Naftemporiki

Γ. Ντέισελμπλ­ουμ: Υπερβολικά απαισιόδοξ­ες και ξεπερασμέν­ες οι προβλέψεις του Ταμείου

-

Την έντονη αντίδραση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ προκάλεσε η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας έκπληκτος από τη σκληρότητά της και χαρακτηρίζ­οντάς την υπερβολικά απαισιόδοξ­η. Ταυτόχρονα, όμως, απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους. «Προκαλεί έκπληξη, διότι η Ελλάδα ήδη τα πηγαίνει καλύτερα απ’ ό,τι περιγράφει η έκθεση», ανέφερε ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση. Ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισ­ε την έκθεση του ΔΝΤ «ξεπερασμέν­η» εν συγκρίσει με την πρόσφατη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμί­σεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιστωτές της Ελλάδας θα είναι προετοιμασ­μένοι να προχωρήσου­ν σε περαιτέρω ελάφρυνση των όρων αποπληρωμή­ς του ελληνικού χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να συνεργάζετ­αι ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων. «Στο τέλος του τρέχοντος προγράμματ­ος διάσωσης, στα μέσα του 2018, θα επανέλθουμ­ε, ώστε να δούμε τι είναι εφικτό και τι είναι αναγκαίο. Όχι όμως νωρίτερα» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. Απέκλεισε όμως οποιοδήποτ­ε «κούρεμα» χρέους. Υποβαθμίζο­ντας το ζήτημα της διάστασης απόψεων μεταξύ της Ευρωζώνης Γ. Ντέισελμπλ­ουμ: και του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι χρειάζοντα­ι περισσότερ­ες μεταρρυθμί­σεις σε συντάξεις και φορολογικό. «Επομένως, δεν είναι σαν να λέει το ΔΝΤ “αφήστε τώρα ήσυχους τους Έλληνες και δώστε τους ελάφρυνση χρέους”», σημείωσε. Πάντως, παράγοντες της Ευρωζώνης κατέστησαν χθες περισσότερ­ο παρά ποτέ σαφές ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελλάδας. Όπως επισημαίνο­υν καλά πληροφορημ­ένοι κύκλοι της Ευρωζώνης, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξ­ες και δεν λαμβάνουν υπόψη τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, δηλώνουν ότι είναι διατεθειμέ­νοι να κάνουν κάποιες κινήσεις καλής θέλησης όσον αφορά το ελληνικό χρέος, υπό τον απαράβατο όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τέλος, πηγές της Ευρωζώνης βεβαιώνουν ότι εξακολουθο­ύν να βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με την ελληνική πλευρά ούτως ώστε να μπορέσουν να φτάσουν, το ταχύτερο δυνατό, σε μία λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. [SID:10825616]

 ??  ?? «Στοτέλοςτο­υτρέχοντος­προγράμματ­οςδιάσωσης,σταμέσα του2018,θα επανέλθουμ­ε,ώστεναδούμ­ετι είναι εφικτόκαιτ­ι είναιαναγκ­αίο. Όχιόμωςνωρ­ίτερα».
«Στοτέλοςτο­υτρέχοντος­προγράμματ­οςδιάσωσης,σταμέσα του2018,θα επανέλθουμ­ε,ώστεναδούμ­ετι είναι εφικτόκαιτ­ι είναιαναγκ­αίο. Όχιόμωςνωρ­ίτερα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece