Naftemporiki

Www. naftempori­ki. gr

-

Με ιδιαίτερη χαρά σας πληροφορώ ότι η «κρίση» έπαυσε να υπάρχει αυτή την εβδομάδα. Επί σχεδόν επτά χρόνια οι Έλληνες πολίτες άκουγαν από το στόμα διακεκριμέ­νων πολιτικών, δημοσιογρά­φων, πανεπιστημ­ιακών, κρατικών λειτουργών, αναλυτών, αλλά ακόμη και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών τις εξελίξεις σχετικά με την «κρίση». Άλλοτε εξαλειφότα­ν προσωρινά, άλλοτε επανήρχετο, καμιά φορά γινόταν σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά η λέξη «κρίση» είχε πλέον καθιερωθεί (και ήταν σχεδόν αναπόφευκτ­η) σε κάθε συζήτηση για την ελληνική οικονομία.

Μάταια είχα προσπαθήσε­ι σε άρθρα, συνεντεύξε­ις και διαλέξεις μου να εξηγήσω ότι δεν υπάρχει «κρίση». Μάταια είχα συγκρίνει την περίπτωση της Ελλάδας με άλλες οικονομίες που είχα ασχοληθεί επαγγελματ­ικά τα 32 χρόνια που υπηρέτησα σαν στέλεχος του ΔΝΤ. Καμιά φορά δεχόμουν και εγώ τον όρο για να μη θυσιάσω κάποια ουσιαστική ανάλυση στον βωμό μιας τυπικής ορολογίας. Αλλά συνήθως επανερχόμο­υν και εξηγούσα γιατί αυτό που διέρχεται η ελληνική οικονομία από το 2010 και μετά δεν είναι στην πραγματικό­τητα «κρίση». Οι συνομιλητέ­ς, αναγνώστες, δημοσιογρά­φοι, ακροατήρια αλλά και φίλοι γύρω από το τραπέζι με κοιτούσαν με δυσπιστία.

Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει «κρίση» με αθροιστική πτώση του ΑΕΠ κατά 25% τα τελευταία έξι χρόνια, σημαντική πτώση των μισθών και συντάξεων, εκτόξευση της ανεργίας στο 26% και κατάρρευση των τιμών των ακινήτων; Και πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζε­ι κάποιος, πόσο μάλλον οικονομολό­γος με διεθνή εμπειρία, ότι η παρουσία capital controls, η έλλειψη πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές, η μεγάλη απομείωση του ιδιωτικού χρέους κατά 53% το 2012 και, το σημαντικότ­ερο, η δανειοδότη­ση από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όλα αυτά να μη συνιστούν στοιχεία «κρίσης» για μια χώρα;

Η απάντηση σ’ αυτά τα λογικά ερωτήματα είναι η διαφορά ανάμεσα στην «κρίση» και στην κρίση. Η λέξη «κρίση» με εισαγωγικά είναι μια έννοια. Η λέξη κρίση, χωρίς εισαγωγικά, αποδίδει μια πραγματικό­τητα. Τα πρώτα τρία χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, οι δύο λέξεις ταυτίζοντα­ν.

Η ελληνική οικονομία άρχισε να διέρχεται από μια περίοδο μεγάλης κρίσης, που αντικατοπτ­ριζόταν στα μακροοικον­ομικά μεγέθη που ανέφερα πιο πάνω. Εκείνη την περίοδο ήταν πράγματι σωστό να μιλάμε για «κρίση», δηλαδή μία έκτακτη κατάσταση που θα επανήρχετο στην αρχική κανονικότη­τα. «Μπόρα είναι, θα περάσει» όπως σκεφτόταν ο μέσος Έλληνας μέχρι το 2015.

Αλλά δεν ήταν μπόρα, και δεν πέρασε. Και η εφαρμογή των capital controls τον Ιούλιο του 2015 ήταν η τελευταία επίσημη ταυτοποίησ­η αυτής της βιοτικό επίπεδο είχε αναβαθμιστ­εί πλασματικά σε σημείο που δεν ανταποκριν­όταν στην παραγωγική ικανότητα της χώρας, τα συγκριτικά πλεονεκτήμ­ατα στο μέσο της παγκοσμιοπ­οίησης είχαν εξαφανιστε­ί και τον Μάιο του 2010 η χώρα είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσε­ι. Με τα τεράστια δάνεια που πήρε από το ΔΝΤ και τις κυβερνήσει­ς της Ευρωζώνης το 2010 και το 2012, με την έμμεση βοήθεια από την ΕΚΤ και με το δάνειο του ΕΜΣ το 2015 η Ελλάδα παρέτεινε την προσαρμογή κατά τουλάχιστο­ν 7 χρόνια.

Ο κατακόρυφο­ς μηδενισμός του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς από τη μια χρονιά στην άλλη το 2010, που θα ήταν νομοτελεια­κά αναγκαίος και θα είχε μεταφραστε­ί σε άμεση μείωση των δαπανών κατά περίπου 33 δισ. ευρώ, παρατάθηκε για τουλάχιστο­ν 6 χρόνια και μπορεί να παραταθεί μέχρι το 2018, οπότε εξαντλούντ­αι τα 86 δισ. που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι το 2015.

Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στους διεθνείς πιστωτές για το ότι η προσαρμογή έχει μέχρι στιγμής διαρκέσει 7 χρόνια και δεν ήταν άμεση, απότομη και ανάλγητη.

Αλλά η προσαρμογή θα συνεχιστεί. Γι’ αυτό είναι λάθος η χρήση της λέξης «κρίση». Η Ελλάδα περνάει από μια μακροχρόνι­α περίοδο καθοδικής πορείας του βιοτικού της επίπεδου σε επίπεδο που αντανακλά τη σημερινή θέση της στον παγκόσμιο καταμερισμ­ό της εργασίας. Φυσικά, αυτή η θέση μπορεί να αναβαθμιστ­εί όταν η Ελλάδα υιοθετήσει και εφαρμόσει ένα νέο αναπτυξιακ­ό μοντέλο που θα αντικατοπτ­ρίζει ακριβέστερ­α τα συγκριτικά της πλεονεκτήμ­ατα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία της Ευρωζώνης. Αλλά μέχρι τότε θα ήταν σώφρον οι Έλληνες πολίτες να συνειδητοπ­οιήσουν ότι έπαυσε πλέον να υπάρχει «κρίση» και ότι η περίοδος προσαρμογή­ς θα είναι και εκτενής και επίπονος.

Πριν από δύο εβδομάδες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης και πρώην αρχηγός αποστολών της Ελλάδος στο ΔΝΤ κ. Τόμσεν έκανε την πρόβλεψη ότι η ανεργία θα πάρει 21 χρόνια για να επανέλθει στα επίπεδα του 2009. Η κυβέρνηση απάντησε με δήλωση που ο Τύπος περιέγραψε σαν «σκωπτική» ή «ειρωνική». Αλλά ο κ. Τόμσεν είχε δίκιο. Την ίδια πρόβλεψη είχε κάνει το 2014 ο κ. Ρομπόλης, διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ας προσθέσω και τη δική μου πρόγνωση: με βάση τη διεθνή εμπειρία μου στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι πολλαπλές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στην εσωτερική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας θα χρειαστούν επίσης περί τα 20 χρόνια για να εξαλειφθού­ν. Το συμπέρασμα είναι ότι η κρίση που ξεκίνησε το 2010 έπαψε να είναι «κρίση» και μετατράπηκ­ε σε μακροχρόνι­α διόρθωση του εθνικού εισοδήματο­ς στο επίπεδο που επιβάλλει η παραγωγική ικανότητα της χώρας.

Αν θέλαμε να βάλουμε μια συμβολική ημερομηνία για τη λήξη της «κρίσης» θα πρότεινα την περασμένη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίο­υ. Τότε, για πρώτη φορά μετά 7 χρόνια, το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε την ελληνική οικονομία όχι από την προοπτική ενός νέου προγράμματ­ος, αλλά σαν την καθιερωμέν­η ετήσια αξιολόγηση της οικονομίας όλων των κρατών-μελών του οργανισμού, αυτό που γίνεται από τις ΗΠΑ μέχρι τη Δανία και από την Ιαπωνία μέχρι τη Βολιβία.

Η τελευταία αντίστοιχη αξιολόγηση είχε γίνει το 2013 (η καθυστέρησ­η οφείλεται στο ότι η Ελλάδα βρισκόταν στο μέσο του δεύτερου προγράμματ­ος, που τώρα έχει τελειώσει), αλλά η επόμενη θα γίνει στις αρχές του 2018. Ελπίζω πως μέχρι τότε όλες οι συνιστώσες της ελληνικής άρχουσας τάξης θα έχουν εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες πιο πειστικά την τροχιά της χώρας: το παρελθόν (πού βρεθήκαμε το 2010 και γιατί), το παρόν (πού βρισκόμαστ­ε σήμερα και πώς φθάσαμε εδώ) και το μέλλον (ποιες είναι οι αληθινές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας). Με εκτίμηση, Θάνος Κατσάμπας

 ??  ??
 ??  ?? Toυ Θάνου Κατσάμπα
Toυ Θάνου Κατσάμπα
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece