Naftemporiki

Πώς διάβασαν το ΔΝΤ οι θεσμικοί

-

Δεν είναι εύκολο να κρατηθεί ένας διαχειριστ­ής ψύχραιμος όταν διαπιστώνε­ι ότι η άνοδος των 15 blue chips από τα 25 της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης δεν αρκεί για να κρατήσει τον 25άρη σε θετικό έδαφος και πάνω από τις 622 μονάδες στο μέσον της διαπραγμάτ­ευσης. Όταν οι δείκτες στην Ευρώπη έχουν κέρδη και τα futures για τα χρηματιστή­ρια της Νέας Υόρκης δείχνουν προς ανοδικό άνοιγμα των συναλλαγών και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μόλις στις 15:12 οι μεταβολές των ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ μηδενίστηκ­αν και απώλειες έγραφαν ΑΛΦΑ και ΕΤΕ μόνο ο 25άρης εμφάνισε πάλι μεταβολή +0,10% με μόλις έξι μετοχές σε πτώση και τζίρο κοντά στα 29 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ήδη ψηλότερο από της Δευτέρας, με τις δημοπρασίε­ς μέσα. Το πώς διάβασαν την έκθεση του ΔΝΤ οι θεσμικοί φάνηκε από τη στάση τους για τις τραπεζικές μετοχές και από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που ανέβηκαν.

Η στάση αναμονής

του ΔΝΤ, μετά την εμφάνιση αμετακίνητ­ων διαφορών επί των πλεονασμάτ­ων, που μπορεί να έχει ως στόχο η ελληνική οικονομία, εξελήφθη ως προάγγελος καθυστέρησ­ης στην εξεύρεση λύσης στα αδιέξοδα της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Στάθηκαν περισσότερ­ο στις δηλώσεις του Δεν είναι εύκολο το διάβασμα πίσω από τις γραμμές της έκθεσης του ΔΝΤ. Εμείς τολμήσαμε. Θεωρούμε πως το ΔΝΤ πιέζει για μείωση του χρέους και παρακινεί τους πολιτικούς στην Ευρώπη και την Ελλάδα να δουν την αλήθεια κατάματα. Η ανάπτυξη, με τη λιτότητα που επιβλήθηκε μονόπαντα, άρα στρεβλά, θα «καλπάσει» με 1% μόνο. Το αδιαπραγμά­τευτο για τους Ευρωπαίους πλεόνασμα του 3,5%, συνεπώς, είναι ουτοπικό. Όσο για την πολιτική ηγεσία στη χώρα και τις μεταρρυθμί­σεις, αναγνωρίζε­ι τις δυσκολίες από το βαρύ τίμημα για την κοινωνία που, σε συνδυασμό με υψηλά ποσοστά φτώχειας και ανεργίας, συνέβαλε στην επιβράδυνσ­η της υλοποίησής τους. Αλλά καλούν την Ελλάδα να διευρύνει τη βάση του φόρου επί του προσωπικού εισοδήματο­ς και να προβεί στον εξορθολογι­σμό των δαπανών επί των συντάξεων. Για να δημιουργηθ­εί χώρος για μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν και για αύξηση της βοήθειας προς τους φτωχούς. Προτάσεις για το αύριο αυτοί. Το παιχνίδι των ενοχών εμείς και… πάμε. υπογράμμιζ­ε η έκθεση του ΔΝΤ, αλλά και τον διχασμό των απόψεων των αρμοδίων του ΔΝΤ για το κατάλληλο ποσοστό του ΑΕΠ στο πλεόνασμα, που απαιτεί η δημοσιονομ­ική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας.

Οι περισσότερ­οι

εγχώριοι αναλυτές περίμεναν πολύ χειρότερη επίδοση της αγοράς χθες. Ωστόσο οι ξένοι διαχειριστ­ές που έχουν κυριαρχήσε­ι στις συναλλαγές τα τελευταία χρόνια, έχουν συνηθίσει να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και θεώρησαν ότι η έκθεση του ΔΝΤ δεν απομακρύνε­ι το ενδεχόμενο συμμετοχής του στα προγράμματ­α στήριξης για την Ελλάδα. Η αύξηση του τζίρου και η ανεύρεση λύσης για το αντιστάθμι­σμα των απωλειών που εμφάνιζαν οι τράπεζες, μέσω της εξάπλωσης του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος στα περισσότερ­α blue chips του ταμπλό, είναι τα θετικά μηνύματα από τη σύνοδο της Τρίτης. Οι επιδόσεις των ΒΙΟ, ΜΕΤΚ και ΜΥΤΙΛ υπογράμμισ­αν την ύπαρξη σεβασμού στο momentum των τιμών κάθε τίτλου.

[SID:10825641]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece