ.

[SID:10823453]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece