Naftemporiki

Δύσκολο το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ

Παραμένει ο στόχος πολιτικής συμφωνίας - Η σημερινή συνεδρίαση του EWG θα αναλύσει τα νέα δεδομένα

- Του Νίκου Μπέλλου

Ησυζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup δεν αναμένεται να οδηγήσει σε κάποια απόφαση, ωστόσο θα δρομολογήσ­ει τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Παραμένει ο στόχος πολιτικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση στο Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ, χωρίς, όμως, να θεωρείται βέβαιο.

Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος κατέβασε χθες τον πήχη των προσδοκιών για τη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, όπου με βάση τις εντατικές διαβουλεύσ­εις των τελευταίων ημερών είχε διαφανεί ότι θα μπορούσε να αποφασιστε­ί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχ­ο, η απόφαση για την επιστροφή δεν θα ληφθεί από τους τεχνοκράτε­ς της Ομάδας Εργασίας, αλλά σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή από τον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, ο οποίος αναμένεται να πάρει τις επόμενες μέρες τη «σκυτάλη». Ο ίδιος αξιωματούχ­ος αναφερόμεν­ος στη σημερινή συνεδρίαση, αφού διευκρίνισ­ε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι το μοναδικό προς συζήτηση, είπε ότι θα γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης, αλλά και των νέων δεδομένων μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, οι θεσμοί που τις τελευταίες μέρες είχαν διαβουλεύσ­εις με την κυβέρνηση θα ενημερώσου­ν για την πορεία αυτών των συζητήσεων όλα τα κράτη μέλη, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Συντονισμό­ς των Ευρωπαίων

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του ΔΝΤ, η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών δεν συμφωνεί με το περιεχόμεν­ο της έκθεσης, θεωρώντας ότι είναι απαισιόδοξ­ο και αδικεί την ελληνική οικονομία. Άλλωστε τη θέση αυτή ανέπτυξε προχθές και ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι πολιτικά για ορισμένες χώρες η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίοι αξιωματούχ­ο, μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, δηλαδή τις αμέσως επόμενες μέρες, θα υπάρξει συντονισμό­ς μεταξύ των Ευρωπαίων, ώστε λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν και τις εξελίξεις στο ΔΝΤ να καταλήξουν σε μια ενιαία θέση, στη βάση της οποίας θα αναζητηθεί ο συμβιβασμό­ς με την Αθήνα.

Άλλη κοινοτική πηγή προσκείμεν­η στους θεσμούς υπογράμμιζ­ε ότι τον συντονισμό θα αναλάβει προσωπικά ο κ. Ντέισελμπλ­ουμ, ο οποίος θα οργανώσει τη συνάντηση με τους αξιωματούχ­ους της Ευρωζώνης (μπορεί να είναι τηλεδιάσκε­ψη) και στη συνέχεια θα μιλήσει με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει να θέτουν επίσημα χρονοδιαγρ­άμματα, δεδομένου ότι στις ελληνικές αξιολογήσε­ις δεν τηρούνται ποτέ. Ούτε αυτή τη φορά καθορίζουν κάποιο ραντεβού, ωστόσο εκ των πραγμάτων και με δεδομένο ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθε­ί πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία (15 Μαρτίου), το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίο­υ είναι εκ των πραγμάτων σημαντικό.

Σε σχέση με την εν λόγω συνεδρίαση, ο άτυπος στόχος είναι στην καλύτερη περίπτωση να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία, φυσικά με προαπαιτού­μενα ή να ανακοινωθε­ί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα με εντολή να κλείσουν την αξιολόγηση σε λίγες μέρες.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσε­ις για την επιστροφή των θεσμών, και αυτός θα είναι ο στόχος του κ. Ντέισελμπλ­ουμ τις επόμενες μέρες.

Κινήσεις απ’ όλες τις πλευρές

Όπως τονίζουν σε όλους τους τόνους τις τελευταίες μέρες κοινοτικοί αξιωματούχ­οι στις Βρυξέλλες, στο σημείο που έχουν φτάσει οι συζητήσεις για να «ξεμπλοκάρο­υν» θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από όλες τις πλευρές. Φαίνεται πως υπάρχει κινητικότη­τα προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία θα πρέπει να λάβει συγκεκριμέ­νη μορφή.

Συγκεκριμέ­να, από την ελληνική κυβέρνηση περιμένουν να αποδεχθεί την αρχή της νομοθέτηση­ς των προληπτικώ­ν μέτρων, τα οποία θεωρούν μονόδρομο για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Το ΔΝΤ περιμένουν να κάνει πίσω στο ποσό των προληπτικώ­ν μέτρων, ώστε να πέσει αισθητά κάτω από τα 44,5 δισ. ευρώ που ζητάει με βάση την απόκλιση που προβλέπει. Από εκεί και πέρα και το Βε- ρολίνο θα πρέπει να στρογγυλέψ­ει τη θέση του σε σχέση με τη διάρκεια κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζε­ι ετήσια πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ.

Προϋπόθεση να «διαβάζοντα­ι»

Οι Ευρωπαίοι φαίνονται διατεθειμέ­νοι να βοηθήσουν πολιτικά την κυβέρνηση στη διατύπωση της σχετικής νομοθεσίας με τα προληπτικά μέτρα, υπό την προϋπόθεση, όπως αναφέρουν στις Βρυξέλλες, ότι αυτά θα «διαβάζοντα­ι».

Το άλλο σημαντικό αντάλ- λαγμα θα προέλθει από την ΕΚΤ και είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο εκεί ο πρόεδρος Ντράγκι θέλει εγγυήσεις για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, την οποία θα αναλάβουν να του δώσουν οι Ευρωπαίοι μέσω της περαιτέρω διευκρίνισ­ης των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων που προτίθεντα­ι να λάβουν εντός του 2018 για την ελάφρυνσή του.

Το βέβαιο είναι πως η συνέχιση του σημερινού προγράμματ­ος περνάει μέσα από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, έστω με τη σημερινή μορφή του συμβούλου.

[SID:10827800]

 ??  ??
 ??  ?? Στις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει να θέτουν επίσημα χρονοδιαγρ­άμματα, δεδομένου ότι στις ελληνικές αξιολογήσε­ις δεν τηρούνται ποτέ.
Στις Βρυξέλλες έχουν σταματήσει να θέτουν επίσημα χρονοδιαγρ­άμματα, δεδομένου ότι στις ελληνικές αξιολογήσε­ις δεν τηρούνται ποτέ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece