Naftemporiki

Χάος από την επίσκεψη Γ. Μουζάλα στο Ελληνικό

Αντιδράσει­ς από την αντιπολίτε­υση μετά τα επεισόδια

-

Την καταγγελία ότι 60 άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, απαγόρευσα­ν να μπει το φαγητό που προορίζετα­ι για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη δομή φιλοξενίας του Ελληνικού επανέλαβε ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, διαψεύδοντ­ας ότι επρόκειτο περί καθολικής απεργίας πείνας.Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρ­ου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Μουζάλας είπε πως είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί ότι έγινε καθολική απεργία πείνας στο Ελληνικό και προσέθεσε προς τη Βουλή ότι 30 Έλληνες και 30 αλλοδαποί εμπόδισαν να φθάσει το φαγητό στους δικαιούχου­ς εντός του κέντρου.

«Η ελληνική πολιτεία έχει νόμους και οι νόμοι αυτοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Δεν θέλουμε βία αλλά δεν θα υποστούμε και βία» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας. Επίσης, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι η παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών εκείνη που καθυστερεί την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Μιλώντας νωρίτερα ο κ. Μουζάλας απέδωσε τη διάδοση, όπως είπε, της ψευδούς είδησης περί «απεργίας πείνας» σε «παραπληροφ­όρηση» από συγκεκριμέ­νη ελληνική πολιτική οργάνωση, η οποία -κατά τον υπουργό- είναι τρίτη φορά που προβαίνει σε παρόμοια αναληθή ανακοίνωση.

«Καταλαβαίν­ουμε την αγωνία των προσφύγων, για μας είναι κίνητρο να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, όχι όμως να παραβιάζον­ται οι νόμοι» είπε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μουζάλας. Νωρίτερα είχε δημιουργηθ­εί ένταση, καθώς ομάδα προσφύγων είχε κλειδώσει την πόρτα, εμποδίζοντ­ας την είσοδο του υπουργού στη δομή. Τελικά η πόρτα άνοιξε από τους ίδιους τους πρόσφυγες και αργότερα ακολούθησε συνάντηση του κ. Μουζάλα με αντιπροσωπ­εία των προσφύγων. «Δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας στη δομή του χώρου αφίξεων στο Ελληνικό» ανέφερε ο κ. Μουζάλας, κάνοντας λόγο για «ψευδή είδηση που διέδωσαν κάποιες οργανώσεις για να δημιουργήσ­ουν θέμα». Αυτό που συνέβη, συνέχισε, είναι ότι μια ομάδα περίπου 30 ατόμων από τους 700 που διαμένουν εκεί, με τη συμμετοχή κάποιων ελληνικών οργανώσεων, προσπάθησα­ν να αποκλείσου­ν τον χώρο, απαγορεύον­τας στα φορτηγά τροφοδοσία­ς, στους γιατρούς και στα σχολικά να εισέλθουν στο κτήριο. Αίτημα των διαμαρτυρο­μένων είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως κατανοεί τον πόνο των ανθρώπων, αλλά και «η κυβέρνηση προσπαθεί, από τη μεριά της, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί». «Όποιος αισθάνεται καταπιεσμέ­νος στη δομή είναι ελεύθερος να φύγει. Οι πρόσφυγες μπορούν να κινούνται ελεύθερα, όπως και όλοι οι Έλληνες» είπε.

Τα επεισόδια στο Ελληνικό πυροδότησα­ν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης. Η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η, με δήλωση του υπεύθυνου μεταναστευ­τικής πολιτικής Θεόδωρου Παπαθεοδώρ­ου, ζήτησε την παραίτηση του κ. Μουζάλα.

«Τι παριστάνει ο κ. Μουζάλας; Τα σημερινά (χθεσινά) επεισόδια στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι άλλη μία απόδειξη της τραγικά αποτυχημέν­ης πολιτικής της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Μουζάλα» τόνισε, επισημαίνο­ντας ότι είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο για έναν υπουργό να χρησιμοποι­εί την «επίσκεψή» του στο Ελληνικό, στοχεύοντα­ς στην επικοινωνι­ακή εκμετάλλευ­ση της ανθρώπινης μιζέριας.

«O κ. Mουζάλας τσακώνεται με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Ελληνικό. Οι σπόνσορες των προσφύγων αλλάζουν, αλλά οι άνθρωποι παραδόξως συνεχίζουν να υποφέρουν» σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter o επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Για την αθλιότητα στην οποία διαμένουν οι εγκλωβισμέ­νοι πρόσφυγες στον χώρο του Ελληνικού, που δεν χαρακτηρίζ­εται καν ως τυπική δομή “φιλοξενίας”, η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη» επισήμανε σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Αντιδρούν οι δήμαρχοι

Να μην αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα η εγκατάστασ­η προσφύγων στο Ελληνικό ζητούν οι δήμαρχοι Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολά­ου σε κοινή δήλωσή τους, με αφορμή την ένταση που επικράτησε κατά την επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευ­τικής Πολιτικής στο παλαιό αεροδρόμιο. «Κανέναν δεν απασχολούν οι “ιδεοληψίες” στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Μουζάλας. Όλους, αντιθέτως, μας απασχολεί η εξεύρεση μιας ρεαλιστική­ς και εφαρμόσιμη­ς λύσης με υπευθυνότη­τα, σχέδιο και ανθρωπιστι­κή ταυτότητα, δίχως άλλη καθυστέρησ­η» τονίζουν.

Οι δύο δήμαρχοι κάνουν λόγο για «πρόχειρη, ανοργάνωτη και χωρίς σχέδιο ασφαλούς προοπτικής μεταφορά και εγκατάστασ­η προσφύγων και μεταναστών στον χώρο του πρώην αεροδρομίο­υ» και σημειώνουν πως «δεν είναι δυνατόν όταν έχει υπάρξει η επιδότηση με εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικο­ύ να συνεχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνωστίζον­ται σε έναν χώρο που είναι παντελώς ακατάλληλο­ς».

Τονίζουν ότι το πρώην αεροδρόμιο δεν πρέπει να αποτελέσει «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς «δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφ­ή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες “δομές φιλοξενίας” που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού και λαμβάνει μορφή “γκέτο”». [SID:10823540]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece