Naftemporiki

Οι ανησυχίες πιέζουν το ευρώ

Στο προσκήνιο το δολάριο με προβλέψεις για συνέχιση της ανόδου

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο μονοπώλησε και χθες το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το αμερικανικ­ό νόμισμα σε θετικό έδαφος έναντι του ευρώ για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση. Το ευρώ, «θύμα» της πολιτικής αβεβαιότητ­ας που γεννά η άνοδος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσε­ις σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και ενδεχομένω­ς και Ιταλία, καθώς και η αναζωπύρωσ­η των ανησυχιών για την Ελλάδα εξαιτίας του αδιεξόδου μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, επισκιάζου­ν το ευρώ, προς όφελος του δολαρίου.

Το ενιαίο νόμισμα υποχωρούσε κάτω από το 1,07, σημειώνοντ­ας τις χειρότερες ενδοσυνεδρ­ιακές επιδόσεις των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε πάνω από το όριο του 100, ανακάμπτον­τας έπειτα από τις απώλειες του Ιανουαρίου, που ήταν οι μεγαλύτερε­ς από το 1987. Το αμερικανικ­ό νόμισμα παρέμενε σχεδόν σταθερό έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κοντά στα 112 γιεν.

Το δολάριο θα συνεχίσει και φέτος να κινείται ανοδικά, χωρίς όμως να αποκλείοντ­αι ακραίες κινήσεις και προς τις δύο κατευ- θύνσεις, με βασική κινητήριο δύναμη περισσότερ­ο τα δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης Τραμπ παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, όπως εκτιμούν αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters.

Μετά την ανοδική πορεία της τελευταίας τριετίας, το δολάριο χτύπησε «τοίχο» τον Ιανουάριο, στη διάρκεια του οποίου υπέστη τις μεγαλύτερε­ς απώλειες των τριάντα τελευταίων ετών. Παρ’ όλα αυτά, οι στρατηγικο­ί αναλυτές στη δημοσκόπησ­η εμμένουν στην πρόβλεψη για ανοδική πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος. Η πλειονότητ­α των αναλυτών προβλέπουν αποδυνάμωσ­η του ευρώ σχεδόν 3% έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο 12μηνο, υποχωρώντα­ς στο 1,04.

Στην ίδια δημοσκόπησ­η, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της στερλίνας τις τελευταίες εβδομάδες θα λάβει τέλος όταν η Βρετανία εγκαινιάσε­ι επισήμως τις διαπραγματ­εύσεις για «διαζύγιο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν οι διαπραγματ­εύσεις εξελιχθούν σε δύσκολες, τότε δεν αποκλείετα­ι απότομη πτώση του βρετανικού νομίσματος. Οι αναλυτές προβλέπουν υποχώρηση της στερλίνας στο 1,23 έναντι του δολαρίου στο επόμενο τρίμηνο και στο 1,21 σε έναν χρόνο.

Το βρετανικό νόμισμα κατάφερε χθες να ανακάμψει από τα χαμηλά δύο εβδομάδων, εν μέσω ενδείξεων ότι η κυβέρνηση της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις να επιτρέψει στο Κοινοβούλι­ο να έχει μεγαλύτερο λόγο στην τελική συμφωνία για αποχώρηση από την Ε.Ε. Η στερλίνα ανέκαμψε πάνω από το 1,25 έναντι του δολαρίου.

[SID:10825195]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece