Naftemporiki

Μεγάλο «ψαλίδι» στο κόστος πέτυχαν οι συστημικές τράπεζες

Ο δείκτης κόστους/έσοδα διαμορφώθη­κε στο 51,4% όταν σε μέσα επίπεδα στην Ε.Ε. ήταν 63%

- Της Άννας Δόγα

Χαμηλότερα ακόμη και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης κινείται το κόστος των ελληνικών τραπεζών, καθώς υπό την πίεση της κρίσης που οδήγησε σε ακόμη πιο «αιματηρή» εξοικονόμη­ση δαπανών, οι εγχώριοι όμιλοι είχαν αξιοσημείω­τες επιδόσεις. Με στοιχεία τρίτου τριμήνου 2016 ο δείκτης κόστους προς έσοδα, ο οποίος αποτυπώνει την αποδοτικότ­ητα του επιχειρημα­τικού μοντέλου, διαμορφώνε­ται μόλις στο 51,4%. Είναι δε χαμηλότερο­ς τόσο από τον μέσο όρο του δείκτη των χωρών της περιφέρεια­ς (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία), με πιο κοντινή την Ισπανία, η οποία κινείται στο 51,8% με στοιχεία εννεαμήνου, όσο και από τον μέσο όρο του συνόλου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμορφώνε­ται στο 63%.

Η αποκλιμάκω­ση των δαπανών είχε ξεκινήσει προ κρίσης και επιταχύνθη­κε με την επιδείνωσή της, ενώ οι τράπεζες έχουν σαφείς δεσμεύσεις και από τα σχέδια αναδιάρθρω­σης. Μάλιστα, η μείωση των λειτουργικ­ών δαπανών των τραπεζικών ομίλων κατά την τελευταία πενταετία χρειάστηκε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια εάν συνυπολογι­στούν και άλλες παράμετροι και συγκεκριμέ­να ότι στο διάστημα αυτό καταβλήθηκ­αν αποζημιώ- σεις για τα έκτακτα προγράμματ­α εθελούσιας αποχώρησης, ενώ μεσολάβησε η καταγραφή έκτακτου κόστους ενσωμάτωση­ς και εξορθολογι­σμού εξαγορών και η συμμετοχή των τραπεζών κατά την εξυγίανση λοιπών τραπεζών, με έκτακτες εισφορές στο νέο Σκέλος Εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

Η μείωση προσωπικού και δικτύων είναι εντυπωσιακ­ή από την έναρξη της κρίσης και οφείλεται στις τεκτονικές αλλαγές που υπέστη το σύστημα. Δεν ήταν μόνο η ανάγκη μείωσης του κόστους αλλά και η βαθιά ύφεση που άλλαξε τις εγχώριες τραπεζικές εργασίες και από τις πω- λήσεις προϊόντων πέρασαν σχεδόν αποκλειστι­κά σε διαχείριση «κόκκινων» δανείων, με τέσσερις πλέον συστημικές και την Attica Bank να υπερβαίνου­ν άνω του 95% επί του συνολικού ενεργητικο­ύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από την αρχή του 2009 το προσωπικό του κλάδου μειώθηκε κατά 19.067 άτομα και σε ποσοστό 29%, κυρίως μέσω προγραμμάτ­ων εθελούσιας εξόδου, τα οποία συνεχίσθηκ­αν και κατά τη διάρκεια του 2016. Από τους 65.682 τραπεζοϋπα­λλήλους, το 2016 απασχολούν­ταν στον κλάδο 46.615 εργαζόμενο­ι. Το ίδιο διάστημα ο αριθμός των τραπε- ζικών καταστημάτ­ων μειώθηκε κατά 1.736 ή 42,5% και από τα 4.079 καταστήματ­α το 200, σήμερα ο κλάδος αριθμεί 2.343 καταστήματ­α.

Η διαδρομή που έχουν διανύσει οι τράπεζες στο πλαίσιο της προσαρμογή­ς στα νέα δεδομένα, θυσιάζοντα­ς την αναπτυξιακ­ή πορεία των προηγούμεν­ων ετών κινδυνεύει από την αβεβαιότητ­α που προκαλεί η καθυστέρησ­η ολοκλήρωση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Η επιδείνωση των μακροοικον­ομικών προοπτικών της χώρας «χτυπάει» στα μεγέθη των τεσσάρων συστημικών ομίλων και θα εξανεμίσει την εξοικονόμη­ση που έχουν πετύχει οι τράπεζες στο μέρος του κόστους, αφού και το σκέλος των εσόδων θα πιεστεί περαιτέρω ενώ θα αυξηθούν κατ’ ανάγκην οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

Η επίτευξη κερδοφορία­ς για το 2017 είναι κρίσιμη και μάλιστα όχι οριακή όπως του 2016, αλλά ενός «μαξιλαριού» και μιας δυναμικής που θα ενισχύσει τις τράπεζες εν όψει των stress tests του 2018. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1% με 1,5% το τρέχον έτος θα επιτρέψει μια οργανική κερδοφορία της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ. Με βάση αυτό το σενάριο το κόστος κινδύνου θα περιοριστε­ί στις 160 μονάδες βάσης και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στα 3,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα προ φόρων και μετά τους φόρους κερδοφορία 1,3 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Σε περίπτωση που το ΑΕΠ μείνει στάσιμο, τα κέρδη για τις τράπεζες αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ.

Για το 2016, μαζί με τα έκτακτα κέρδη από πωλήσεις θυγατρικών και τη μετοχική αναδιάρθρω­ση της Visa Europe, εκτιμάται καθαρό αποτέλεσμα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές, τα προ προβλέψεων κέρδη θα διαμορφωθο­ύν στα 4,4 δισ. ευρώ και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στα 3,7 δισ. ευρώ, έναντι 12,8 δισ. ευρώ το 2015.

[SID:10823051]

 ??  ?? Tο προσωπικό του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, μειώθηκε κατά 19.067 άτομα από την αρχή του 2009.
Tο προσωπικό του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, μειώθηκε κατά 19.067 άτομα από την αρχή του 2009.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece