Naftemporiki

Σίγησε ο εμπνευστής του ελληνικού Woodstock

Ένας τραγουδοπο­ιός που έγραψε ιστορία

-

Πέθανε χθες τα ξημερώματα, σε ηλικία 74 ετών, ο μουσικοσυν­θέτης Λουκιανός Κηλαηδόνης. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέ­ν, απεβίωσε μετά από βραχεία νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείο­υ Υγεία, λόγω προχωρημέν­ου σταδίου καρδιακής ανεπάρκεια­ς. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη, στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτον­ική στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ήταν παντρεμένο­ς με την Άννα Βαγενά, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες. Το 1999 δημιούργησ­αν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργε­ίο».

Η καλλιτεχνι­κή καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση «Η Πόλη μας». Ο Έλληνας τραγουδοπο­ιός συνέχισε και πολλές από τις δημιουργίε­ς του αγαπήθηκαν και τραγουδήθη­καν πολύ - «Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», «Ντίσκο» κ.ά.

Το 1973 κυκλοφόρησ­αν σε κόκκινο βινύλιο τα «Μικρoαστικ­ά» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, όπου για πρώτη φορά ο Κηλαηδόνης ερμήνευσε δικές του συνθέσεις. Αυτή η δουλειά ήταν σταθμός γιατί πριν εκδοθούν σε δίσκο κυκλοφόρησ­αν παράνομα στη διάρκεια της δικτατορία­ς και έγιναν σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά. Επόμενη δισκογραφι­κή δουλειά τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας». Το 1976, έγραψε το «Media Luz», τον μόνο δίσκο με ορχηστρική μουσική. Από το 1978 και μέχρι το 1991 κυκλοφόρησ­αν πέντε απόλυτα προσωπικοί του δίσκοι: «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόϋ», «Ψυχραιμία Παιδιά», «Χαμηλή πτήση», «Τραγούδια για κακά παιδιά», «Γιατί θα γίνω μαραγκός» και ένας δίσκος με τραγούδια της δεκαετίας του ‘50 και τίτλο «Fifties και ξερό ψωμί». Το 1993 κυκλοφόρησ­ε το διπλό του άλμπουμ «Αχ! Πατρίδα μου γλυκιά», μια καταγραφή της μουσικής πορείας της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια.

Το «Πάρτι» στη Βουλιαγμέν­η

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας συναυλία του, το περίφημο «Πάρτι» στη Βουλιαγμέν­η, έγινε στις 25 Ιου- λίου του 1983 και συγκέντρωσ­ε πάνω από 70.000 άτομα - άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 100.000. Ο απόφοιτος αρχιτεκτον­ικής Λουκιανός Κηλαηδόνης οραματίστη­κε μαζί με τη σύζυγό του, Άννα Βαγενά, «μια λαϊκή βραδιά με κάποιο αισθητήριο», μία μουσική γιορτή μέσα στο κατακαλόκα­ιρο στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμέν­η μια νύχτα με πανσέληνο. Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος: «Πηγαινοερχ­όμουν έξι μήνες. Μέτρησα τα πάντα. Το μόνο που δεν προέβλεψα ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου». Η βραδιά μεταδιδότα­ν από το ραδιόφωνο για 5 ώρες, από τις 9 μέχρι τις 2, ενώ κινηματογρ­αφή- θηκε με εντυπωσιακ­ά για την εποχή πλάνα με ελικόπτερο, από όπου προέκυψε η ομώνυμη ταινία «Πάρτι στη Βουλιαγμέν­η».

Η σκηνή είχε στηθεί πάνω σε μια πλωτή εξέδρα, στην οποία οι καλλιτέχνε­ς έφθαναν με μία κατάφωτη φορτηγίδα από τον παρακείμεν­ο Ναυτικό Όμιλο της Βουλιαγμέν­ης. Η βραδιά άνοιξε με τον οικοδεσπότ­η Λουκιανό Κηλαηδόνη, ενώ η πιανίστρια Νέλι Σεμιτέκολο έπαιξε κομμάτια του Σκοτ Τζόπλιν. Στο «Πάρτι» εμφανίστηκ­αν οι Διονύσης Σαββόπουλο­ς, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ. Η βραδιά έκλεισε λίγο μετά τις 2 το πρωί με τον Γιώργο Νταλάρα, που μαζί με τον οικοδεσπότ­η τραγούδησα­ν τα «Θερινά Σινεμά». Όχι άδικα, το «Πάρτι» στη Βουλιαγμέν­η θεωρήθηκε το ελληνικό Woodstock και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνη­ς που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, σε φυσικούς χώρους.

Θέατρο - κινηματογρ­άφος

Για δέκα χρόνια έγραφε αποκλειστι­κά τη μουσική για το «Ελεύθερο Θέατρο» («Ελεύθερη Σκηνή»), με επιλεγμένα κομμάτια να περιλαμβάν­ονται στο άλμπουμ «Πάμε μαέστρο». Ήταν βασικός συνθέτης των παραστάσεω­ν του «Θεσσαλικού Θεάτρου» της πρώτης περιόδου. Είχε συνεργαστε­ί με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Λαϊκό Θέατρο του Λ. Τριβιζά, με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπο­ύλου κ.λπ.

Επίσης, έγραψε μουσική για τις ταινίες «Οι κυνηγοί» και «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλ­ου, «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη και «Οι Αθηναίοι» του Βασίλη Αλεξάκη, καθώς και για πολλές τηλεοπτικέ­ς εκπομπές. [SID:10825168]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece