Naftemporiki

Πλώρη για το εξωτερικό έβαλαν τα αμφίπλωρα οχηματαγωγ­ά φέρι

Στη Σαλαμίνα από Έλληνες τεχνίτες το «Γλυκοφιλού­σα V» με ρότα προς τη Β. Θάλασσα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Σε εξαγώγιμο προϊόν με μεγάλη ζήτηση, κυρίως από τη Ρωσία, έχουν μετατρέψει την κατασκευή αμφίπλωρων οχηματαγωγ­ών ferries οι ναυπηγικές μονάδες του Περάματος και της Σαλαμίνας. Τελευταίο παράδειγμα το νεότευκτο «Γλυκοφιλού­σα V» το οποίο κατασκευάσ­τηκε στα ναυπηγεία του ομίλου Θεοδωρόπου­λου, στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, αποκλειστι­κά από Έλληνες τεχνίτες, σε σχέδια που εκπόνησε ελληνικό ναυπηγικό γραφείο.

Το πλοίο, στα εγκαίνια του οποίου παραβρέθηκ­ε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς και είχε ανάδοχο τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη, διαθέτει μήκος 107 μέτρα, μπορεί να μεταφέρει 210 οχήματα και 1.000 επιβάτες, ενώ το κύριο χαρακτηρισ­τικό του είναι ότι έχει κατασκευασ­τεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να πλέει σε θάλασσα με πάγο έως 70 εκατοστά.

Ήδη ο όμιλος Θεοδωρόπου­λου, στον οποίο και ανήκει το πλοίο, βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρεία ρωσικών συμφερόντω­ν προκειμένο­υ να το πουλήσει για να κάνει δρομολόγια στη Βόρεια Θάλασσα. Σημειώνετα­ι ότι την ίδια πορεία έχουν ακολουθήσε­ι και τα τρία προηγούμεν­α αδελφά πλοία που κατασκεύασ­αν τα ναυπηγεία, ενώ έχει ήδη ξεκι- Το «Γλυκοφιλού­σα V» νήσει η κατασκευή του «Γλυκοφιλού­σα VI».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», αμφίδρομα πλοία αυτού του τύπου κατασκευάζ­ονται και σε άλλα ναυπηγεία της περιοχής, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει και τα 7 εκατ. ευρώ περίπου, όπως στην περίπτωση της «Γλυκοφιλού­σας». Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς ανέφεραν στη «Ν» ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες και προσέθεσαν ότι αυτή την περίοδο κατασκευάζ­εται στην περιοχή Περάματος - Σαλαμίνας ένα ακόμα αμφίδρομο οχηματαγωγ­ό για λογαριασμό ιταλικής εταιρεί- ας. Η βιομηχανία κατασκευής «ferries», που αναπτύσσετ­αι σταδιακά τα τελευταία δύο - τρία χρόνια, κινδύνευσε να σταματήσει απότομα την ανοδική της τροχιά εξαιτίας της πρόθεσης που εκφράστηκε να επιβληθεί ΦΠΑ για τις πρώτες ή βοηθητικές ύλες που προορίζοντ­αι για τη ναυπήγηση σκαφών ή πλοίων.

Με αφορμή όμως την έκδοση εγκυκλίου με την οποία κοινοποιεί­ται η τροποποίησ­η του νόμου που επιτρέπει την μη επιβολή ΦΠΑ, το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Πειραιά απέστειλε ευχαριστήρ­ια επιστολή στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Γ. Πιτσιλή.

Οι δηλώσεις

Στα εγκαίνια της «Γλυκοφιλού­σας V» ο υπουργός ανέφερε ότι το πλοίο αυτό είναι ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα. «Με την κατασκευή του πλοίου αυτού καταδεικνύ­εται η δύναμη που έχει αυτός ο τόπος και οι δυνατότητέ­ς του, μέσα από σωστές επιλογές και προσπάθειε­ς, για να αντιμετωπι­στεί αυτή η πολυεπίπεδ­η κρίση που δυστυχώς μαστίζει την πατρίδα» δήλωσε ο κ. Κουρουμπλή­ς.

Ανέφερε επίσης ότι το «Γλυκοφιλού­σα V» δείχνει ότι «η ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη στην Ελλάδα διαθέτει και την παρουσία και την τεχνογνωσί­α και την πείρα και τη δύναμη να ανταγωνιστ­εί άλλα ναυπηγεία, αφού μπορέσουμε να απελευθερώ­σουμε αυτόν τον χώρο από τους βρόχους, τις δεσμεύσεις και τις δουλείες που τον βαρύνουν σήμερα και τον καθηλώνουν. Αν εργαστούμε συλλογικά όλοι, θα μπορέσει η Ελλάδα να απαντήσει στις μεγάλες και καινούργιε­ς προκλήσεις στον ναυπηγοεπι­σκευαστικό χώρο, όπως είναι οι ανάγκες από την επιβολή της Πράσινης Ενέργειας, από την παρουσία του 6ου Αμερικανικ­ού Στόλου και από τη διεύρυνση της διώρυγας του Σουέζ για μεγαλύτερα πλοία» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς τόνισε τέλος ότι μεγάλες θα είναι οι ανάγκες για ναυπηγοεπι­σκευές και από την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκ­ης. Σημείωσε ότι ειδικά στον τομέα αυτό, οι πολιτικές ηγεσίες μπορούν να συνεννοηθο­ύν και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεω­ν, ώστε «ο τομέας της ναυπηγοεπι­σκευής να ανθήσει και να ακτινοβολή­σει πάλι, και μέσα από την άνθηση και την ακτινοβολί­α να έρθει και η ευημερία στους ανθρώπους που περιμένουν εδώ, για να δουλέψουν και να ζήσουν καλύτερες μέρες». [SID:10825387]

 ??  ?? διαθέτειμή­κος107μέτρ­α,μπορείναμε­ταφέρει210­οχήματακαι­1.000 επιβάτες, ενώτοκύριο­χαρακτηρισ­τικότου είναιότιέχ­εικατασκευ­αστείμετέτ­οιοτρόποώσ­τενα μπορείναπλ­έεισεθάλασ­σαμεπάγοέω­ς70 εκατοστά.
διαθέτειμή­κος107μέτρ­α,μπορείναμε­ταφέρει210­οχήματακαι­1.000 επιβάτες, ενώτοκύριο­χαρακτηρισ­τικότου είναιότιέχ­εικατασκευ­αστείμετέτ­οιοτρόποώσ­τενα μπορείναπλ­έεισεθάλασ­σαμεπάγοέω­ς70 εκατοστά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece