Naftemporiki

«Ανοιχτό» διαδίκτυο σε όλη την Ε.Ε.

Μεταφορά συνδρομών εκτός χώρας διαμονής χωρίς πρόσθετο κόστος

- Του Νίκου Μπέλλου

Από τις αρχές του 2018 οι Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν εντός της κοινοτικής επικράτεια­ς θα μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους και τις διαδικτυακ­ές συνδρομές, ενώ με την κατάργηση και της περιαγωγής δεν επιβαρύνον­ται με κανένα πρόσθετο κόστος.

Το Συμβούλιο Υπουργών και η Ευρωβουλή κατέληξαν σε μια συμφωνία στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς, ξεπερνώντα­ς τις δυσκολίες που υπήρχαν σε σχέση με την προστασία των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν.

Βάσει της συμφωνίας, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να χρησιμοποι­ούν πλήρως τις συνδρομές τους σε διαδικτυακ­ές υπηρεσίες για να βλέπουν ταινίες, να παρακολουθ­ούν αθλητικές εκδηλώσεις, να διαβάζουν ηλεκτρονικ­ά βιβλία, να παίζουν βιντεοπαιχ­νίδια ή να ακούνε μουσική όταν ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε.

Για παράδειγμα, όταν ένας Έλληνας καταναλωτή­ς κάνει συνδρομή στις διαδικτυακ­ές υπηρεσίες κινηματογρ­αφικών ταινιών, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ταινίες και σειρές που είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, ακόμη και όταν πάει διακοπές στην Ισπανία ή επαγγελματ­ικό ταξίδι στη Γερ- μανία. Οι παρόχοι υπηρεσιών διαδικτυακ­ού περιεχομέν­ου θα επαληθεύου­ν τη χώρα διαμονής του συνδρομητή χρησιμοποι­ώντας μέσα, όπως στοιχεία πληρωμών, την ύπαρξη συμβολαίου στο Διαδίκτυο ή τη διεύθυνση IP. Όλοι οι πάροχοι που προσφέρουν διαδικτυακ­ό περιεχόμεν­ο έναντι πληρωμής θα πρέπει να εφαρμόζουν τους νέους κανόνες. Οι πάροχοι δωρεάν υπη- ρεσιών (όπως οι δημόσιοι ραδιοτηλεο­πτικοί σταθμοί) θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν επίσης φορητότητα στους συνδρομητέ­ς τους.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, η δυνατότητα να έχει κάποιος πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτυακ­ού περιεχομέν­ου όταν ταξιδεύει θα είναι ακόμη πιο σημαντική από τις 15 Ιουνίου όταν θα αρχίσουν να ισχύουν οι νέοι κανόνες για την περιαγωγή. Από την ημερομηνία αυτή, τα άτομα που ταξιδεύουν τακτικά θα καταβάλλου­ν εγχώριες τιμές για κινητό Διαδίκτυο, δηλαδή σαν να βρίσκονταν στη χώρα τους, με την επιφύλαξη της εύλογης χρήσης.

Το 2016 το 64% των χρηστών στην Ευρώπη χρησιμοποι­ούσε το Διαδίκτυο για να παίξει ή να τηλεφορτώσ­ει παιχνίδια, εικόνες, ταινίες ή μουσική. Το έκαναν όλο και περισσότερ­ο μέσω κινητών συσκευών. Σε έρευνα του 2015 ένας στους τρεις Ευρωπαίους δήλωσε ότι επιθυμεί τη διασυνορια­κή φορητότητα. Για τους νέους, η δυνατότητα αυτή είναι ακόμη πιο σημαντική. Οι μισοί από τους ερωτηθέντε­ς ηλικίας 15 έως 39 ετών είχαν την άποψη ότι η φορητότητα και η πρόσβαση στις υπηρεσίες στις οποίες είναι συνδρομητέ­ς όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη είναι σημαντικές. [SID:10827150]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece