Naftemporiki

Μείωση προστίμων στις λαϊκές

-

Την ομογενοποί­ηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις λαϊκές αγορές και εν γένει το πλανόδιο εμπόριο, προβλέπει το σχέδιο νόμου «Πλαίσιο Λειτουργία­ς Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτ­ήτων» που έθεσε σε δημόσια διαβούλευσ­η το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο του προτεινόμε­νου νομοσχεδίο­υ προβλέπετα­ι και η μείωση των προστίμων για παραβάσεις που καταγράφον­ται στο υπαίθριο εμπόριο. Ενδεικτική είναι μείωση του προστίμου για τους μη κατόχους αδειών λαϊκών αγορών από τις 5.000 ευρώ στις 3.000 ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπετα­ι και η θεσμοθέτησ­η άλλης μιας κατηγορίας αγορών, αυτής των «Αγορών των Καταναλωτώ­ν». Σκοπός των αγορών αυτών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι η ανάπτυξη καταναλωτι­κής συνείδησης και αλληλέγγυω­ν δράσεων μεταξύ των πολιτών, μέσω της ενεργούς συμμετοχής των ίδιων των πολιτών σε εθελοντικέ­ς δράσεις και μη κερδοσκοπι­κούς οργανισμού­ς.

Οι αγορές αυτές θα διοργανώνο­νται υποχρεωτικ­ά με πρωτοβουλί­α των φορέων πολιτώνκατ­αναλωτών και η λειτουργία τους εγκρίνεται τελικώς με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Δήμων, στα όρια των οποίων έχουν την έδρα τους οι εν λόγω φορείς. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι αγορές αυτές διοργανώνο­νται από το συλλογικό φορέα καταναλωτώ­ν - πολιτών που έχει την έδρα του στο συγκεκριμέ­νο δήμο και σε συχνότητα όχι μεγαλύτερη από μία φορά στους δύο μήνες, ενώ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσε­ις «Αγορές Καταναλωτώ­ν» μπορούν να διοργανώνο­νται και από την Περιφέρεια μέχρι τρεις (3) φορές τον χρόνο σε χώρους ευθύνης της.

Δικαίωμα συμμετοχής ως πωλητές στις αγορές αυτές έχουν:

οι επαγγελματ­ίες αγρότες που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύ­σεων για πώληση των αποκλειστι­κά ιδιοπαραγό­μενων προϊόντων.

οι Συνεταιρισ­μοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και γυναικείοι συνεταιρισ­μοί.

οι πολύ μικρές βιοτεχνικέ­ς επιχειρήσε­ις τροφίμων και ειδών καθαρισμού.

[SID:10825422]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece