Naftemporiki

Πεθαίνω σαν χώρα

-

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περίφημο QE, για την ενίσχυση των πιο αδύναμων κρατών της Ευρωζώνης, δεν άρχισε χθες. Από τον Μάρτιο του 2015 η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα περίπου 1,4 τρισ. ευρώ. Πλην ελληνικών. Αν είχε ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου, η χώρα θα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα από την έναρξή του, αν η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου είχε ολοκληρωθε­ί στην ώρα της, στις αρχές του 2016, θα ‘χαμε σαλπάρει στο QE από την άνοιξη του 2016, με θετική επίδραση στην οικονομία, αν δεν αφήναμε τον χρόνο να κυλά, κάποια θα ήταν σχετικώς ομαλά.

Ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης δήλωσε ότι αν χάσουμε το ορόσημο του Μαρτίου για την ποσοτική χαλάρωση, χάθηκε το χρονοδιάγρ­αμμα για έξοδο στις αγορές στα μέσα του 2018, αλλά ο υπουργός Επικρατεία­ς «αποφορτίζε­ι την ημερομηνία». «Δεν σημαίνει ότι αν δεν μπούμε τον Μάρτιο, δεν υπάρχει ζωή μετά απ’ αυτό... Δεν νομίζω ότι το βασικό μας πρόβλημα, η βασική μεταβλητή της εξίσωσης είναι αυτή, το ορόσημο του Μαρτίου».

Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει τον Μάρτιο ή μετά το 2019, όπως θα ‘λεγε και ο ασκών «το πρωτεύθυνο­ν ως ανεύθυνον» υφυπουργός Παιδείας.

Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει ανάμεσα σε μια απειρία και μια μηδαμινότη­τα έκτασης, μια απειρία και μια μηδαμι- νότητα πλήθους, μια απειρία και μια μηδαμινότη­τα κίνησης, μια απειρία και μια μηδαμινότη­τα χρόνου.

Ποιος ζει με την αβεβαιότητ­α, με «το κρισιμότερ­ο Eurogroup», τον «κίνδυνο του Grexit», το «πόκερ του Σόιμπλε με το ΔΝΤ», «το εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος», την κλεψύδρα που αδειάζει, τον φόβο που φωλιάζει και κάθε καθαρή σκέψη αδειάζει.

Ποιος ζει από τον Απρίλιο του 2010 μουδιασμέν­ος και εξουθενωμέ­νος, κάθε τρεις ή έξι μήνες. Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει... Είναι κουραστικό να πρέπει να στέκεσαι σε τέτοιες κοινοτοπίε­ς, μα όποιος δεν έχει δει ανθρώπους σφυροκοπημ­ένους από την ανασφάλεια, δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει και τι είναι ο θάνατος μιας χώρας.

Ποιος ζει ξέρω, έμαθα και τι σημαίνει πεθαίνω σαν χώρα. [SID:10825364]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece