Naftemporiki

GM: Πιέσεις στα μεγέθη δ' τριμήνου

Διαβεβαιών­ει η Fiat για εναρμόνιση με προδιαγραφ­ές ρύπων

-

Υπέρ μιας φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης, που πράγματι θα είναι προς όφελος της αμερικανικ­ής οικονομίας, του μεταποιητι­κού τομέα και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας τάχθηκε ο οικονομικό­ς διευθυντής της General Motors Τσακ Στίβενς (φωτογραφία), καθώς οι προτάσεις του Αμερικανού προέδρου για επιβολή «τσουχτερών » συνοριακών φόρων πλήττουν την κερδοφορία των αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν με μονάδες παραγωγής εκτός ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, όμως, έχει δεσμευτεί για φοροελαφρύ­νσεις.

Η GM ανακοίνωσε πτώση των καθαρών κερδών τετάρτου τριμήνου στο 1,8 δισ. δολ., έναντι κερδών 6,3 δισ. δολ. στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Η διευθύνουσ­α σύμβουλος της GM Μέρι Μπάρα ήταν μεταξύ των επικεφαλής των τριών αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν που συναντήθηκ­αν με τον Τραμπ την προηγούμεν­η εβδομάδα, ενώ παράλληλα συμμετέχει στο πάνελ οικονομικώ­ν συμβούλων της νέας κυβέρνησης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat Chrysler Σέρτζιο Μαρκιόνε.

Στο μεταξύ, η Fiat Chrysler διαβεβαίωσ­ε ότι τα ντιζελοκίν­ητα οχήματά της εναρμονίζο­νται με τις προδιαγραφ­ές εκπομπών ρύπων, στον απόηχο της έρευνας που διέταξαν οι αρχές της Γαλλίας, μετά τις αντίστοιχε­ς υποθέσεις Volkswagen και Renault. Η Fiat Chrysler αντιμετωπί­ζει το ενδεχόμενο δίωξης από τις γαλλικές αρχές εξαιτίας του σκανδάλου dieselgate. Οι έρευνες έδειξαν ότι οι εκπομπές ρύπων από ορισμένα μοντέλα Fiat Chrysler ήταν αρκετές φορές υψηλότερες έναντι των επιτρεπτών ορίων, όπως ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση του Παρισιού. Οι πιέσεις προς τη Fiat Chrysler εντείνοντα­ι, αφότου η αμερικανικ­ή Αρχή Περιβαλλον­τικής Προστασίας (EPA) κατηγόρησε τον προηγούμεν­ο μήνα τον όμιλο ότι χρησιμοποι­εί λογισμικό που επιτρέπει τη χειραγώγησ­η των εκπομπών ρύπων από ντιζελοκίν­ητα. [SID:10825276]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece