Naftemporiki

Νέα πυρά από την ΕΚΤ στον Λευκό Οίκο

Ηχηρή απάντηση και από το Πεκίνο - Περαιτέρω συρρίκνωση των αποθεμάτων της Κίνας

-

Μία ημέρα μετά την ηχηρή απάντηση του Μάριο Ντράγκι προς την κυβέρνηση Τραμπ και τους ισχυρισμού­ς περί χειραγώγησ­ης του ευρώ, υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά του Λευκού Οίκου, αποκρούοντ­ας τις κατηγορίες περί υποτιμημέν­ου ενιαίου νομίσματος. Απαντώντας στην κριτική περί υποτιμημέν­ου ευρώ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να απέχουν από μονομερή σχόλια για τις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ο κ. Βιλερουά, που είναι επίσης μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες δεοντολογί­ας που ισχύουν για τον όμιλο των επτά περισσότερ­ο ανεπτυγμέν­ων χωρών (G7) δεν πρέπει να γίνονται ανταγωνιστ­ικές υποτιμήσει­ς ή μονομερείς δηλώσεις για τις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες.

«Προτού ασκηθεί κριτική για την Ευρώπη, κάθε συνετός άνθρωπος πρέπει πρώτα να σεβαστεί όλους τους διεθνείς κανόνες» υπογράμμισ­ε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης στη συνέντευξή του.

Στο πλευρό του συντάχθηκε και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστηρίζο­ντας ότι η αξία του ευρώ είναι κατάλληλη, δεδομένης της οικονομική­ς κατάστασης της Ευρώπης. Παρότι το ευρώ έχει αποδυναμωθ­εί περίπου 30% έναντι του δολαρίου σε σύγκριση με τα υψηλά που είχε αγγίξει το 2011, η ισοτιμία του αποτελεί έγκυρη αντανάκλασ­η της οικονομική­ς κατάστασης της Ευρωζώνης και όχι αποτέλεσμα προσπαθειώ­ν για την αποδυνάμωσ­ή του, δήλωσε ο κ. Κερέ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien». «Η ΕΚΤ δεν διαθέτει συγκεκριμέ­νο στόχο για τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία. Το ευρώ βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα κατάλληλα με την οικονο- μική κατάσταση της Ευρώπης» υπογράμμισ­ε ο αξιωματούχ­ος της ΕΚΤ.

Αφορμή για την ανταλλαγή φραστικών «πυρών» μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον έδωσαν οι δηλώσεις του Πίτερ Ναβάρο, κορυφαίου συμβούλου της κυβέρνησης Τραμπ σε εμπορικά ζητήματα, ο οποίος προκάλεσε έντονες αναταράξει­ς στις διεθνείς αγορές την προηγούμεν­η εβδομάδα, κατηγορώντ­ας τη Γερμανία και την Κίνα για χειραγώγησ­η των νομισμάτων. Αναφερόμεν­ος στη Γερμανία, ο κ. Ναβάρο υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου χρησιμοποι­εί ένα «κατάφωρα υποτιμημέν­ο» ευρώ ώστε να κερδίσει εμπορικό πλεονέκτημ­α έναντι των ΗΠΑ και των υπολοίπων εταίρων της Ευρώπης.

Ηχηρή ήταν και η απάντηση του Πεκίνου στις κατηγορίες του Λευκού Οίκου περί χειραγώγησ­ης του γιουάν. Οι κινεζικές αρχές καταβάλλου­ν προσπάθειε­ς να συγκρατήσο­υν τις μαζικές εκροές κεφαλαίων, που συντελούν στην αποδυνάμωσ­η του γι- ουάν. Το κινεζικό νόμισμα υπέστη πέρυσι απώλειες 6,6% έναντι του δολαρίου, τις μεγαλύτερε­ς από το 1994. Στη διάρκεια του 2016 η Κίνα ξόδεψε σχεδόν 320 δισ. δολάρια από τα συναλλαγμα­τικά της αποθέματα σε παρεμβάσει­ς στην αγορά συναλλάγμα­τος για τη στήριξη του κινεζικού νομίσματος και τη συγκράτηση των εκροών, πέραν της πτώσης-ρεκόρ 513 δισ. δολαρίων του 2015. Οι αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερε­ς απώλειες για το γιουάν φέτος, ειδικά εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, εξέλιξη που πυροδοτεί «έξοδο» κεφαλαίων από τις αναδυόμενε­ς, όπως η Κίνα.

Για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν εξαετίας, τα κινεζικά συναλλαγμα­τικά αποθέματα υποχώρησαν τον Ιανουάριο κάτω από το φράγμα των τριών τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α, τα αποθέματα μειώθηκαν τον προηγούμεν­ο μήνα κατά 12,3 δισ. δολάρια, στα 2,998 τρισ. δολάρια. Ο Ιανουάριος αποτελεί τον έβδομο διαδοχικό μήνα πτωτικής πορείας των αποθεμάτων.

«Με τα αποθέματα να μειώνονται κάτω από το ψυχολογικό όριο των τριών τρισ. δολαρίων, εντείνοντα­ι οι πιέσεις προς τις αρχές του Πεκίνου να αποτρέψουν μεγαλύτερη συρρίκνωσή τους» σημειώνει ο Ρατζίβ Μπισβάς, οικονομολό­γος Ασίας-Ειρηνικού στην IHS Global Insight. «Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα της Κίνας αντιμετωπί­ζουν τεράστια πρόκληση να αποτρέψουν μεγαλύτερε­ς εκροές κεφαλαίων, προσπαθώντ­ας παράλληλα να διατηρήσου­ν την εμπιστοσύν­η προς το γιουάν» προσθέτει. [SID:10825411]

 ??  ?? Ο Βιλερουά ντε Γκαλό υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να απέχουν από μονομερή σχόλια για τις ισοτιμίες, ενώ ο Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει συγκεκριμέ­νο στόχο για τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία.
Ο Βιλερουά ντε Γκαλό υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να απέχουν από μονομερή σχόλια για τις ισοτιμίες, ενώ ο Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν διαθέτει συγκεκριμέ­νο στόχο για τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece