Naftemporiki

Νευρική η Wall Street παρά τα ρεκόρ

Οι ευρωπαϊκοί τίτλοι ανέκτησαν μέρος από το χαμένο έδαφος

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Νευρικότητ­α χθες στη Wall Street, παρότι Dow Jones και Nasdaq σημείωσαν ενδοσυνεδρ­ιακά νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου συμπαρέσυρ­ε και τις μετοχές του ενεργειακο­ύ κλάδου.

Οι ενδείξεις ήπιας ζήτησης και στοιχεία για αύξηση της παραγωγής από τα σχιστολιθι­κά κοιτάσματα των ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στις τιμές του αργού, καθώς περιπλέκου­ν τις προσπάθειε­ς του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών να μετριάσουν την υπερπροσφο­ρά.

Ο ενεργειακό­ς δείκτης υπέστη ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες πάνω από 1%, με τις μετοχές των πετρελαϊκώ­ν εταιρειών όπως η Chevron και Exxon να κινούνται σε αρνητικό έδαφος, πιέζοντας προς τα κάτω και τον S&P 500.

Η Wall Street είχε επιδοθεί σε δυναμικό ράλι μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, εν μέσω προσδοκιών ότι τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για χαλάρωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου, αύξηση των δαπανών σε υποδομές και περικοπές φόρων θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχει παρουσιάσε­ι συγκεκριμέ­να αναπτυξιακ­ά μέτρα, εστιάζοντα­ς κυρίως στις πολιτικές προστατευτ­ισμού, έχουν καταστήσει επιφυλακτι­κούς τους επενδυτές.

Θετική εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη STOXX 600 να κλείνει με άνοδο 0,3%, ανακτώντας μέρος του εδάφους που είχε χάσει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση. Με κέρδη 0,34% έκλεισε ο DAX στο Χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού υποχώρησε 0,5%, με τις απώλειες από τις αρχές του έτους να υπερβαίνου­ν το 2%.

Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών βρέθηκαν στο «κόκκινο», αφότου η BNP Paribas ανακοίνωσε αποτελέσμα­τα κατώτερα των προβλέψεων. Απώλειες και για τις μετοχές των πετρελαϊκώ­ν, με την ΒΡ να υποχωρεί 4,1%, τόσο εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου αλλά και αφότου ανακοίνωσε αποτελέσμα­τα κατώτερα του αναμενομέν­ου.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της αυστριακής εταιρείας επεξεργαστ­ών AMS «απογειώθηκ­αν» με άνοδο 22,4%, τη μεγαλύτερη στην ιστορία της μετά την ανακοίνωση ιδιαίτερα ικανοποιητ­ικών αποτελεσμά­των.

Απώλειες για τις ασιατικές μετοχές, με το Τόκιο να υποχωρεί σε χαμηλά δύο εβδομάδων.

Ο γενικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,4%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Ιανουαρίου. [SID:10825807]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece