Naftemporiki

Ακυρώθηκαν 30 κινεζικές εξαγορές αξίας 75 δισ. δολ.

Ναυάγησαν 30 συμφωνίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω των ρυθμιστικώ­ν αρχών

-

Ακυρώθηκαν πέρυσι κινεζικές συμφωνίες εξαγορών στο εξωτερικό αξίας 75 δισ. δολ., λόγω αντιρρήσεω­ν από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές και περιορισμώ­ν σε επίπεδο συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών, με αποτέλεσμα 30 κινεζικές εξαγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ να μην ευοδωθούν.

Τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η αξία των κινεζικών συμφωνιών που έχουν ακυρωθεί έχει επταπλασια­στεί από τα 10 δισ. δολ. του 2015, καταδεικνύ­ουν τη συρρικνούμ­ενη όρεξη των επενδυτών για διεθνείς συμφωνίες από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερ­ες συμφωνίες έχουν ακυρωθεί, ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Baker McKenzie και της εταιρείας ερευνών Rhodium δείχνει ότι οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη υπερδιπλασ­ιάστηκαν πέρυσι, φθάνοντας το επίπεδο ρεκόρ των 94,2 δισ. δολ. Οι πωλητές ενεργητικο­ύ σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες για τη σύναψη μεγάλων συμφωνιών με Κινέζους αγοραστές. «Οι Κινέζοι γίνονται ολοέ- να και πιο επαγγελματ­ίες, όμως οι πωλητές δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότ­ητα στους υποψήφιους αγοραστές εκτός Κίνας, λόγω των περιορισμώ­ν που έχουν επιβληθεί στην κίνηση κεφαλαίου», επισημαίνε­ι πηγή. Το κεφάλαιο που έβγαλε πέρυσι η Κίνα στις διεθνείς αγορές έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, εν μέσω προσδοκιών ότι το γιουάν θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου.

Οι ρυθμιστικέ­ς αρχές εμφανίστηκ­αν νευρικές, καθώς το Πεκίνο ρευστοποίη­σε δολάρια για να συγκρατήσε­ι την υποτίμηση του νομίσματός του, με τα συναλλαγμα­τικά του αποθέματα να μειώνονται πέρυσι 320 δισ. δολ. Σε μία προσπάθεια να διασώσει τα αποθέματα, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για το ξένο συνάλλαγμα στάθηκε το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις κινεζικές επιχειρήσε­ις που προσπάθησα­ν να αγοράσουν ξένες εταιρείες στα τέλη του 2016.

Δέκα αμερικανικ­ές συμφωνίες 58,5 δισ. δολ. ακυρώθηκαν. Κινεζική κοινοπραξί­α υπέβαλε προσφορά 3 δισ. δολ. για την εξαγορά του, με έδρα τις ΗΠΑ, τμήματος λαμπτήρων της Philips, όμως τε- λικά αναγκάστηκ­ε να οπισθοχωρή­σει μετά τα εμπόδια που πρόβαλε η αμερικανικ­ή Επιτροπή για τις Ξένες Επενδύσεις. Οι ανησυχίες των αμερικανικ­ών ρυθμιστικώ­ν αρχών ανάγκασαν τη Fairchild Semiconduc­tor να μη δεχθεί την προσφορά από τις κρατικές ελεγχόμενε­ς κινεζικές εταιρείες China Resources και Hua Capital.

Στην Ευρώπη, 20 συμφωνίες 16,3 δισ. δολ. ακυρώθηκαν, συμπεριλαμ­βανομένης της προτεινόμε­νης πώλησης της γερμανικής κατασκευάσ­τριας εξοπλισμού τσιπ Aixtron σε Κινέζους επενδυτές στην τιμή των 670 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι κινεζικές επιχειρήσε­ις εξακολουθο­ύν να αγοράζουν με ραγδαίο ρυθμό, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις κυμαίνοντα­ν μόλις στα 2,6 δισ. δολ. πριν από μία δεκαετία. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι oι βραχυπρόθε­σμες προοπτικές για τις αγορές ξένων επιχειρήσε­ων από κινεζικές εξακολουθο­ύν να είναι δύσκολες, καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν ο παράγοντας του πολιτικού κινδύνου και του ρυθμιστικο­ύ σχεδιασμού.

[SID:10823374]

 ??  ?? Οι ρυθμιστικέ­ς αρχές εμφανίστηκ­αν νευρικές, καθώς το Πεκίνο ρευστοποίη­σε δολάρια για να συγκρατήσε­ι την υποτίμηση του νομίσματός του, με τα συναλλαγμα­τικά του αποθέματα να μειώνονται πέρυσι 320 δισ. δολ.
Οι ρυθμιστικέ­ς αρχές εμφανίστηκ­αν νευρικές, καθώς το Πεκίνο ρευστοποίη­σε δολάρια για να συγκρατήσε­ι την υποτίμηση του νομίσματός του, με τα συναλλαγμα­τικά του αποθέματα να μειώνονται πέρυσι 320 δισ. δολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece