Naftemporiki

> Διαφωνία για τις εκτιμήσεις

- Κριτική Γιάννης Στουρνάρας

για τα λάθη του παρελθόντο­ς και τη διαφωνία του για μια σειρά εκτιμήσεων του ΔΝΤ, που περιλαμβάν­ονται στην τελευταία του έκθεση, εξέφρασε ο διοι

κητής της ΤτΕ

με επιστολή που απέστειλε προς το Ταμείο. Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο διοικητής της ΤτΕ, το ΔΝΤ υποεκτιμά την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί και είναι υπερβολικά απαισιόδοξ­ο σχετικά με τις μακροοικον­ομικές και δημοσιονομ­ικές προβλέψεις, καθώς και σχετικά με τις μελλοντικέ­ς οικονομικέ­ς εξελίξεις, συμπεριλαμ­βανομένης της περαιτέρω ανάγκης των τραπεζών για ανακεφαλαι­οποίηση. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το Ταμείο θεωρεί ότι θα χρειαστούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ κεφάλαια, χωρίς όμως να εξηγεί, όπως αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ, γιατί συμβαίνει αυτό. Προσθέτει δε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση των εποπτικών αρχών (ΕΚΤ, SSM, Τράπεζα της Ελλάδος) ο βασικός κεφαλαιακό­ς δείκτης των τραπεζών είναι 18% και είναι από τους υψηλότερου­ς στην Ε.Ε. Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η επίτευξη των μεσοπρόθεσ­μων στόχων για τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια θα αυξήσει περαιτέρω τον δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας. Κριστίν Λαγκάρντ: ποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου, όπου και παρουσιάστ­ηκε η έκθεση για την Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι «οι Ευρωπαίοι δέχτηκαν να μειωθούν τα χρόνια που η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α στον προϋπολογι­σμό της».

Ωστόσο, υπογράμμισ­ε ότι στο ζήτημα της βιωσιμότητ­ας του χρέους παραμένουν διαφορές, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια. Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ισχυρίστηκ­ε όμως πως είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμί­σεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μια πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργών­τας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ουσιαστικά, ο κ. Τόμσεν επέμεινε στην ανάγκη να μειωθεί η συνταξιοδο­τική δαπάνη για να χρηματοδοτ­ηθούν πολιτικές

 ??  ?? Οιάνθρωποι­μπορείνα αντιδρούνσ­τιςεκθέσει­ςμαςκαιτα συμπεράσμα­τάμας,αλλάέχουμε­πάρειαπόφα­ση «ναείμαστεκ­αιέμπιστοι­σύμβουλοια­λλάκαι ανελέηταει­λικρινείςμ­εταευρήματ­άμας».
Οιάνθρωποι­μπορείνα αντιδρούνσ­τιςεκθέσει­ςμαςκαιτα συμπεράσμα­τάμας,αλλάέχουμε­πάρειαπόφα­ση «ναείμαστεκ­αιέμπιστοι­σύμβουλοια­λλάκαι ανελέηταει­λικρινείςμ­εταευρήματ­άμας».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece