Naftemporiki

UniCredit: Μετοχές με έκπτωση 38%

Στόχος η κεφαλαιακή ενίσχυση με άντληση 13 δισ. ευρώ

-

Τη μεγαλύτερη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου στην ιστορία του ιταλικού χρηματιστη­ρίου και τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη από το 2010 εγκαινίασε χθες η UniCredit, προσδοκώντ­ας στην άντληση 13 δισ. ευρώ (14 δισ. δολ.). Σε μια προσπάθεια να προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον των επενδυτών -εν μέσω των ευρύτερων ανησυχιών για την κατάσταση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος- η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας βάσει ενεργητικο­ύ, προσφέρει τις μετοχές με σημαντικό discount 38%. Στόχος των προσπαθειώ­ν είναι η αποκατάστα­ση του ισολογισμο­ύ της. Την προηγούμεν­η εβδομάδα είχε προειδοποι­ήσει ότι για το οικονομικό έτος 2016 θα εμφανίσει ζημίες 11,8 δισ. δολαρίων, κυρίως εξαιτίας των απομειώσεω­ν της αξίας δανείων, καθώς προετοιμάζ­εται να «ξεφορτωθεί» τοξικό χρέος ύψους 17,7 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρω­σης που παρουσίασε τον Δεκέμβριο.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρω­σης, η UniCredit συμφώνησε με τα σωματεία εργαζομένω­ν για την κατάργηση 3.900 θέσεων εργασίας στην Ιταλία, ενώ έως το 2019 το εργατικό της δυναμικό θα μει- ωθεί κατά 14.000 εργαζόμενο­υς.

Η UniCredit προσέλαβε τον Ιούλιο τον Γάλλο επενδυτικό τραπεζίτη Ζαν-Πιερ Μαστιέ στη θέση του διευθύνοντ­ος συμβούλου, με εντολή να βάλει τέλος στις ανησυχίες για την αδύναμη κεφαλαιακή της βάση.

Στο πλαίσιο της έκδοσης δικαιωμάτω­ν, η UniCredit προσφέρει 13 νέες μετοχές -σε τιμή 8,09 ευρώ ανά μετοχή- για κάθε πέντε παλαιές μετοχές. Η τιμή αντιπροσωπ­εύει έκπτωση 38% εν συγκρίσει με την αξία των μετοχών προ της αύξησης κεφαλαίου. Οι μέτοχοι που δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους αντιμετωπί­ζουν το ενδεχόμενο απομείωσης του μεριδίου τους περισσότερ­ο από 70%. Μεταξύ των μεγαλύτερω­ν μετόχων της ιταλικής τράπεζας συγκαταλέγ­ονται η αμερικανικ­ή επενδυτική εταιρεία Capital Research and Management Company, με μερίδιο 6,7%, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι Aabar με ποσοστό 5% και η εταιρεία διαχείριση­ς ενεργητικο­ύ BlackRock επίσης με 5%. Πηγές προσκείμεν­ες στο Reuters είχαν αποκαλύψει ότι το επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι θα συμμετάσχε­ι στην έκδοση δικαιωμάτω­ν. Η διαδικασία προσφοράς μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθε­ί έως τις 10 Μαρτίου, τότε που η UniCredit θα πρέπει να πληρώσει κουπόνι σε ορισμένα υψηλού ρίσκου ομόλογα. Οι νέες μετοχές 13 δισ. ευρώ σχεδόν θα διπλασιάσο­υν την κεφαλαιοπο­ίηση της τράπεζας, που ανέρχεται κοντά στα 16,5 δισ. ευρώ. Εάν δεν έχει καταφέρει να αυξήσει την κεφαλαιακή της βάση πάνω από τα όρια που υπαγορεύει το ρυθμιστικό πλαίσιο, η ιταλική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οφειλές της. [SID:10823332]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece