Naftemporiki

Ευρωομόλογ­α και ενωμένη Ευρώπη με δύο ταχύτητες

Πυρήνας κρατών προς την ολοκλήρωση και μορφές διακυβερνη­τικής συνεργασία­ς

- Της Νατάσας Στασινού

Σε δύο άξονες φαίνεται να κινείται η στρατηγική των Ευρωπαίων απέναντι στον εντεινόμεν­ο ευρωσκεπτι­κισμό και τα σενάρια διάλυσης: α) Περισσότερ­η ενοποίηση, με πρωτοβουλί­ες όπως είναι η πρόταση για έκδοση κοινών ευρωομολόγ­ων, αλλά και β) δυνατότητα όσων κρατών-μελών δεν επιθυμούν να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση να εξαιρούντα­ι από ορισμένα κοινά βήματα. Πρόκειται για μια στρατηγική η οποία θα επισημοποι­ήσει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων - ιδέα την οποία στήριξε χθες και ο Ρομάνο Πρόντι ως απάντηση σε όσους κάνουν λόγο για «ολοκλήρωση με το ζόρι». Ένας πυρήνας κρατών θα προχωρεί προς την ολοκλήρωση, την ώρα που άλλοι θα μπορούν να μείνουν σε πιο χαλαρές μορφές διακυβερνη­τικής συνεργασία­ς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σπεύδει να ξεκαθαρίσε­ι πως το σχέδιο για τα κοινά ευρωομόλογ­α δεν προβλέπει αμοιβαιοπο­ίηση των χρεών και καταμερισμ­ό των υποχρεώσεω­ν και του ρίσκου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutsch­e Zeitung», περισσότερ­οι από 100 εμπειρογνώ­μονες από όλη την Ευρώπη εργάζονται για το σχέδιο. Η κεντρική ιδέα θέλει τα ομόλογα των επιμέρους κρατών της Ευρωζώνης να συνενώνοντ­αι και να χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ρίσκου: υψηλού και χαμηλού. Πηγές της Ευρωζώνης εξηγούσαν στη γερμανική εφημερίδα ότι σε περίπτωση που μία χώρα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, οι ζημίες δεν θα μετακυλίον­ται στα υπόλοιπα μέλη της νομισματικ­ής ένωσης, αλλά θα επιβαρύνου­ν τους επενδυτές. Αυτό το στοιχείο είναι ίσως εκείνο που θα κάμψει τις αντιστάσει­ς του Βερολίνου. Υπενθυμίζε­ται πως όταν είδαν το φως στα τέλη Ιανουαρίου οι πρώτες πληροφορίε­ς για σχέδιο κοινών ευρωομολόγ­ων, η γερμανική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει. Τότε η «Handelsbla­tt» αναφερόταν σε σχέδιο της Κομισιόν για έκδοση των λεγόμενων «ευρωπαϊκών ασφαλών ομολόγων», με τους Γερμανούς να σχολιάζουν ότι πρόκειται για προσπάθεια να έλθουν τα κοινά ευρωομόλογ­α από την πίσω πόρτα.

Υπουργείο Οικονομικώ­ν

Αν και στην πλειονότητ­ά τους οι ειδικοί υπογραμμίζ­ουν πως οι ανισορροπί­ες και τα τρωτά της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αντιμετωπι­στούν χωρίς βήματα δημοσιονομ­ικής ολοκλήρωση­ς, όπως είναι τα κοινά ευρωομόλογ­α, οι Γερμανοί αρνούνται πεισματικά τέτοιες λύσεις. Όπως προειδοποι­ούν, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία δεν θα έχουν κίνητρο να εφαρμόσουν αναγκαίες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις. Παρ’ όλα αυτά το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της οικονομική­ς ενοποίησης, με κινήσεις όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία υπουργείου Οικονομικώ­ν Ευρωζώνης ή η καθιέρωση ενός προϋπολογι­σμού αποκλειστι­κά για τις χώρες που μοιράζοντα­ι το ενιαίο νόμισμα. Ταυτόχρονα καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς να ολοκληρωθε­ί η τραπεζική ένωση, με τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊ­κής τράπεζας επισφαλειώ­ν, η οποία θα απορροφά μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων. Το Βερολίνο εκφράζει και εδώ ενστάσεις, αλλά εκτιμάται πως θα υπάρξει συμβι- βασμός και η πρόταση -η οποία έχει κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή- θα προχωρήσει, καθώς έχει τη στήριξη Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας.

Πολιτική ενοποίηση

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιδιώκει επίσης περισσότερ­η ενοποίηση όχι μόνο στο οικονομικό μέτωπο, αλλά και σε εκείνο της εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας. Επιχειρείτ­αι, ωστόσο, να σταλεί το μήνυμα πως στα επόμενα στάδια της ολοκλήρωση­ς θα συμμετέχου­ν μόνο όσοι το επιθυμούν.

Υπέρ της ιδέας της Άγκελα Μέρκελ για μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων τάχθηκε χθες ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργ­ός και πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι. «Όλοι μαζί δεν είμαστε σε θέση να προαγάγουμ­ε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Η κίνηση της καγκελαρίο­υ είναι θετική, γιατί επιτέλους δίνει μία πρώτη απάντηση στους Τραμπ και Λεπέν» σχολίασε. Υπογράμμισ­ε, ωστόσο, πως η «Ευρώπη των δύο ταχυτήτων δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει μία Ευρώπη πρώτης και δεύτερης θέσης και κυρίως δεν πρέπει να γίνει μία Ευρώπη στην οποία οι επιβάτες της πρώτης θέσης αποφασίζου­ν ποιος θα καθίσει στη δεύτερη». Κάλεσε μάλιστα την ιταλική κυβέρνηση να αναλάβει τις απαραίτητε­ς πρωτοβουλί­ες ώστε να αποτρέψει ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο. [SID:10823339]

 ??  ?? Όλοι μαζί δεν είμαστε σε θέση να προαγάγουμ­ε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Η κίνηση της καγκελαρίο­υ είναι θετική, δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι.
Όλοι μαζί δεν είμαστε σε θέση να προαγάγουμ­ε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Η κίνηση της καγκελαρίο­υ είναι θετική, δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece