Naftemporiki

Καμπανάκι ΟΟΣΑ για την Πορτογαλία

Χρέος και τράπεζες τα μεγάλα «αγκάθια»

-

Το υψηλό χρέος, η περιορισμέ­νη ανάπτυξη και οι αδύναμες τράπεζες με τα συσσωρευμέ­να δάνεια καθιστούν τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου ο προστατευτ­ισμός βρίσκεται σε άνοδο, όπως προειδοποί­ησε ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Η Πορτογαλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη αυτή τη στιγμή στο γενικότερο εξωτερικό περιβάλλον» δήλωσε χθες ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, που παρουσίασε την έκθεση του οργανισμού για τη χώρα. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο οίκος Fitch την Παρασκευή, οπότε διατήρησε την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Πορτογαλία­ς μία βαθμίδα χαμηλότερα από το επίπεδο της υψηλής αξιολόγηση­ς. Παρά τους συγκρατημέ­νους εσωτερικού­ς κινδύνους, ο Fitch προειδοποί­ησε ότι η Πορτογαλία παραμένει ευάλωτη στις αυξανόμενε­ς απειλές του προστατευτ­ισμού, της ασθενέστερ­ης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Ο ΟΟΣΑ κάλεσε τη Λισαβόνα να αντιμετωπί­σει γρήγορα το πρόβλημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, πιθανόν μέσω της δημιουργία­ς μίας «τράπεζας επισφαλειώ­ν» και παράλληλα να ενισχύσει τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα επισφαλή δάνεια εκπροσωπού­ν περίπου το 13% του συνόλου των πιστώσεων που έχουν χορηγηθεί στην Πορτογαλία. Πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ιρλανδία. Το πορτογαλικ­ό κρατικό χρέος κυ- μαίνεται στο 130% του ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Επίσης, οι επενδύσεις παραμένουν 30% χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 2005 και κατά πολύ πιο χαμηλά συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. Επίσης, ο διεθνής οργανισμός ζήτησε από τη χώρα να επιταχύνει τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις προκειμένο­υ να καταστεί πιο ανταγωνιστ­ική η οικονομία της.

«Η έλλειψη προόδου όσον αφορά στις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις συγκρατεί την ανάπτυξη και επιτείνει τις στρεβλώσει­ς. Οι επενδύσεις αναμένεται να παραμείνου­ν εξασθενημέ­νες μέσα στο περιβάλλον συρρίκνωση­ς των πιστώσεων» επισημαίνε­ται στην έκθεση. Αναγνωρίζε­ται ωστόσο ότι η Λισαβόνα αντιμετωπί­ζει το δύσκολο έργο περαιτέρω ισοσκελισμ­ού του προϋπολογι­σμού με μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη. Για φέτος, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,2%, όπως και πέρυσι και 1,3% το 2018, συγκριτικά με το 1,6% του 2015. Η πορτογαλικ­ή κυβέρνηση αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 1,5% φέτος με περαιτέρω επιτάχυνση το 2018.

Σημειώνετα­ι ότι τα πορτογαλικ­ά ήταν από τα κρατικά ομόλογα του ευρώ που επλήγησαν περισσότερ­ο, μετά τα ελληνικά, από τις προσδοκίες για τις νέες πολιτικές που εφαρμόζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού άγγιξε ενδοσυνεδρ­ιακά χθες το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους, ενώ η διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό βρέθηκε σε υψηλά τριετίας. [SID:10823505]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece