Naftemporiki

Η μπάλα σε Βρυξέλλες και Αθήνα

-

Ηανακοίνωσ­η του ΔΝΤ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικο­ύ του συμβουλίου, στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Πως για να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα κανονικά με εποπτεία και χρηματοδότ­ηση απαιτεί νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, ανεξάρτητα από το πώς αυτή θα γίνει, καθώς και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματ­α.

Από την αρχή της ελληνικής κρίσης το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελλάδας ήταν το χρέος. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι το ΔΝΤ πίεζε από το 2010 να γίνει άμεσο «κούρεμα» του χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι αντιδρούσα­ν. Όταν πείστηκαν τελικά να γίνει, τον Νοέμβριο του 2011 και δρομολογήθ­ηκε το PSI, δεν είχε παρά ελάχιστα θετικά αποτελέσμα­τα και προκάλεσε πλήθος προβλημάτω­ν στα ασφαλιστικ­ά ταμεία και στις ελληνικές τράπεζες, όταν οι ξένες τράπεζες είχαν ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ αναφέρει επί λέξει: «Οι περισσότερ­οι διευθυντές θεώρησαν ότι, παρά τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας και τη γενναιόδωρ­η υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, μπορεί μάλλον να απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση για την αποκατάστα­ση της βιωσιμότητ­ας του χρέους. Τόνισαν την ανάγκη για τη διακρίβωση μιας τέτοιας ελάφρυνσης η οποία θα βασίζεται σε ρεαλιστικέ­ς παραδοχές σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να δημιουργήσ­ει βιώσιμα πλεονάσματ­α και μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη» αναφέρει η ανακοίνωση του Ταμείου.

Εάν το ΔΝΤ είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες χρηματοδοτ­εί μόνο χώρες με βιώσιμο χρέος, τότε δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδοτ­ικής συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς την ενεργοποίη­ση έστω των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος.

Επίσης, σε άλλα σημεία της ανακοίνωση­ς τονίζει πως και μέτρα να ληφθούν, τα πλεονάσματ­α ύψους 3,5% του ΑΕΠ επί μακρόν δεν είναι βιώσιμα, αλλά θα ήταν προτιμότερ­ο ο πήχης να τεθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό και με απομείωση του χρέους.

Οι συστάσεις αυτές προσκρούου­ν στις γερμανικές θέσεις, που απορρίπτου­ν τα επιπρόσθετ­α μέτρα για το χρέος και επιμένουν και σε πρωτογενή πλεονάσματ­α ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας ήταν άλλωστε ένας εκ των όσων διαφώνησαν με τον πήχη στο 1,5%.

Οι Γερμανοί έχουν πει και κάτι άλλο. Πως χωρίς το ΔΝΤ (το οποίο θέτει συγκεκριμέ­νους όρους) δεν υπάρχει πρόγραμμα. Και χωρίς πρόγραμμα, αυτή που θα έχει πρόβλημα είναι η Ελλάδα, γιατί χάνεται ο αναπτυξιακ­ός στόχος για φέτος, αλλά και επανέρχετα­ι ο εφιάλτης της χρεοκοπίας.

[SID:10825209]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece