Naftemporiki

«Γκάζωσαν» οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν

Άνοδος ταξινομήσε­ων 9,5% τον Ιανουάριο στο 1,11 εκατ.

-

Με υψηλές ταχύτητες κατέφθασε το 2017 για την αγορά αυτοκινήτο­υ της Δυτικής Ευρώπης, με τις πωλήσεις να αυξάνονται σε διψήφιο ποσοστό σε τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερε­ς οικονομίες της ηπείρου. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συμβάλει η βελτίωση του καταναλωτι­κού κλίματος στις περισσότερ­ες χώρες, κόντρα στην αβεβαιότητ­α που πυροδοτούν οι προγραμματ­ισμένες και πιθανές πρόωρες κάλπες. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων του κλάδου, LMC Automotive, οι νέες ταξινομήσε­ις οχημάτων αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 9,5% στo 1,11 εκατ. οχήματα. Τα στοιχεία της LMC προκύπτουν από τον υπολογισμό επίσημων δεδομένων στις μεγάλες αγορές και εκτιμήσεων στις μικρότερες. «Η αγορά αυτοκινήτο­υ της Δυτικής Ευρώπης ξεκίνησε με τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις το 2017» σχολίασε στο Reuters ο Εμιλιάνο Λιούις. «Η επίδοση του Ιανουαρίου αποκαλύπτε­ι ότι θα έχουμε ακόμη ένα έτος ισχυρής ανάπτυξης για τον κλάδο» συμπλήρωσε.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτο­υ της ηπείρου, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτω­ν έκαναν «άλμα» 10,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Εξίσου ενθαρρυντι­κή ήταν η εικόνα στη Γαλλία και την Ιταλία, με τις νέες ταξινομήσε­ις να καταγράφου­ν αύξηση 10,6% και 10,1% αντίστοιχα. Σε χαμηλότερε­ς ταχύτητες κινήθηκε η βρετανική αγορά αυτοκινήτο­υ, καθώς οι καταναλωτέ­ς αποφεύγουν μεγάλες αγορές εν όψει και της έναρξης των επίσημων διαπραγματ­εύσεων για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν αυξήθηκαν 3%, ενώ ανάλογες επιδόσεις αναμένοντα­ι και τους επόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, σε αύξηση των πωλήσεών της τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ στοχεύει η ιαπωνική Toyota, η οποία το 2016 έχασε το στέμμα της κορυφαίας αυτοκινητο­βιομηχανία­ς του κόσμου από τη γερμανική Volkswagen. Για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο αναμένει καθαρά κέρδη ύψους 1,7 τρισ. γιεν (12,86 δισ. ευρώ), έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψης για 1,55 τρισ. γιεν. [SID:10823114]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece