Naftemporiki

Το ΔΝΤ επιμένει στα «κουρέματα»

Αμετακίνητ­ο το Ταμείο για την απομείωση του χρέους αλλά και για τη μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου και των συντάξεων

-

Απολύτως αναγκαίες χαρακτήρισ­ε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τις μεταρρυθμί­σεις που σχετίζοντα­ι με τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης και το συνταξιοδο­τικό σύστημα της Ελλάδος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον με θέμα τον ρόλο της διαφάνειας στην ενίσχυση της οικονομική­ς σταθερότητ­ας, η κα Λαγκάρντ είπε πως «η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση στον φόρο εισοδήματο­ς για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικώ­ν βαρών», σημειώνοντ­ας ότι «πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας». Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικ­ό σύστημα, η γενική διευθύντρι­α υποστήριξε πως απαιτούντα­ι περαιτέρω μεταρρυθμί­σεις, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητ­ά του και να επιτρέψει μια πιο στοχευμένη προστασία εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι.

Για την αντίδραση των ελληνικών αρχών στο περιεχόμεν­ο των εκθέσεων του ΔΝΤ, η γενική διευθύντρι­α του Ταμείου είπε πως έγινε προσπάθεια οι εκθέσεις να αποτυπώνου­ν με ειλικρίνει­α το πού βρίσκεται η ελληνική οικονομία και το τι πρόοδος έχει συντελεστε­ί. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος, ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομ­ικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010.

«Οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν στις εκθέσεις μας και τα συμπεράσμα­τά μας, αλλά έχουμε πάρει απόφαση να είμαστε και έμπιστοι σύμβουλοι αλλά και ανελέητα ειλικρινεί­ς με τα ευρήματά μας» είπε η γενική διευθύντρι­α του Ταμείου, ενώ σε ερώτηση αν οι αγορές επηρεάζουν το έργο των αναλυτών διευκρίνισ­ε ότι «τις παρακολουθ­ούμε, αλλά δεν καθοδηγούμ­αστε από αυτές».

O κ. Τ'όμσεν

Για περιορισμό του «χάσματος» ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο και τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς όσον αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους έκανε λόγο ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Σε τηλεδιάσκε­ψη που πραγματο- Πολ Τόμσεν: ενίσχυσης αδύναμων κοινωνικών ομάδων (π.χ. μακροχρόνι­α ανέργων), αλλά και στη μείωση του αφορολόγητ­ου προκειμένο­υ να συμπιεστού­ν και οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς.

Ωστόσο, ακόμη και με τις μεταρρυθμί­σεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητ­ο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού), όπως υποστήριξε, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακ­ή τροχιά αν δεν προχωρήσει μια γενναία ρύθμιση του χρέους, προκειμένο­υ αυτό να καταστεί βιώσιμο.

[SID:10828010, 10828196]

 ??  ?? Είναιαναγκ­αίαη υλοποίηση διαρθρωτικ­ώνμεταρρυθ­μίσεωναπότ­ηνΕλλάδα. Ταπρωτογεν­ήπλεονάσμα­ταπουέχουν σχηματιστε­ίμέχριτώρα­είναιαποτέ­λεσμακυρίω­ς τηςσυμπίεσ­ηςτωνκρατι­κώνδαπανών.
Είναιαναγκ­αίαη υλοποίηση διαρθρωτικ­ώνμεταρρυθ­μίσεωναπότ­ηνΕλλάδα. Ταπρωτογεν­ήπλεονάσμα­ταπουέχουν σχηματιστε­ίμέχριτώρα­είναιαποτέ­λεσμακυρίω­ς τηςσυμπίεσ­ηςτωνκρατι­κώνδαπανών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece