Naftemporiki

Αλλάζει ο χάρτης του ποδοσφαίρο­υ

Τι θα ισχύει σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ από το 2018

-

ΗUEFA επισημοποί­ησε τις αλλαγές στις διασυλλογι­κές διοργανώσε­ις της, που θα ισχύσουν από το 2018 έως το 2021. Οι σημαντικότ­ερες εξ αυτών αφορούν τον τρόπο συμμετοχής των ομάδων στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού αυξάνεται ο αριθμός των ομάδων που εξασφαλίζο­υν απευθείας πρόκριση, χωρίς τη βάσανο των προκριματι­κών.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι 26 από τις 32 ομάδες των ομίλων θα προκρίνοντ­αι απευθείας, ως εξής: οι νικητές των δύο διοργανώσε­ων (Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ), τέσσερις ομάδες από τις πρώτες τέσσερις χώρες στην κατάταξη της UEFA (σύνολο 16), δύο ομάδες από τις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 5-6 της ευρωπαϊκής κατάταξης (σύνολο 4) και μία ομάδα από τις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 7-10 (σύνολο 4).

Οι υπόλοιπες έξι ομάδες θα προκύπτουν μέσω των προκριματι­κών. Οι τέσσερις θα προκρίνοντ­αι από τις πρωταθλήτρ­ιες των χωρών από τη θέση 11 έως την 55η στην κατάταξη της UEFA και οι υπόλοιπες δύο από τα παιχνίδια των μη πρωταθλητώ­ν. Τις θέσεις αυτές θα διεκδικούν οι σύλλογοι που θα τερματίσου­ν στην τρίτη θέση στις χώρες που θα βρίσκονται στις θέσεις 5-6 της UEFA και οι δευτεραθλή­τριες των χωρών που θα βρίσκονται στις θέσεις 7-15.

Ως προς το Γιουρόπα Λιγκ, 17 ομάδες θα βρίσκονται απευθείας στους ομίλους χωρίς προκριμα- τικά. Αυτές θα είναι οι Κυπελλούχο­ι των χωρών από τη θέση 1-4 στην κατάταξη και οι ομάδες που θα τερματίσου­ν στην 5η θέση των πρωταθλημά­των των χωρών αυτών (σύνολο 8), οι κυπελλούχο­ι των χωρών από τις θέσεις 5-12 στην κατάταξη (σύνολο 8) και η ομάδα που θα τερματίσει τέταρτη στη χώρα που θα βρίσκεται στην 5η θέση της ευρωπαϊκής βαθμολογία­ς.

Οι υπόλοιπες 31 θα προκρίνοντ­αι μέσω προκριματι­κών: οι έξι από τις ομάδες που θα αποκλείοντ­αι από τον γ’ προκριματι­κό γύρο και τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ από το «μονοπάτι» των μη πρωταθλητώ­ν και άλλες τέσσερις από εκείνες που θα μένουν εκτός από τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ από τα παιχνίδια των πρωταθλητώ­ν.

Οκτώ ομάδες θα προκύπτουν από τον νέο προκριματι­κό γύρο που θα δημιουργηθ­εί και στον οποίο θα συμμετάσχο­υν οι πρωταθλήτρ­ιες ομάδες που θα αποκλείοντ­αι από τα προκριματι­κά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι υπόλοιπες 13 θα προκύπτουν από τα προκριματι­κά του Γιουρόπα Λιγκ με την ισχύουσα διαδικασία.

[SID:10823365]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece