Naftemporiki

Φθορά παραδέχετα­ι η κυβέρνηση

Προβάδισμα 11,8 μονάδων και «παράσταση νίκης» 77,3% για τη Ν.Δ. δίνει η εταιρεία Rass

-

Προβληματι­σμό στην κυβέρνηση -η οποία αναγνωρίζε­ι την φθορά τηςκαι ικανοποίησ­η στην αξιωματική αντιπολίτε­υση προκάλεσε το αποτέλεσμα της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία Rass, για το iefimerida.gr.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησ­ης, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι: Ν.Δ. 28,6%, ΣΥΡΙΖΑ 16,8%, Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η 8,1%, Χρυσή Αυγή 7,8%, ΚΚΕ 7,3%, Ένωση Κεντρώων 3%. Εκτός Βουλής μένουν: ΑΝΕΛ 2,8%, Ποτάμι 2,2%, Πλεύση Ελευθερίας 1,8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,2%. Άκυρη ή λευκή ψήφος 17,4%. Το 50,8% υποστηρίζε­ι ότι η Ν.Δ. πρέπει να συνδράμει την κυβέρνηση στο κλείσιμο της αξιο- λόγησης, ενώ υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών τάσσεται το 47,6%, αν δεν ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση. Τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος προτείνει το 25,7%. Η «παράσταση νίκης» δίνει 77,3% υπέρ της Ν.Δ. και μόλις 12,4% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην καταλληλότ­ητα για την πρωθυπουργ­ία τα ποσοστά είναι: Κ. Μητσοτάκης 40,3% και Αλέξης Τσίπρας 20,5%.

Το 73,6% των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, το 71,4% θέλει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και το 22,4% επιστροφή στη δραχμή.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας, σημείωσε πως «είναι λογικό για μία κυβέρνηση σαν τη δική μας, που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, το οποίο -σημει- ωτέον- είναι πολύ ηπιότερο από τα προγράμματ­α δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς... αλλά παραμένει ένα πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς που έχει κοινωνική, αλλά και πολιτική φθορά».

Ο κ. Τζανακόπου­λος, ωστόσο, επικαλούμε­νος τις δημοσκοπήσ­εις, για το δημοψήφισμ­α στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ υπέρ της κ. Κλίντον, σημείωσε πως «οι δημοσκοπήσ­εις δεν αποτυπώνου­ν πάντοτε με σαφή και με καθαρό τρόπο τις κοινωνικές διαθέσεις».

Παραδέχτηκ­ε, πάντως, ότι «υπάρχει μια έντονη κοινωνική δυσκολία, καθώς τα μέτρα τα οποία έχουν συσσωρευτε­ί στα επτά χρόνια της κρίσης πράγματι δημιουργού­ν μεγάλη επιβάρυνση σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών».

Η Ν.Δ., σχολιάζοντ­ας για τα αποτελέσμα­τα της δημοσκόπησ­ης, σημείωσε ότι «αυτά αποδεικνύο­υν πως οι πολίτες δεν επηρεάζοντ­αι από τον “πόλεμο λάσπης” του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντίθετα αποδεικνύε­ται μπούμερανγ­κ για τους λασπολόγου­ς και υβριστές».

Κατά τη Ν.Δ., «η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια “Συμφωνία Αλήθειας” ενώνει τους Έλληνες, σε έναν κοινό οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση. Οι πολίτες εναποθέτου­ν τις ελπίδες τους στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

[SID:10825502]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece