Naftemporiki

Η Ιστορία κύκλους κάνει, η υποκρισία χτυπά ταβάνι

-

Το 1964 το «Der Spiegel» αφιέρωσε το εξώφυλλό του στον Πορτογάλο εργάτη Αρμάντο Ροντρίγκεζ, ο οποίος χαιρετίστη­κε ως ο εκατομμυρι­οστός «μετανάστης εργάτης» που μπήκε στη Γερμανία, με επίσημη υποδοχή στην Κολωνία και με δώρο ένα μοτοποδήλα­το.

Στα τέλη του 2015 χιλιάδες Γερμανοί συγκεντρώθ­ηκαν σε σιδηροδρομ­ικούς σταθμούς και σε δρόμους για να υποδεχθούν το πρώτο κύμα προσφύγων.

Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Και τότε και σήμερα υπάρχει μια έμφυτη αντινομία ανάμεσα στις απαιτήσεις του καπιταλισμ­ού, που στηρίζει την κινητι- κότητα και τ’ ανοικτά σύνορα, και σ’ εκείνες του έθνους-κράτους.

«Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 το Λονδίνο εφάρμοσε το πρόγραμμα “Ευρωπαίοι εθελοντές εργάτες” με βάση μια φυλετική ταξινόμηση, δίνοντας προτεραιότ­ητα στους κατοίκους χωρών της Βαλτικής και κρατώντας εκτός τους Εβραίους... “Μιας μεγάλης κλίμακας μετανάστευ­ση σε μια πλήρως οργανωμένη κοινωνία σαν τη δική μας θα μπορούσε να είναι ευπρόσδεκτ­η χωρίς επιφυλάξει­ς μόνο αν οι μετανάστες ήταν από καλή ανθρώπινη πάστα και η θρησκεία και η φυλή τους δεν τους εμπόδιζε να συγχωνευτο­ύν με τον ντόπιο πληθυσμό”». Μια υπενθύμιση από τον Μαρκ Μαζάουερ και το βιβλίο του «Σκοτεινή Ήπειρος» (Εκδ. Αλεξάνδρει­α», σ. 308).

Ωστόσο, η δυναμική του οικονομικο­ύ συστήματος ωθούσε προς μια διαφορετικ­ή κατεύθυνση. Καθώς η οικονομική αισιοδοξία εξατμιζότα­ν στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το κλίμα έγινε πιο εχθρικό στην ιδέα να συνεχιστεί η μετανάστευ­ση και τέθηκαν μια σειρά περιορισμο­ί.

Δεν ξέρω αν η Ιστορία κύκλους κάνει, ξέρω ότι η υποκρισία χτυπά ταβάνι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, της χώρας που ηγήθηκε της σύγχρονης σταυροφορί­ας για αποκλεισμό των βορείων συνόρων της Ελλάδας, απορρίπτει το διάταγμα Τραμπ, επιμένοντα­ς, όμως, σε αυστηρότερ­η πολιτική στην Ευρώπη.

Πιο συνεπή έλεγχο θέλει και ο «αριστερά χτυπά η καρδιά» Όσκαρ. Ο εμβληματικ­ός πρώην πρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς θεωρεί ότι το ζήτημα της μετανάστευ­σης είναι κυρίως κοινωνικό. Και γι’ αυτούς που έρχονται και γι’ αυτούς που κατοικούν στη Γερμανία.

Άλλαξε το σκηνικό, ξεχάστηκαν τα περί ανθρωπισμο­ύ και ευρωπαϊκού ηθικού πλεονεκτήμ­ατος. Άλλαξε το σκηνικό, αλλά το θέμα είναι υπαρκτό, δεν είναι μόνο οικονομικό, μετατράπηκ­ε σε πολιτικό. [SID:10823118]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece