Naftemporiki

«Ψαλιδίζοντ­αι» τα κέρδη από την εμπορία πετρελαίου

Στα χαμηλά δεκαετίας τα αποτελέσμα­τα της ΒΡ - Ζημιές στη Statoil

-

To «πάρτι» στο εμπόριο πετρελαίου που ώθησε στα ύψη τα κέρδη των Royal Dutch Shell και BP μέσω της πτώσης των τιμών το 2015 και στις αρχές του 2016 έφθασε στο τέλος του.

Παρότι είναι περισσότερ­ο γνωστές από τα πετρελαϊκά αποθέματά τους, τα διυλιστήρι­α και στους σταθμούς φυσικού αερίου τους, η Shell και η BP αποτελούν τις κορυφαίες στον κόσμο εταιρείες εμπορίας ενέργειας, καθώς διαχειρίζο­νται περίπου το 20% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Οι εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο εμπορίας πετρελαίου γνώρισαν εντυπωσιακ­ή ανάπτυξη το 2015 και το 2016 επωφελούμε­νες από την υπερπροσφο­ρά, αγοράζοντα­ς φθηνό πετρέλαιο, αποθηκεύον­τάς το και πωλώντας το αργότερα σε πιο υψηλές τιμές. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή και τα κέρδη της περιορίστη­καν σημαντικά από τη στιγμή που ο Οργανισμός Πετρελαιοπ­αραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι υπόλοιποι παραγωγοί συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους.

Η ΒΡ αναμένει ότι οι τιμές πετρελαίου θα σταθεροποι­ηθούν φέτος γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση τους σε χα- μηλά 12 ετών στα 44 δολάρια το βαρέλι πέρυσι, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει τον βρετανικό πετρελαϊκό όμιλο να αυξήσει φέτος τις δαπάνες του. Τα καθαρά κέρδη της ΒΡ υποχώρησαν πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστο­ν δεκαετίας, στα 2,59 δισ. δολ., ενώ τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2016 κυμάνθηκαν στα 400 εκατ. δολ. και ήταν κατά 30% κατώτερα των προσδοκιών, κυρίως λόγω έκτακτης επιβάρυνση­ς ύψους 328 εκατ. δολαρίων.

Πρόκειται για την τελευταία μεγάλη πετρελαϊκή βιομηχανία που δεν καταφέρνει να παρουσιάσε­ι αποτελέσμα­τα ανάλογα των προβλέψεων αναλυτών, μετά τις Royal Dutch Shell, Chevron και Statoil. Επίσης, η ΒΡ ανακοί- νωσε ετήσιες ζημίες 542 εκατ. δολ. από το τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου της, ενώ τα κέρδη από το τμήμα διύλισης και εμπορίας μειώθηκαν 25%, στα 5,6 δισ. δολ. H ΒΡ είχε προβεί σε αυξημένες δαπάνες τους τελευταίου­ς μήνες, στο πλαίσιο μίας σειράς συμφωνιών, συμπεριλαμ­βανομένων της αγοράς του τεράστιου κοιτάσματο­ς Zohr στην Αίγυπτο από την Eni, των συμβολαίων στο Άμπου Ντάμπι και στο Αζερμπαϊτζ­άν και της αγοράς μεριδίου σε κοιτάσματα σε Σενεγάλη και Μαυριτανία.

Η παραγωγή της ΒΡ προβλέπετα­ι να αυξηθεί φέτος καθώς αναμένεται να αρχίσει την εκμετάλλευ­ση οκτώ νέων κοιτασμάτω­ν σε Ομάν και Αζερμπαϊτζ­άν - πρόκειται για τη μεγαλύτερη δραστηριότ­ητα στην ιστορία της εταιρείας σε ένα μόνο έτος. Η εταιρεία ευελπιστεί να αυξήσει την παραγωγή της κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Την ίδια στιγμή, η νορβηγική Statoil ανακοίνωσε απρόσμενες ζημίες στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, αναμένοντα­ς μία τιμή πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι φέτος. Η Statoil ανακοίνωσε καθαρές λειτουργικ­ές ζημίες 1,9 δισ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2016 έναντι λειτουργικ­ού κέρδους 152 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2015. [SID:10825185]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece