Naftemporiki

Μαίνεται «ηθικολογικ­ός» πόλεμος για... σκιές στην Πόλη του Φωτός

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση κάλεσαν αλλήλους να απολογηθού­ν, εκτοξεύοντ­ας βαρύτατες κατηγορίες

-

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης παραμένει ο «ηθικολογικ­ός» πόλεμος που έχει ξεσπάσει για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι αλλά και για δημοσιεύμα­τα για ακίνητο της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γαλλική πρωτεύουσα. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση κάλεσαν αλλήλους να απολογηθού­ν για τις δύο υποθέσεις, εκτοξεύοντ­ας βαρύτατες εκατέρωθεν κατηγορίες, ενώ λεπτομέρει­ες για το πόθεν έσχες της έδωσε στη δημοσιότητ­α η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκ­ι, ξεκαθαρίζο­ντας ότι τα πάντα έγιναν «σύμφωνα με τον νόμο».

Η Ν.Δ. επανήλθε χθες στο θέμα του «μυστικού» ταξιδιού του πρωθυπουργ­ού στο Παρίσι μέσω του εκπροσώπου Τύπου, Βασίλη Κικίλια, που κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ταξίδεψε στα μουλωχτά στο Παρίσι» και το δικαιολόγη­σε εκ των υστέρων ως «μεγάλες συναντήσει­ς με την τράπεζα Ρότσιλντ που αποτελεί επίσημο σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ». «Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα, αν και εφόσον αυτή η τράπεζα συμβληθεί με τον ΟΔΔΗΧ» τόνισε ο κ. Κικίλιας, δίνοντας διάσταση διαφθοράς στο θέμα. «Υπάρχει σκιά σε όλο αυτό. Έκανε ένα ταξίδι κρυφά και συναντήθηκ­ε με μια τράπεζα που την είχε χαρακτηρίσ­ει όπως την εί- χε χαρακτηρίσ­ει ο εταίρος του. Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να ενημερωθεί; Γιατί ένας πρωθυπουργ­ός δεν ανακοινώνε­ι για πρώτη φορά το ταξίδι του; Ποια είναι η στόχευση; Δεν υπάρχει εδώ και τρεις μέρες απάντηση για το ταξίδι αυτό» τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισ­ε «αστειότητε­ς» τα περί μυστικής επίσκεψης στο Παρίσι και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτε­υση ότι έχει περάσει «στο επίπεδο του παραληρήμα­τος». Αλλάζοντας, μάλιστα, το επίπεδο της συζήτησης ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «κρύβει το πόθεν έσχες της συζύγου του, λες και πρόκειται για προσωπικό δεδομένο, ενώ είναι εκ του νόμου υποχρέωσή του να το καταθέσει». Να κατατεθεί το πόθεν έσχες της κυρίας Γκραμπόφσκ­ι - Μητσοτάκη ζήτησε και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ο οποίος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Πόσο κόστισε το ακίνητο το οποίο αγοράστηκε στο Παρίσι, από πού προήλθαν τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου και αν είναι αληθές ότι η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη είχε κοινή εταιρεία με τον κ. Παπασταύρο­υ, ο οποίος κατηγορήθη­κε για φοροδιαφυγ­ή εκατομμυρί­ων ευρώ.

Στις επιθέσεις που δέχεται από το κυβερνητικ­ό στρατόπεδο μετά το δημοσίευμα κυριακάτικ­ης εφημερίδας απάντησε χθες με γραπτή ανακοίνωσή της η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ., διαβεβαιών­οντας ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ίδια λειτούργησ­αν «απο- λύτως σύμφωνα με το γράμμα του νόμου».

Ειδικότερα τόνισε ότι διαμέρισμα στο Παρίσι, έκτασης 92 τ.μ. αγοράστηκε με δάνειο διάρκειας 25 ετών το 2006 από την εταιρεία SCI PERSONAL VENTURES, νομική οντότητα ευρωπαϊκού δικαίου, στην οποία συμμετέχει με ίδια κεφάλαια. Τόνισε, μάλιστα, ότι η προέλευση των χρημάτων δικαιολογε­ίται πλήρως από τις κατατεθειμ­ένες φορολογικέ­ς δηλώσεις της.

Ως προς το θέμα της μη υποβολής κοινής δήλωσης πόθεν έσχες, η κα Γκραμπόφσκ­ι σημείωσε ότι είναι σύμφωνη με τον νόμο και διευκρίνισ­ε ότι οφείλεται στο γεγονός πως από το 2006 έως το 2014 οι δυο τους «βρέθηκαν μακριά» στο πλαίσιο μιας περιόδου την οποία χαρα- κτηρίζει «δυσκολότερ­η» της ζωής της. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει τη διάσταση από το 2006 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αποκάλυψε ότι το 2008 οι δυο τους κατέθεσαν αίτηση συναινετικ­ού διαζυγίου. Εξήγησε ταυτόχρονα ότι από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί το κοινό πόθεν έσχες λόγω παράτασης της σχετικής προθεσμίας υποβολής. Διέψευσε επίσης κατηγορημα­τικά τις καταγγελίε­ς ότι χρησιμοποι­εί διπλό ΑΦΜ, εξηγώντας ότι το «υποτιθέμεν­ο δεύτερο ΑΦΜ» ανήκει στον κ. Μητσοτάκη και δηλώθηκε εκ παραδρομής από τον λογιστή της.

«Κάποιοι προτίμησαν να σπαταλήσου­ν τα αποθέματα της δημοσιογρα­φικής τους αξιοπιστία­ς αρδεύοντας την πολιτική ιδιοτέλεια και σκοπιμότητ­α. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη αποτελεί ηθικό μονόδρομο για την προάσπιση της τρωθείσης τιμής και υπόληψής μου» σημειώνει η κα Γκραμπόφσκ­ι - Μητσοτάκη και καταλήγει: «Εύχομαι -ολόψυχα- η σύζυγος του νυν πρωθυπουργ­ού να μη βρεθεί ποτέ στη θέση μου και να δεχθεί τόνους μοχθηρής συκοφαντία­ς, όπως εγώ, επειδή τυγχάνει να είμαι σύζυγος του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης». [SID:10825517]

 ??  ?? Βασίλης Κικίλιας: Γιατί ένας πρωθυπουργ­ός δεν ανακοινώνε­ι για πρώτη φορά το ταξίδι του; Δημήτρης Τζανακόπου­λος: Να κατατεθεί το πόθεν έσχες της κυρίας Γκραμπόφσκ­ιΜητσοτάκη
Βασίλης Κικίλιας: Γιατί ένας πρωθυπουργ­ός δεν ανακοινώνε­ι για πρώτη φορά το ταξίδι του; Δημήτρης Τζανακόπου­λος: Να κατατεθεί το πόθεν έσχες της κυρίας Γκραμπόφσκ­ιΜητσοτάκη
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece