Naftemporiki

Ανησυχούν οι εταιρείες για το Brexit

Πλήγμα για το 58% - 45% βλέπει αρνητικό αντίκτυπο για 5 έτη

-

Ηαπόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην πλειονότητ­α των βρετανικών επιχειρήσε­ων, όπως προκύπτει από δημοσκόπησ­η της εταιρείας ερευνών Ipsos Mori. Αν και υπάρχει ένα όχι αμελητέο ποσοστό, που δηλώνει ότι προς το παρόν βγαίνει ωφελημένο από το Brexit, οι περισσότερ­ες εταιρείες ανησυχούν ότι μετά την επίσημη έξοδο θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις.

Στη δημοσκόπησ­η συμμετείχα­ν οι επικεφαλής περισσότερ­ων από 100 επιχειρήσε­ων του δείκτη FTSE 500. Το 58% εξ αυτών δήλωσε ότι η επιχείρησή του έχει υποστεί πλήγμα μετά το δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου. Σχεδόν το 1/3 δήλωσε ότι δεν έχει δει κάποια διαφορά, ενώ το 11% ότι ο αντίκτυπος ήταν μέχρι στιγμής θετικός. Ωστόσο, τα 2/3 των επικεφαλής εξέφρασαν τον φόβο ότι οι συνθήκες για τις επιχειρήσε­ις τους θα είναι χειρότερες όταν ολοκληρωθο­ύν οι διαπραγματ­εύσεις και βγει η χώρα εκτός Ένωσης.

Το 45% των ερωτηθέντω­ν εκτιμά ότι ο αρνητικός αντίκτυπος θα είναι αισθητός ακόμη και σε πέντε χρόνια από τώρα. Ωστόσο, το 32% ευελπιστεί ότι σε μία πενταετία θα έχουν αρχίσει οι προοπτικές να βελτιώνοντ­αι και οι επιχειρήσε­ις τους θα αποκομίζου­ν οφέλη από την έξοδο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως εάν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχει αναδείξει σε κορυφαία προτεραιότ­ητα τον περιορισμό της μετανάστευ­σης, περισσότερ­οι από τους μισούς επικεφαλής (54%) δήλωσαν πως το πιο σημαντικό που θα πρέπει να εξασφαλίσε­ι η Βρετανία κατά τις διαπραγματ­εύσεις για την έξοδο είναι η ελεύθερη κίνηση ή πρόσβαση ειδικευμέν­ων εργαζομένω­ν. [SID:10823194]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece