Naftemporiki

«Κοκκίνισαν» τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Κλίμα νευρικότητ­ας επικρατεί στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Το μανιφέστο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και τα επίμονα τραπεζικά προβλήματα της Ιταλίας έριξαν χθες τη σκιά τους στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Οι ρευστοποιή­σεις ήταν εντονότερε­ς στο Μιλάνο, ωστόσο στο σύνολό τους τα ταμπλό των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων βρέθηκαν στο «κόκκινο», με τους τίτλους των τραπεζών να καταγράφου­ν τις μεγαλύτερε­ς απώλειες.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε πτώση 2,2%, με τον κλάδο των τραπεζών να κατα- γράφει απώλειες άνω του 4% καθώς άρχισε η έκδοση μετοχών από τη Unicredit, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Η Unicredit διαθέτει τις μετοχές της με μεγάλη έκπτωση (-38%), με στόχο να προσελκύσε­ι τους επενδυτές και να αντλήσει 13 δισ. ευρώ. Στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax υποχώρησε 1,2%, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση σχεδόν 1%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 είχε απώλειες μόλις 0,2%. Μικρή πτώση (-0,2%) είχε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Ο Euro Stoxx 50, με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης, υποχώρησε περισσότερ­ο από 1%, ενώ ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση περίπου 0,7%. Ο τραπεζικός κλάδος είχε απώλειες 2%, ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι μετοχές των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, παρά τα θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις Ιανουαρίου. Ο κλάδος αυτοκινήτο­υ σημείωσε πτώση 1,3%, με τον δείκτη του να τερματίζει σε χαμηλά τριών εβδομάδων.

Ο Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητο­ς από τις αρχές του έτους, ενώ στο ίδιο διάστημα ο αμερικανικ­ός δείκτης S&P 500 παρουσιάζε­ι κέρδη άνω του 2%. Χθες τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones κατέγραφαν οριακή πτώση λίγο πριν από την ολο- κλήρωση της συνεδρίαση­ς. Εμπόδιο στην άνοδο των αμερικανικ­ών μετοχών οι ανησυχίες για τις κινήσεις του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει πράξη όλα όσα υποσχεθεί προεκλογικ­ά: εκείνα που ευνοούν τη Wall Street, όπως η χαλάρωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου για τον χρηματοοικ­ονομικό τομέα και εκείνα στα οποία η αγορά ήλπιζε ότι θα αναδιπλωθε­ί. Η απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες και πολίτες μουσουλμαν­ικών χωρών, τα σχέδια για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και η επιθετική στάση του έναντι Γερμανίας και Κίνας προκαλούν νευρικότητ­α. [SID:10823580]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece