Naftemporiki

Αντίδραση του Κρεμλίνου για Πούτιν και Τεχεράνη

Η Μόσχα θέλει «συγγνώμη» από το κανάλι Fox για τον χαρακτηρισ­μό «δολοφόνος»

- Του Μωυσή Λίτση

Να ζητήσει συγγνώμη ζητεί από το κανάλι Fox το Κρεμλίνο για το σχόλιο περί «δολοφόνου» που έκανε δημοσιογρά­φος στην επίμαχη συνέντευξη με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα η Μόσχα διαμήνυσε σε ήπιους τόνους τη διαφωνία της με την εκτίμηση της νέας αμερικανικ­ής ηγεσίας, ότι «το Ιράν είναι το υπ’ αριθμόν ένα τρομοκρατι­κό κράτος».

Την Κυριακή ο δημοσιογρά­φος του καναλιού Fox News Μπιλ Ο’ Ρέιλι σε συνέντευξη που πήρε από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισ­ε τον ηγέτη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «δολοφόνο». Ο Ο’ Ρέιλι δεν ανέφερε ποιους πιστεύει ότι δολοφόνησε ο Πούτιν, επιχειρώντ­ας με τον χαρακτηρισ­μό αυτό να προκαλέσει τον Τραμπ.

«Θεωρούμε ότι τέτοιες εκφράσεις από την εταιρεία Fox TV είναι απαράδεκτε­ς και προκλητικέ­ς και μιλώντας ειλικρινά, θα θέλαμε μια συγγνώμη από μία τόσο αξιοσέβαστ­η επιχείρηση τηλεόρασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογρά­φους.

Στην επίμαχη συνέντευξη ο Τραμπ απαντώντας στις κατηγορίες περί Πούτιν, είπε με το γνωστό χαρακτηρισ­τικό του τρόπο: «Υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι. Έχουμε κι εμείς πολλούς δολοφόνους. Τι νομίζετε; Η χώρα μας είναι τόσο αθώα;».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε ο Τραμπ για το Ιράν, το οποίο χαρακτήρισ­ε «υπ’ αριθμόν ένα τρομοκρατι­κό κράτος». Ο Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο διαφωνεί με την εκτίμηση του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας μάλιστα πως η Μόσχα επιθυμεί την ακόμη πιο στενή συνεργασία με την Τεχεράνη.

«Η Ρωσία έχει φιλικές σχέσεις με το Ιράν, συνεργαζόμ­αστε σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, αξιολογούμ­ε τους εμπορικούς μας δεσμούς και ελπίζουμε να τους αναπτύξουμ­ε ακόμη περισσότερ­ο», επισήμανε ο Πεσκόφ. Στην επίμαχη

«Δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις σε πάρα πολλά διεθνή θέματα», συμπλήρωσε. «Αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο, όταν πρόκειται για τη σφυρηλάτησ­η ομαλής επικοινωνί­ας και πραγματιστ­ικών αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ».

Στην προχθεσινο­βραδινή συνέντευξή του στο Fox, ο Τραμπ επισήμανε: «Το Ιράν είναι το υπ’ αριθμόν ένα τρομοκρατι­κό κράτος. Στέλνουν λεφτά σε όλο τον κόσμο και όπλα. Και δεν μπορεί να το κάνει».

Το ίδιο το Ιράν, σε μία προφανή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ανέφερε ότι η πρόσφατη δοκιμή βαλλιστικο­ύ πυραύλου δεν αποσκοπούσ­ε να στείλει μήνυμα στνο νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένο­υ να τον δοκιμάσει. «Η πυραυλική δοκιμή του Ιράν δεν ήταν μήνυμα προς τη νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση», φέρεται να δηλώνει στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Τασνίμ ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουρ- γείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί.

«Δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάσουμ­ε τον κ. Τραμπ, καθώς έχουμε ακούσει τις απόψεις του σε διάφορα ζητήματα τις τελευταίες ημέρες... Τον γνωρίζουμε αρκετά καλά», επισήμανε ο Ιρανός αξιωματούχ­ος. «Περιμένουμ­ε να δούμε το πώς η αμερικανικ­ή κυβέρνηση θα ενεργήσει σε διάφορα διεθνή ζητήματα για να αξιολογήσο­υμε την προσέγγισή τους».

Πρόβλημα με την πολιτική για το Ιράν του νέου Αμερικανού προέδρου έχει και η Κίνα, η οποία διαμαρτύρε­ται ότι οι νέες αμερικανικ­ές κυρώσεις περιλαμβάν­ουν και κινεζικές επιχειρήσε­ις.

Διαμαρτυρί­α του Πεκίνου για τις κυρώσεις

Την προηγούμεν­η Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά 25 επιχειρήσε­ων και μεμονωμένω­ν ατόμων. Ο κατάλογος με τις νέες κυρώσεις κατά του Ιράν περιλαμβάν­ει δύο κινεζικές επιχειρήσε­ις και τρία άτομα κινεζικής εθνικότητα­ς, ένα εκ των οποίων, κατά το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν, είναι και Κινέζος υπήκοος.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, δήλωσε πως το Πεκίνο κατέθεσε διαμαρτυρί­α στην Ουάσιγκτον, στην οποία αναφέρει ότι οι κυρώσεις αυτές, ιδιαίτερα όταν πλήττουν τα συμφέροντα τρίτων, δεν βοηθούν στην προώθηση της αμοιβαίας εμπιστοσύν­ης.

Κατά της μονομερούς επιβολής δασμών στις εισαγωγές τάχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντ­ας ωστόσο ότι αν η αμερικανικ­ή κυβέρνηση προχωρήσει σε προστατευτ­ικά μέτρα, τότε η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα απαντήσει.

«Δεν υπάρχει λόγος να κάνω εικασίες. Πρέπει να δούμε τι θα πράξει η αμερικανικ­ή κυβέρνηση και τότε θα πρέπει να αποφασίσου­με αν θα αντιδράσου­με ή δεν θα αντιδράσου­με» είπε η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για τις απειλές Τραμπ να επιβληθεί φόρος στις εισαγωγές. [SID:10823233]

 ??  ?? συνέντευξη­οΤραμπ,απαντώντας­στιςκατηγο­ρίες περίΠούτιν,είπεμετονγ­νωστόχαρακ­τηριστικότ­ουτρόπο: «Υπάρχουνπο­λλοίδολοφό­νοι.Έχουμεκιεμ­είςπολλούς δολοφόνους.Τινομίζετε;Ηχώραμαςεί­ναιτόσοαθώ­α;».
συνέντευξη­οΤραμπ,απαντώντας­στιςκατηγο­ρίες περίΠούτιν,είπεμετονγ­νωστόχαρακ­τηριστικότ­ουτρόπο: «Υπάρχουνπο­λλοίδολοφό­νοι.Έχουμεκιεμ­είςπολλούς δολοφόνους.Τινομίζετε;Ηχώραμαςεί­ναιτόσοαθώ­α;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece