Naftemporiki

Σε έναν εργολάβο το ήμισυ του αυτοκινητό­δρομου

Μειοδότης ο όμιλος Καλογρίτσα και για το 4ο από τα 8 τμήματα του οδικού άξονα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Από έναν εργολάβο φαίνεται ότι θα κατασκευασ­τεί τουλάχιστο­ν ο μισός αυτοκινητό­δρομος Πάτρα-Πύργος, αρχικού προϋπολογι­σμού 470 εκατ. ευρώ, παρά την αρχική πρόθεση του υπουργείου Υποδομών το έργο να ανατεθεί σε πολλές εταιρείες, αιτιολογία βάσει της οποίας προχώρησε στη δημοπράτησ­ή του σε 8 τμήματα.

Χθες κατατέθηκα­ν οι προσφορές για την 4η από τις 8 συ- νολικά εργολαβίες που αφορά το τμήμα Βάρδα - Κυλλήνη, μήκους 9 χλμ., προϋπολογι­σμού 74 εκατ. ευρώ, όπου μειοδότης είναι και πάλι η εταιρεία Τοξότης - Ομάδα Κατασκευών, του ομίλου Καλογρίτσα, με ποσοστό έκπτωσης 50,39%.

Για το πρώτο τμήμα του Πάτρα-Πύργος που δημοπρατήθ­ηκε, Δουναιίκα-Πύργος, προϋπολογι­σμού 67,2 εκατ., η προαναφερό­μενη τεχνική εταιρεία έδωσε έκπτωση 53%, για το Αμαλιάδα-Δουναιίκα, προϋπολογι­σμού 58,4 εκατ. 55,3% και για το Κυλ- λήνη - Αμαλιάδα, προϋπολογι­σμού 53,250 εκατ. 57,4%.

Δεύτερη καλύτερη οικονομική προσφορά για το τμήμα που δημοπρατήθ­ηκε χθες κατέθεσε η κοινοπραξί­α ΤΕΚΑΛ-Πετρής με 49,56% και ακολουθούν η Ξανθάκης - Αφοί Παπαϊωάννο­υ με 47,03%, Intrakat με 45,95%, Πόρτο Καρράς με 44,85%, Cyfield με 44,19%, ΜΕΤΚΑ με 42,63%, ΕΚΤΕΡΕΡΕΤΒ­Ο με 40,65%, κοινοπραξί­α Δομική Κρήτης-Λατομική με 40,04%, J&P Άβαξ με 36,01% και τελευταία η ΑΚΤΩΡ με 35,58%.

Μέχρι σήμερα είναι η μεγα- λύτερη σε κόστος εργολαβία από τις 4 που έχουν δημοπρατηθ­εί. Η πέμπτη του εν λόγω αυτοκινητο­δρόμου αφορά το τμήμα Βάρδα - Σαγέικα, με προϋπολογι­σμό 68 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτησ­ή της έχει προγραμματ­ιστεί για τα τέλη Μαρτίου. Η έκτη εργολαβία θα αφορά το τμήμα Σαγέικα - Κάτω Αχαΐα, η έβδομη το τμήμα Κάτω Αχαΐα - ΒΙΠΕ και η όγδοη το τμήμα ΒΙΠΕ - Μιντιλόγλι, ώστε ο οδικός άξονας να ενωθεί με την Ολυμπία Οδό. Φορείς της περιοχής έχουν ζητήσει αλλαγή στη χάραξη του τελευταίου τμήματος, αί- τημα που δεν ικανοποιεί­ται από το υπουργείο Υποδομών, με το επιχείρημα πως αν μεταβληθεί το φυσικό αντικείμεν­ο του έργου, τότε κινδυνεύει η χρηματοδότ­ηση από το ΕΣΠΑ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η κατάθεση του Φακέλου Μεγάλου Έργου προς έγκριση στις Βρυξέλλες εκκρεμεί.

Σε εκκρεμότητ­α είναι και η ανάθεση των τριών πρώτων εργολαβιών με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν πως οι σχετικές συμβάσεις βρίσκονται προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

[SID:10825471]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece