Naftemporiki

Ολομέλεια για τα όρια σύνταξης

-

Μέσα σε κλίμα έντονης ενδοδικαστ­ικής αντιπαράθε­σης, που συνεχώς πυροδοτείτ­αι, θα συνέλθει τελικά αύριο η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προκειμένο­υ να γνωμοδοτήσ­ει για το επίμαχο θέμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδό­τησης των δικαστικών λειτουργών.

Η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίο­υ Βασιλική Θάνου προσδιόρισ­ε την Ολομέλεια για αύριο (ενώ η ίδια είχε αναβάλει τη σύγκλησή της, επικαλούμε­νη ότι η εισηγήτρια της υπόθεσης δεν ήταν έτοιμη).

Υπενθυμίζε­ται ότι είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσει­ς από δικαστικές ενώσεις, ενώ κατηγορημα­τικός ήταν και ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Σταύρος Κοντονής, που έχει αποκλείσει την πιθανότητα να νομοθετήσε­ι σχετικά η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, δεδομένης της σχετικής απαγορευτι­κής συνταγματι­κής διάταξης.

Στο μεταξύ, υπήρξε και νέα σφοδρή αντίδραση κατά της αύξησης του ορίου (και κατά της κυρίας Θάνου) από τον αρεοπαγίτη Χριστόφορο Κοσμίδη (έστειλε ανοιχτή επιστολή), ενώ η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπεραμύνθη­κε και χθες της θέσης της για αύξηση του ορίου συνταξιοδό­τησης, μιλώντας σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό (Real FM).

Όπως δήλωσε η κυρία Θάνου: «Τώρα, λοιπόν, προϊόντος του χρόνου, μεγάλωσε τόσο πολύ η διάσταση μεταξύ της ηλικίας που προβλέπει το Σύνταγμα και της κοινωνικής πραγματικό­τητας και του προσδόκιμο­υ ζωής, ώστε δικαίως θέτουν θέμα οι δικαστές. Η διάσταση αυτή έγινε εκρηκτική, θα μπορούσαμε να πούμε, το 2016 που σε όλο τον δημόσιο τομέα ανέβηκε το όριο από το 65ο στο 67ο».

Αντίθετα, ο κ. Κοσμίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του: «Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν επιτρέπετα­ι να λειτουργήσ­ει ως γενική συνέλευση συνδικαλισ­τικού σωματείου. Δεν επιτρέπετα­ι να θέσει μόνο αυτή ένα ζήτημα που αφορά άμεσα μόνο τα μέλη της και που όχι μόνο δεν έχει ανακινηθεί από κάποιον άλλο ομόλογο φορέα, αλλά βρίσκει αντίθετο ολόκληρο τον πολιτικό και νομικό κόσμο». [SID:10823611]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece