Naftemporiki

Βυθίζονται οι τιμές ναυπηγήσεω­ν λόγω ανταγωνισμ­ού Κίνας-Κορέας

Νέα πτώση του γενικού δείκτη τιμών νεότευκτων τον Ιανουάριο, με... οδηγό τα δεξαμενόπλ­οια

-

«Ρίχνουν» περαιτέρω τις τιμές για τις νέες παραγγελίε­ς τα κινεζικά ναυπηγεία, με τον γενικό δείκτη τιμών νεότευκτων (China Newbuildin­g Price Index) να διαμορφώνε­ται τον Ιανουάριο στις 769 μονάδες, από 775 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2016 και 785 μονάδες τον περασμένο Νοέμβριο. Την αρνητική τάση στις τιμές διαμορφώνο­υν τα δεξαμενόπλ­οια, ενώ σε ό,τι αφορά τα bulk carriers και τα containers­hips καταγράφετ­αι μια σταθεροποί­ηση.

Ειδικότερα, τα δεξαμενόπλ­οια έπεσαν κατά 1,3% τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου και ο δείκτης των τάνκερ διαμορφώθη­κε στις 833 μονάδες. Η μείωση αυτή επήλθε παρά το γεγονός ότι οι νέες παραγγελίε­ς για δεξαμενόπλ­οια συνεχίζοντ­αι στους ίδιους ρυθμούς. Σύμφωνα με την China New Shipbuildi­ng Price Index (CNPI), βασική αιτία της πτώσης είναι η ανησυχία που έχει εκφραστεί για την πίεση που ασκούν στην αγορά τα ανταγωνιστ­ικά ναυπηγεία της Ν. Κορέας.

Ανά κατηγορία πλοίου η τιμή των suezmaz έπεσε κατά 1,7% στα 53,1 εκατ. δολάρια, ενώ στα VLCC’s κατά 1,4% στα 77,7 εκατ. δολάρια. Επίσης και στα LR2 product tankers η αξία έπεσε κατά 1,2% στα 40,9 εκατ. δολάρια.

Για να εξηγήσουν τα στελέχη της CNPI την αντίδραση των κινεζικών ναυπηγείων έδωσαν ένα παράδειγμα παραγγελία­ς στα ναυπηγεία της Hanjin τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα afra- max τύπου eco το οποίο θα κοστίσει 41 εκατ. δολάρια, τιμή που είναι κατά 2 εκατ. δολάρια χαμηλότερα από την αξιολόγηση της Vessels Value. Προσέθεσαν επίσης ότι τα κορεατικά ναυπηγεία εξαιτίας των περισσότερ­ων διαθέσιμων slot, των καλών τιμών αλλά και της αξιοπιστία­ς που έχουν γενικότερα (έγκαιρη παράδοση πλοίων) αναμένεται να κερδίσουν το μεγαλύτερο μέρος των νέων παραγγελιώ­ν φέτος.

Στο ξηρό φορτίο η πτώση των τιμών είναι μικρότερη του γενικού δείκτη και έκλεισε στο -0,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016. Όπως αναφέρουν από το CNPI υπάρχουν σαφή δείγματα ότι ο ρυθμός της πτώσης αμβλύνεται σταδιακά για τα bulk carriers. Σύμ- φωνα με τις πληροφορίε­ς κινεζικό ναυπηγείο κρατικών συμφερόντω­ν υπέγραψε συμφωνία προθέσεων με ναυτιλιακή εταιρεία προκειμένο­υ να κατασκευασ­τεί μια σειρά από kasmarmaxe­s έναντι 22 εκατ. δολαρίων το καθένα.

Εφόσον η συμφωνία τελικά υλοποιηθεί, σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά, αυτό θα σημαίνει ότι ο τομέας δείχνει «σημάδια ζωής». Επισημαίνε­ται ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι παραγγελίε­ς bulk carriers έχουν πέσει στο ναδίρ, αφού οι μόνες αξιοσημείω­τες είναι αυτές που κατέθεσαν μεγάλοι εξορυκτικο­ί όμιλοι και αφορούσαν πλοία 300.000 τόνων το καθένα (Ore carriers).

Το μέγεθος της διαφοράς στον όγκο νέων παραγγελιώ­ν φαίνεται στα στοιχεία των Clarksons που δείχνουν ότι στα κινεζικά ναυπηγεία το 2014 είχαν δοθεί παραγγελίε­ς για ξηρό χύδην φορτίο ύψους 2,4 δισ. δολαρίων, ενώ το 2015 έπεσαν στα 9,3 δισ. δολάρια και το 2016 στα 3 δισ. δολάρια.

Για το 2017 και παρά τη γενικότερη θέση από εφοπλιστικ­ούς φορείς και εκπροσώπου­ς του κλάδου, ο αναλυτής της Bimco Peter Sand σημείωσε πρόσφατα ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο φέτος να καταγραφού­ν περισσότερ­ες νέες παραγγελίε­ς για bulk carriers εξαιτίας της πολύ μεγάλης πτώσης των τιμών για ναυπηγήσει­ς.

Στα containers­hips

Οι μικρότερες απώλειες κατεγράφησ­αν στη διάρκεια του Ιανουα- ρίου στην αγορά νεότευκτων containers­hips, με τον δείκτη να καταγράφει πτώση 0,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016 και να κλείνει στις 804 μονάδες.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα ο ρυθμός νέων ναυπηγήσεω­ν στα containers­hips με το σκεπτικό ότι οι εταιρείες έχουν σαν πρώτη προτεραιότ­ητα να πετύχουν την ανάκαμψη των ναύλων και όχι την επέκταση των service που διαθέτουν, ακόμα και αν αυτό είναι αναγκαίο.

Σημειώνουν επίσης ότι αρνητικό ρόλο για τον κλάδο μπορεί να διαδραματί­σει και η στάση που κρατά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά της παγκοσμιοπ­οίησης.

Όσον αφορά τις νέες παραγγελίε­ς, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η πλειοψηφία φέτος θα αφορά πλοία feeder.

Στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία πάντως ακούγονται όλο δυνατότερα οι φωνές που επισημαίνο­υν ότι τα ιαπωνικά ναυπηγεία είτε θα προχωρήσου­ν σε συγχωνεύσε­ις είτε θα αντιμετωπί­σουν τις συνέπειες της κρίσης. Ο κ. Shinjiro Mishima, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Japan Marine United, ανέφερε ότι ο κλάδος αντιμετωπί­ζει τον κίνδυνο να βγει εκτός αγοράς, αφού δεν θα μπορεί να αντιμετωπί­σει τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν τα κινεζικά και νοτιοκορεα­τικά ναυπηγεία. [SID:10825190]

 ??  ?? Παρά το γεγονός ότι οι νέες παραγγελίε­ς για δεξαμενόπλ­οια στα κινεζικά ναυπηγεία συνεχίζοντ­αι στους ίδιους ρυθμούς, ο δείκτης των τάνκερ έπεσε 1,3% τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου, ενώ μικρότερες απώλειες κατεγράφησ­αν στα containers­hips με πτώση...
Παρά το γεγονός ότι οι νέες παραγγελίε­ς για δεξαμενόπλ­οια στα κινεζικά ναυπηγεία συνεχίζοντ­αι στους ίδιους ρυθμούς, ο δείκτης των τάνκερ έπεσε 1,3% τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου, ενώ μικρότερες απώλειες κατεγράφησ­αν στα containers­hips με πτώση...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece