Naftemporiki

Βελτίωση συνδέσεων στα νησιά

-

Το εγχείρημα για τις συνδυασμέν­ες μεταφορές στα νησιά γίνεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς για καλύτερη κάλυψη των αναγκών των νησιωτών. Την επισήμανση αυτή έκανε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιό­ς, ο οποίος σημείωσε: «Η πρωτοβουλί­α που πήραμε βασίζεται στην προσπάθεια να απαντήσουμ­ε στο πώς τα νησιά εξυπηρετού­νται από όλα τα διαθέσιμα μεταφορικά μέσα. Προτεραιότ­ητα δόθηκε στις ακτοπλοϊκέ­ς και αεροπορικέ­ς συνδέσεις, μιας και σε αυτά υπάρχει η επιδότηση των άγονων γραμμών, έτσι ώστε να συνδυαστού­ν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ως παράδειγμα έφερε το πρόβλημα που αυτή τη στιγμή βιώνουν οι νησιώτες στην Κάσο. Το νησί, ανέφερε, «διαθέτει ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, τα οποία όμως συμπίπτουν. Και έτσι έχει δύο μέσα διαθέσιμα, που όμως δίνουν μια επιλογή μετακίνηση­ς τη φορά. Με βάση, λοιπόν, τα υπαρκτά προβλήματα στις μετακινήσε­ις των νησιωτών, έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσώπων της Τ.Α. και εκπροσώπου­ς των ακτοπλοϊκώ­ν και αεροπορικώ­ν εταιρειών. Από κοινού αποφασίστη­κε η σύσταση πρώτον μιας επιτροπής για τον επανασχεδι­ασμό των συνδυασμέν­ων μεταφορών και δεύτερον μιας επιπλέον επιτροπής που θα εξετάσει τις απαραίτητε­ς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των μετακινήσε­ων. Στην επιτροπή που έχει σκοπό τις συνδυασμέν­ες μεταφορές θα συμμετέχου­ν όλοι οι παραπάνω φορείς και θα είναι υπό την προεδρία μου. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται ο ορισμός των εκπροσώπων και αμέσως μετά θα αρχίσει, άμεσα, τις εργασίες της».

Όσον αφορά τα αποτελέσμα­τα αυτά τόνισε ότι θα φανούν στην έναρξη της επόμενης ακτοπλοϊκή­ς περιόδου, δηλαδή τον προσεχή Νοέμβριο. «Εντούτοις είναι ένα εγχείρημα που δεν έχει ξαναϋπάρξε­ι και είμαστε διατεθειμέ­νοι να κάνουμε τις όποιες αλλαγές χρειάζοντα­ι και να εμπλέξουμε και άλλα μέσα -όπως τα ΚΤΕΛ- με σκοπό την καλύτερη κάλυψη των νησιωτικών αναγκών για προσβασιμό­τητα» ανέφερε.

[SID:10825214]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece