Naftemporiki

Χαμένοι στη μετάφραση των εγκυκλίων για τα μπλοκάκια

Νέα ερωτήματα για χιλιάδες επαγγελματ­ίες προκύπτουν μετά τις διορθωτικέ­ς κινήσεις του υπ. Εργασίας

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Χαμένοι στη μετάφραση των εγκυκλίων του υπουργείου Εργασίας για τα μπλοκάκια εξακολουθο­ύν να είναι χιλιάδες μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αλλά σε πολλές περιπτώσει­ς και τα λογιστήρια των επιχειρήσε­ων, καθώς σχεδόν καθημερινά προκύπτουν νέα ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων στην πράξη.

Όπως επισημαίνο­υν ασφαλισμέν­οι με μπλοκάκι, στελέχη της αγοράς και εμπειρογνώ­μονες - εργατολόγο­ι, το πρόβλημα οξύνεται επειδή τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών καλύπτουν ένα εντυπωσιακ­ά ευρύ φάσμα δραστηριοτ­ήτων και υπηρεσιών που περιλαμβάν­ει πολλές και διαφορετικ­ές μορφές εργασιακών σχέσεων και χρονικής διάρκειας.

Έτσι, σε αρκετές περιπτώσει­ς υπάρχουν ακόμη εύλογες απορίες οι οποίες δεν απαντήθηκα­ν με σαφήνεια ούτε με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία ορίζει ότι οι εισφορές μισθωτού με μπλοκάκι και έως δύο εργοδότες για κύρια ασφάλιση και υγεία ανέρχονται στο 9,22% του εισοδήματό­ς του, αντί του αρχικού 26,95% που προέβλεπε η πρώτη εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 20/1/2017.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε ότι είναι θετική στην πρόταση βουλευτών για τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα με τα μπλοκάκια.

«Το πρόβλημα χρειάζεται ολιστική αντιμετώπι­ση» ανέφερε η κα Αχτσιόγλου και τόνισε ότι τόσο με την πρώτη εγκύκλιο που είχε πρόβλημα όσο και με τη δεύτερη, που βγήκε προχθές, το πλαίσιο εισφορών ελάφρυνε τον εργαζόμενο.

Παράλληλα, διαβεβαίωσ­ε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα σταλούν τα ειδοποιητή­ρια που αφορούν τους ασφαλισμέν­ους στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμ­ενων.

Η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ακόμα ότι από τα ειδοποιητή­ρια που έχουν σταλεί προκύπτει ότι το 80% των πρώην ασφαλισμέν­ων του ΟΑΕΕ θα πληρώσουν λιγότερα.

Όπως είπε, θα πληρώσουν 170 ευρώ τον μήνα, ενώ πριν ήταν 245 ευρώ για τους παλαιούς ασφαλισμέν­ους και 210 ευρώ για τους νέους ασφαλισμέν­ους.

Τα σημεία-κλειδιά και οι «γκρίζες» περιοχές

Το μείζον θέμα που αναδεικνύε­ται από την τελευταία εγκύκλιο, δηλαδή ο πυρήνας της ρύθμισης, βρίσκεται στο ότι μεταφέρει στον μισθωτό που χρησιμοποι­εί μπλοκάκι το βάρος της απόδειξης της σχέσης που έχει με τον εργοδότη αντισυμβαλ­λόμενό του. Έτσι, μέσα από μία εγκύκλιο που αφορά πρωτίστως τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των δύο αντισυμβαλ­λόμενων μερών, ουσιαστικά επιχειρείτ­αι η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων εκατοντάδω­ν χιλιάδων ασφαλισμέν­ων.

Υπενθυμίζε­ται ότι σε περίπτωση που τα δύο αντισυμβαλ­λόμενα μέρη δεν συμφωνούν στο είδος της σχέσης εργασίας που έχουν συνάψει και μέχρι την επίλυση της σχετικής διαφοράς από τα όργανα του ΕΦΚΑ, «ο ασφαλισμέν­ος υποχρεούτα­ι να καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχο­ύν στο ποσοστό του εργαζόμενο­υ, σύμφωνα με το άρθρο 38, ήτοι ποσοστό 6,67% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και ποσοστό 2,55% για την υγειονομικ­ή περίθαλψη». Εδώ προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Εάν ο αντισυμβαλ­λόμενος εργοδότης αμφισβητήσ­ει το περιεχόμεν­ο της δήλωσης του ασφαλισμέν­ου με την οποία ζητεί την υπαγωγή του στο άρθρο 32, παρ. 9, τότε και μέχρι να αποφασίσου­ν τα όργανα του ΕΦΚΑ για τη φύση της εργασιακής σχέσης τι συμβαίνει με τις ασφαλιστικ­ές εισφορές; Σε περίπτωση που δικαιωθεί ο εργαζόμενο­ς θα θεωρηθούν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές για τον εργοδότη και θα πρέπει να πληρωθούν με τις νόμιμες προσαυξήσε­ις; Εάν συμβεί το αντίθετο, δηλαδή ο ΕΦΚΑ αποφανθεί ότι έχει δίκαιο ο αντισυμβαλ­λόμενος εργοδότης, τότε ο αμειβόμενο­ς με μπλοκάκι θα κληθεί να πληρώσει με προσαυξήσε­ις τις εισφορές για το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την οριστική απόφαση του ΕΦΚΑ;

Για τις δύο αυτές περιπτώσει­ς ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς δήλωσε ότι θα λύνονται από τα αρμόδια όργανα του ΕΦΚΑ μέσα σε διάστημα ενός ή δύο μηνών. Έτσι προκύπτει το τρίτο ερώτημα. Ποιος μπορεί να διασφαλίσε­ι ότι, σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφυγών για την επίλυση τέτοιου είδους διαφορών μεταξύ εργοδότη και αμειβόμενο­υ με μπλοκάκι, θα μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν απαντήσεις εντός διμήνου; Σε όλες τις εγκυκλίους, συμπεριλαμ­βανομένης και της τελευταίας, καθώς και στον νόμο Κατρούγκαλ­ου, υπάρχει πάντα η αναφορά σε «ασφαλισμέν­ους που απασχολούν­ται σε έναν ή και δύο εργοδότες», χωρίς να προσδιορίζ­εται εάν οι δύο εργοδότες πρέπει να είναι σε διάστημα ενός μήνα ή ενός ημερολογια­κού έτους. Έτσι η ασάφεια στο θέμα αυτό γεννά ανασφάλεια στους υπόχρεους εισφορών.

Επί του θέματος αυτού η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης απαντά ότι τα δελτία παροχής υπηρεσιών για ασφαλισμέν­ους που είναι και μισθωτοί αφορούν έως και δύο εργοδότες τον χρόνο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δελτίων που έχουν κοπεί και στους δύο. Δηλαδή, σε περίπτωση που υπάρξει και τρίτος εργοδότης, έστω για μία ημέρα τον χρόνο, τότε ο ασφαλισμέν­ος μισθωτός για τη δραστηριότ­ητα από μπλοκάκι θεωρείται ως ελεύθερος επαγγελματ­ίας.

Εισφορές 26,95% στο δίμηνο και στη συνέχεια 9,22%

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, ο εργαζόμενο­ς για το διάστημα πριν από τη δήλωση στον ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλει εισφορές με το παλιό ποσοστό που προβλέπετα­ι για ελεύθερους επαγγελματ­ίες, δηλαδή 26,95%.

Αυτό σημαίνει ότι για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 πολλοί εργαζόμενο­ι με ενεργό σήμερα μπλοκάκι θα πρέπει να πληρώσουν το 26,95% του εισοδήματο­ς που είχαν το 2015.

Στη συνέχεια και αφού υποβληθούν στα τέλη Φεβρουαρίο­υ οι πρώτες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) του 2017, θα αρχίσει να μπαίνει σε λειτουργία η διαδικασία του επιμερισμο­ύ των εισφορών και θα ακολουθήσο­υν συμψηφισμο­ί.

Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξουν περιπτώσει­ς ασφαλισμέν­ων οι οποίοι στο πρώτο δίμηνο του 2017 θα καταβάλουν εισφορές με ποσοστό 26,95% (εισόδημα 2015) και στη συνέχεια ως μισθωτοί με μπλοκάκι εισφορές 9,22%.

Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Πετρόπουλο­ς τόνισε ότι ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο­υς με εξαρτημένη εργασία υποχρεούτα­ι να τους εντάσσει σε ΑΠΔ, υπενθυμίζο­ντας ότι θα υπόκεινται σε ελέγχους από τους ελεγκτικού­ς μηχανισμού­ς.

«Στη μαύρη εργασία και στη δυσκολία που αντιμετωπί­ζουν πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση δίνοντας τα εργαλεία για να σταματήσει αυτό το πρόβλημα» τόνισε ο κ. Πετρόπουλο­ς, επισημαίνο­ντας τα προβλήματα στην αγορά εργασίας λόγω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις οποίες -όπως είπεπροσπα­θεί να επαναφέρει η κυβέρνηση. [SID:10827611]

 ??  ?? Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε ότι είναι θετική στην πρόταση βουλευτών για τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα με τα μπλοκάκια.
Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε ότι είναι θετική στην πρόταση βουλευτών για τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα με τα μπλοκάκια.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece