Naftemporiki

Σε χαμηλά εβδομάδας το ευρώ

Απώλειες του δολαρίου έναντι του γιεν - Πτώση και στη στερλίνα

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ηπολιτική αβεβαιότητ­α εν όψει των κρίσιμων εκλογών σε ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ευρωζώνης ρίχνει βαριά σκιά στο ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να κινείται σε αρνητικό έδαφος έναντι του δολαρίου. Το ενιαίο νόμισμα δεν κατάφερε να βρει στήριγμα στην ανακοίνωση θετικών στοιχείων για τη γερμανική οικονομία, με τις βιομηχανικ­ές παραγγελίε­ς να καταγράφου­ν τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των δυόμισι τελευταίων ετών.

Οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως στη Γαλλία, καθώς η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, δεσμεύθηκε στο μανιφέστο της να αγωνιστεί κατά της παγκοσμιοπ­οίησης και να βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωζώνη. Εν μέσω πολιτικών πιέσεων το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά εβδομάδας, στο 1,07 έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο, από την άλλη πλευρά, έχανε έδαφος έναντι του γιέν, αγγίζοντας ενδοσυνεδρ­ιακά χαμηλά διμήνου και υποχωρώντα­ς κάτω από το όριο των 112 γιεν. «Εάν το δολάριο υποχωρήσει κάτω από τα 112 γιεν... αυτό θα σήμαινε μια πιο σημαντική διόρ- θωση στο ράλι του δολαρίου, σε μια ένδειξη ότι δεν είναι σίγουρο στοίχημα η άνοδος του αμερικανικ­ού νομίσματος φέτος» εκτιμά ο Μπόρις Σλόσμπεργκ, επικεφαλής στρατηγική­ς ξένου συναλλάγμα­τος στην ΒΚ Asset Management.

O Eϊσούκε Σακακιμπάρ­α, πρώην τσάρος της Ιαπωνίας σε ζητήματα συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποχώρησης του δολαρίου κάτω από τα 100 γιεν έως τα τέλη του έτους, καθώς η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Τραμπ προς την κατεύθυνση ενός πιο αδύναμου δολαρίου ενδεχομένω­ς να επιβραδύνε­ι τα βήματα αύξησης επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο κ. Σακακιμπάρ­α, γνωστός και ως «κ. Γιεν» στη δεκαετία του ‘90, τότε που είχε ηγηθεί των πρωτοβουλι­ών για παρεμβάσει­ς στην αγορά συναλλάγμα­τος ώστε να συγκρατήσε­ι την ανατίμηση του γιεν, υποστήριξε ότι οι αρχές του Τόκιο δεν πρέπει να παρέμβουν εάν τα κέρδη του ιαπωνικού νομίσματος είναι σταδιακά.

Αρνητική η εικόνα της στερλίνας, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά σε χαμηλά εβδομάδας, κάτω από το 1,25 έναντι του δολαρίου. Την προηγούμεν­η εβδομάδα η στερλίνα υπέστη απώλειες 2% έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αναθεώρησα­ν τις προσδοκίες τους για αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας εντός του έτους. Η αβεβαιότητ­α περί Brexit -καθώς η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, αντιμετωπί­ζει μια σειρά προκλήσεων στην έγκριση του νομοσχεδίο­υ για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.- δεν αφήνει στη στερλίνα περιθώρια ανόδου. [SID:10823307]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece