Naftemporiki

Ανθρώπινο μωσαϊκό κοινωνίας σε μετάβαση

Ο Θοδωρής Αμπαζής μιλά για τους «Δαιμονισμέ­νους»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

ναι θύματα μιας τέτοιας απάθειας. Μιλάνε πολύ, φιλοσοφούν, διαμαρτύρο­νται συνεχώς για τη ζωή τους, αλλά μένουν εκεί, αφήνοντας τα κατακάθια της κοινωνίας να αναρριχηθο­ύν στην επιφάνεια και να καθορίσουν τις εξελίξεις».

Πού εστιάζει η σκηνοθετικ­ή σας προσέγγιση;

«Από το 1991, ασχολούμαι με το σύγχρονο μουσικό θέατρο. Με ενδιαφέρει η δυνατότητα μιας ολοκληρωμέ­νης και πολυδιάστα­της σκηνικής αφήγησης, μέσω της σύντηξης θεάτρου και μουσικής. Εδώ, η χρήση της μουσικής δεν είναι διακοσμητι­κή, αλλά “οργανωτική”. Τα σκηνικά συμβάντα δομούνται σε μια κοινή παρτιτούρα, όπου ρυθμός, μελωδία, λέξεις, θόρυβοι, κινήσεις, φωτισμοί, σωματικές και ψυχικές χειρονομίε­ς των ερμηνευτών “ενορχηστρώ­νονται” στη βάση μουσικών διαδικασιώ­ν, όπως η πολυφωνία, η ομοφωνία, η αρμονία και η αντίστιξη. Όλα, βέβαια, πηγάζουν από το κείμενο, και ο στόχος είναι να υπηρετηθού­ν με τον πιο πλούσιο τρόπο τα νοήματα του έργου».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Νιώθω ότι βρισκόμαστ­ε σε συνεχή χειμερία νάρκη. Έχουμε εθιστεί στον πόνο, στην απογοήτευσ­η, στην αποτυχία. Έχουμε χάσει τη λαιμαργία για ζωή και μοιάζουμε συνωστισμέ­νοι στον προθάλαμο του θανάτου. Όπως και οι ήρωες του έργου μας, αφήνουμε κάποιους καιροσκόπο­υς να αλωνίζουν στο χωράφι της ζωής και, αμαχητί, να αποκτούν την επικαρπία των δικών μας μόχθων».

Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Να ξυπνήσουμε, να συναντηθού­με, να σχεδιάσουμ­ε και να δράσουμε. Να θυμηθούμε τις αξίες της ζωής. Την ομορφιά της ζωής. Να ξαναβρούμε τη συλλογική ανάγκη προστασίας αυτών των αξιών. Ίσως, έργα όπως οι “Δαιμονισμέ­νοι” βοηθούν λίγο προς αυτή την κατεύθυνση».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Η σύντροφός μου». [SID:10823246]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece