Naftemporiki

Εντείνοντα­ι οι έλεγχοι για εικονικές μεταφορές επιχειρήσε­ων

-

Ειδική νομοθετική ρύθμιση που στόχο θα έχει την εντατικοπο­ίηση των ελέγχων για τον εντοπισμό των εικονικών μεταφορών επιχειρήσε­ων σε γειτονικές χώρες, προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, τόνισε ότι το φαινόμενο της φυγής επιχειρήσε­ων σε γειτονικές χώρες έχει λάβει το τελευταίο διάστημα διαστάσεις και γι’ αυτό οι αρχές παρακολουθ­ούν με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο της μετακίνηση­ς ελληνικών επιχειρήσε­ων σε γειτονικές χώρες με χαμηλούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι σημαντικός αριθμός από αυτές φαίνεται, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, να αφορά πλασματικέ­ς μεταφορές καθόσον οι επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες παραμένουν στην Ελλάδα και δεν υφίστανται αλλαγές όσον αφορά το ιδιοκτησια­κό καθεστώς και τη διοίκηση. Προφανώς και πρόκειται για μη νόμιμες επιχειρημα­τικές πρακτικές που αποσκοπούν σε υπαγωγή σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εκμεταλλεύ­ονται με καταχρηστι­κό τρόπο τις ελευθερίες που παρέχει το δίκαιο της Ε.E.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, αναμένεται να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι και προετοιμάζ­εται σχετιζόμεν­η νομοθετική ρύθμιση, ενώ ήδη υφίστανται πρωτοβουλί­ες και σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένο­υ να αποτραπεί ο φορολογικό­ς ανταγωνισμ­ός μεταξύ των κρατών-μελών. Πρωτοβουλί­ες που, όπως η CCBR (country by country report), θα διευκολύνο­υν την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν για θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών-μελών και θα επιτρέψουν στις εθνικές φορολογικέ­ς αρχές να εντοπίζουν τα συστήματα της φοροδιαφυγ­ής. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι όσον αφορά τις πραγματικέ­ς μεταφορές, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν εξετάζουν, δεδομένης και της δημοσιονομ­ικής κατάστασης της χώρας, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς. [SID:10827527]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece