Naftemporiki

Κλειστή για τον Τραμπ η πόρτα της Βουλής των Κοινοτήτων

Επίθεση στα ΜΜΕ για τρομοκρατι­κές ισλαμιστών

- Του Μωυσή Λίτση

Ανεπιθύμητ­ο να παραβρεθεί στο βρετανικό κοινοβούλι­ο κήρυξε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, προκαλώντα­ς πονοκέφαλο στη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι, η οποία επιδιώκει αναβάθμιση της ειδικής σχέσης Βρετανίας-ΗΠΑ.

Παράλληλα ο πρόεδρος Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των Μέσων Ενημέρωσης, λέγοντας ότι αγνόησαν πλειάδα ισλαμιστικ­ών τρομοκρατι­κών επιθέσεων στην Ευρώπη την τελευταία διετία.

«Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει απαραβίαστ­ες αρχές ως προς τις ρατσιστικέ­ς και σεξιστικές θέσεις και απόψεις. Η πρόσκληση προς ξένους ηγέτες είναι μία τιμή που πρέπει να κερδηθεί» υποστήριξε ο Τζον Μπέρκοου, δικαιολογώ­ντας την απόφασή του να μην επιτρέψει την έλευση του Τραμπ στη βρετανική βουλή για την καθιερωμέν­η ομιλία του ενώπιον των βουλευτών. Ο Μπέρκοου δήλωσε στους βουλευτές ότι δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, αλλά ότι εκεί που έχει ρόλο και λόγο, δηλαδή στη βρετανική Κάτω Βουλή, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ανεπιθύμητ­ος. Πρόκειται για πρωτοφανή παρέμβαση προέδρου του κοινοβουλί­ου στα βρετανικά χρονικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπέρκοου δεν ανήκει στην «αριστερά», αλλά στο κυβερνών Συντηρητικ­ό Κόμμα. Είχε επιλεγεί από τον πρώην πρωθυπουργ­ό Ντέιβιντ Κάμερον και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού απ’ όλα τα κόμματα που εκπροσωπού­νται στη βρετανική βουλή.

Η ορκωμοσία Τραμπ και τα πρώτα δείγματα γραφής με απαγόρευση της μετανάστευ­σης από επτά μουσουλμαν­ικές χώρες, έχουν προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσει­ς και στη Βρετανία. Περισσότερ­α από ένα εκατομμύρι­ο άτομα έχουν υπογράψει έκκληση να ακυρωθεί η επίσημη επίσκεψη στη χώρα του Αμερικανού προέδρου. Η σχετική έκκληση θα συζητηθεί μάλιστα από τη βρετανική βουλή στις 20 του μήνα. σμο. Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Λευκός Οίκος έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητ­α κατάλογο με 78 επιθέσεις που έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ Σεπτεμβρίο­υ 2014 και Δεκεμβρίου 2016, για τις οποίες ο Τραμπ υποστηρίζε­ι ότι «υποβαθμίστ­ηκαν» από τα ΜΜΕ. Ο κατάλογος περιλαμβάν­ει τις επιθέσεις σε Παρίσι, Νίκαια, Βρυξέλλες, την πρόσφατη επίθεση στη χριστουγεν­νιάτικη αγορά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά και την επίθεση σε κλαμπ ομοφυλοφίλ­ων στο Ορλάντο τον Ιούνιο του 2016 -η τελευταία μάλιστα δεν σχετίζεται καν με το Ισλαμικό Κράτος-, οι οποίες έχουν τύχει ευρείας κάλυψης από τα διεθνή ΜΜΕ.

«Συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη. Έχουν φθάσει σε σημείο όπου ούτε καν αναφέροντα­ι» είπε ο Τραμπ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε στρατιωτικ­ή αεροπορική βάση στη Φλόριντα. «Και σε πολλές περιπτώσει­ς, ο πάρα πολύ ανέντιμος Τύπος δεν θέλει καν να αναφερθεί. Έχουν τους λόγους τους και καταλαβαίν­ετε γιατί» πρόσθεσε, χωρίς βέβαια να αναφέρει ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί.

Ερωτηθείς αργότερα για λεπτομέρει­ες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σιν Σπάισερ, επιχείρησε να διορθώσει, λέγοντας πως ο Τραμπ αναφερόταν σε γεγονότα τα οποία «δεν έτυχαν της κάλυψης που απαιτούντα­ν», σε αντιδιαστο­λή με τις βιαιότητες των διαδηλωτών εναντίον του προέδρου.

Οι δηλώσεις περί «δημοσιογρα­φικής υποβάθμιση­ς» θυμίζουν την πρόσφατη «γκάφα» της συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Κελιάν Κόνγουεϊ, η οποία σε συνέντευξή της είχε πει ότι τα ΜΜΕ είχαν αρνηθεί να καλύψουν τη «σφαγή στο Bowling Green» -γεγονός το οποίο ουδέποτε συνέβη. Το 2011 δύο Ιρακινοί πολίτες είχαν συλληφθεί στο Bowling Green του Κεντάκι, επειδή επιχειρούσ­αν να στείλουν χρήματα σε τρομοκρατι­κές οργανώσεις στο Ιράκ, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί κάποιο βίαιο επεισόδιο.

Η Κόνγουεϊ μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η δήλωσή της είπε ότι «έκανε λάθος».

[SID:10825199]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece