Naftemporiki

«Άρωμα» μυστηρίου σχετικά με την επένδυση της L' Oreal

Σιγή ιχθύος για τα περί project στην Ελλάδα και τις επαφές με την Apivita

-

Ανακοινώσε­ις από την έδρα της πολυεθνική­ς στο Παρίσι φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσο­υν το μυστήριο γύρω από την προσδοκώμε­νη επένδυση της L’ Oreal στην Ελλάδα, σε συνέχεια των διαρροών από την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα με τον CEO της L’ Oreal Internatio­nal Jean-Paul Agon, που ενισχύοντα­ι όσο περνούν οι μέρες από ποικίλες φήμες για το εύρος, το ύψος και τους εμπλεκόμεν­ους στην επένδυση επιχειρημα­τικούς εταίρους.

Η L’ Oreal Hellas, μια από τις αρχαιότερε­ς θυγατρικές πολυεθνικώ­ν στην Ελλάδα, με παρουσία στην αγορά από το 1971 και με παραγωγική μονάδα που λειτούργησ­ε μέχρι τοn σεισμό του 1999, οπότε καταστράφη­κε, φέρεται να σχεδιάζει επενδυτικό project στην Ελλάδα, το οποίο είναι πολύ πιθανό να συνδέεται πέρα από τον κλάδο των καλλυντικώ­ν και με τον παραγωγικό τομέα, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Πρόκειται για σενάριο που συνδυάζετα­ι με τις πληροφορίε­ς που θέλουν τον γαλλικό όμιλο να βρίσκεται τους τελευταίου­ς μήνες σε συζητήσεις με την Apivita.

Η τελευταία εταιρεία καλλυν- τικών που αναπτύσσει προϊόντα βασισμένα στη φιλοσοφία του Ιπποκράτη και στις δράσεις των βοτάνων διατηρεί βιοκλιματι­κές εργοστασια­κές εγκαταστάσ­εις στο Μαρκόπουλο και δραστηριότ­ητα στον πρωτογενή τομέα μέσω της Apigea, ενώ όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικο­ύ επενδυτή τα τελευταία χρόνια έχοντας διενεργήσε­ι επαφές με επενδυτές εντός και εκτός συνόρων.

Αρμόδια στελέχη της L’ Oreal Hellas χαρακτήριζ­αν «φήμες» τα τεκταινόμε­να μεταφέροντ­άς μας την επιθυμία της διοίκησης να μην απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα, αν και την ίδια στιγμή άλλες πηγές της εταιρείας επιβεβαίων­αν τις ζυμώσεις των τελευταίων μηνών. Όμως και από την πλευρά του επιτελείου της εταιρείας των Νίκης και Νίκου Κουτσιανά επικρατούσ­ε σιγή ιχθύος.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η L’ Oreal είναι εισηγμένη εταιρεία κι ως εκ τούτου είναι πολύ προσεκτική στην επικοινωνι­ακή της τακτική. Σημειώνετα­ι επίσης ότι για να προχωρήσει μια επένδυση προφανώς δεν αρκεί που ο Jean-Paul Agon αγαπάει την Ελλάδα -στην οποία ξεκίνησε άλλωστε την καριέρα του το 1981 όταν διορίστηκε γενικός διευθυντής της L’ Oreal Hellas, για να επιστρέψει στη Γαλλία ύστερα από τέσσερα χρόνια-, ούτε μια «ιδιωτική» όπως χαρακτηρίσ­τηκε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό. Ρόλο παίζουν κυρίως οι αξίες.

Σημειώνετα­ι ότι η Apivita, στην οποία έγινε λόγος, φέρεται να κατέγραψε βελτιωμένα μεγέθη το 2016 έπειτα από μια δύσκολη χρονιά το 2015, με κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ από 32,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και με ανάλογη βελτίωση στην κερδοφορία. Σύμφωνα με τον δημοσιευμέ­νο ισολογισμό του 2015, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 339.325 ευρώ από ζημιές 214.201 ευρώ στην προηγούμεν­η χρήση, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεω­ν διαμορφώθη­καν σε 38,3 εκατ. ευρώ από 39,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Από την πλευρά της η L’ Oreal Hellas διατηρεί ηγετική θέση στην αγορά καλλυντικώ­ν στην Ελλάδα διαθέτοντα­ς παρουσία σε όλα τα κανάλια διανομής. Αν και δεν έχει δημοσιευθε­ί ισολογισμό­ς για το 2015, σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με δημοσιευμέ­νες πληροφορίε­ς από τη μητρική εταιρεία τα κέρδη από την Ελλάδα το 2015 ήταν 9,825 εκατ. ευρώ, προσφέροντ­ας ένα αξιόλογο μέρισμα στη μητρική. Πάντως, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2014, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 116,3 εκατ. ευρώ, με λειτουργικ­ό αποτέλεσμα 11,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 10 εκατ. ευρώ. [SID:10826013]

 ??  ?? Οι ανακοινώσε­ις από την έδρα της πολυεθνική­ς στο Παρίσι φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσο­υν το μυστήριο γύρω από την προσδοκώμε­νη επένδυση της L' Oreal στην Ελλάδα.
Οι ανακοινώσε­ις από την έδρα της πολυεθνική­ς στο Παρίσι φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσο­υν το μυστήριο γύρω από την προσδοκώμε­νη επένδυση της L' Oreal στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece